Coronavaksine og ferie:

Urovekkende funn i ferieparadis

Øystaten var så godt som klar for et masseinnrykk av turister. Så snudde alt.

TRØBBEL I PARADIS?: Seychellene har jobbet på spreng for å kunne få fart på landets lammede turistindustri. Men nå kan det være trøbbel på gang i ferieparadiset. Foto: Oleg Znamenskiy / Shutterstock / NTB
TRØBBEL I PARADIS?: Seychellene har jobbet på spreng for å kunne få fart på landets lammede turistindustri. Men nå kan det være trøbbel på gang i ferieparadiset. Foto: Oleg Znamenskiy / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Noen timers flytur øst fra det afrikanske fastland, godt plassert i Det indiske hav, finner man Afrikas aller minste land.

Med 154 øyer, kritthvite strender i verdensklasse, et behagelig klima og krystallklart vann så langt øyet kan se, er det kanskje ikke ufortjent at Seychellene til stadighet trekkes fram som et ferieparadis.

Det skulle tilsynelatende også bli bedre.

Tidligere denne uka kunne nemlig landets helsemyndigheter melde at de bare er noen få dager unna å nå målstreken i sitt vaksinasjonsprogram.

Øystaten har beskjedne 98 000 innbyggere. Når man trekker fra barn som ikke skal vaksineres, har myndighetene landet på at 70 000 skal få vaksine.

I en uttalelse på Facebook tidligere denne uka feiret Seychellenes helsedepartement at hele 97 prosent av disse nå har fått første vaksinestikk. Over 85 prosent av den samme gruppa er nå fullvaksinerte, ifølge landets myndigheter.

Det er mer enn noe annet land i verden, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Det høres i utgangspunktet ut som fantastiske nyheter for øynasjonen, som er helt avhengig av turisme for å få de økonomiske hjulene til å gå rundt.

Men hvor lenge var egentlig Adam i paradiset?

Snudd på hodet

For mens gladnyheten om landets vaksinasjonsjubel har spredt seg verden over, har en slange lurt i skyggene.

- Til tross for all den eksepsjonelle innsatsen som finner sted her, er coronasituasjonen i landet vårt kritisk akkurat nå. Det ble rapportert mange nye smittetilfeller hver dag forrige uke, sa Seychellenes helseminister Peggy Vidot på en pressekonferanse tirsdag, ifølge Bloomberg.

I løpet av tre dager er det registrert 497 nye smittetilfeller. Mandag kunne myndighetene melde om totalt 1068 pågående smittetilfeller, som er et kraftig hopp fra 612 bare fem dager tidligere.

Smitteutbruddet er det største landet har opplevd siden starten av pandemien, ifølge tall fra Worldometer.

At landet som har flest vaksinerte per innbygger i hele verden nå opplever en smitteoppblomstring, vekker oppsikt langt utover øystatens landegrenser.

Flere andre land advarer også egne borgere mot å reise til øystaten.

ÅPNET: Nå kan folk i Famagusta endelig bruke stranda i Varosha igjen. Men de opprinnelige innbyggerne ser rødt. Foto: Birol Bebek / AFP / NTB Vis mer

Myndighetene på Seychellene har så langt sagt lite om hva som kan ligge bak den plutselige smitteoppblomstringen, utover å si at folk tar færre forholdsregler mot smitten nå enn tidligere. De mener også smittebølgen muligens kan knyttes til påskefeiring i landet.

Myndighetene har nå besluttet at butikker, barer og kasinoer får begrenset åpningstid, det er innført et forbud mot alle store samlinger, alle landets skoler skal stenges og det er forbudt å bevege seg utendørs etter klokka 23.00.

Hardt rammet

Den nedslående utviklingen kommer en drøy måned etter at landet åpnet for turister igjen, etter ett år med nedstenging.

Turistindustrien er den viktigste bidragsyteren til Seychellenes økonomi. Det siste året har det imidlertid vært få Seychelliske rupi å hente fra solhungrige turister.

Øystaten stengte ned tidlig i pandemien. Nesten alle butikker, bedrifter og skoler måtte stenge i tre uker. Flyplassen ble stengt og heller ikke skip fikk ankomme med turister.

Som en følge av de inngripende tiltakene falt inntektene fra turister med over tre milliarder kroner i fjor, ifølge CNN.

For å få fart på reiselivet og økonomien så raskt som mulig, var landets myndigheter tidlig ute med å vaksinere personer som jobber i turistindustrien. De var blant de første til å få vaksine, sammen med helsepersonell, ifølge nyhetsbyrået AP.

De startet å vaksinere befolkningen allerede i januar, takket være 50 000 doser av den kinesiske vaksinen Sinopharm, som ble donert fra Emiratene.

Emiratenes flyselskap Etihad Airways har mye å tjene på reiser til Seychellene.

Også India donerte 50 000 AstraZeneca-vaksiner til landet. I tillegg kjøpte de selv opp 40 000 doser fra AstraZeneca.

Åpnet opp

Med henvisning til en vellykket utrulling av vaksinene, kunngjorde myndighetene for snaut to måneder siden at de var klare for å ta imot en stor mengde turister igjen.

Fra 25. mars kunne turister igjen ankomme landet uten noe krav om å måtte gå i karantene før ferien kunne begynne. Det eneste kravet var at de reisende kunne framlegge en fersk negativ PCR-test.

Land verden over har imidlertid fortsatt strenge reiserestriksjoner, og mange av dem oppfordrer fortsatt sine innbyggere om å ikke dra på unødvendige utenlandsreiser. Flere har også Seychellene på sine rødlister.

Mange av turistene ankommer nå Seychellene fra steder som Russland, Polen, Romania, Bulgaria, India, Israel og De forente arabiske emirater.

- Vi er trygge på at grepene vi har tatt er strenge nok, men vi er selvfølgelig i en situasjon hvor ting kan endre seg. Ingen vet nøyaktig hvilken retning Covid tar, sa landets utenriksminister Sylvestre Radegonde til CNN i slutten av mars, og la til:

- Du hører om nye varianter hver dag. Så hvis det dukker opp endringer, så vil vi tilpasse tiltakene deretter. Dette kommer aldri til å være 100 prosent idiotsikkert. Folk kommer fortsatt til å bli smittet. Det er det ingen tvil om.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer