Urovekkende konkurstall: - En brå vending

Konkurstallene i Norge er fremdeles lave, men i detaljhandelen har det vært en brå oppgang i antall konkurser.

KONKURS: Konkurstallene i Norge er jevnt over laver, men i detaljhandelen har tallene skutt i været i november. Foto: Jil Yngland / NTB
KONKURS: Konkurstallene i Norge er jevnt over laver, men i detaljhandelen har tallene skutt i været i november. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«November fortsetter trenden med svært lave konkurstall over nesten hele linjen - men i detaljhandelen tok utviklingen en brå vending i årets nest siste måned».

Slik oppsummere Creditsafe konkurstallene for november.

Har holdt tilbake

Under coronapandemien har konkurstallene vært svært lave. Hovedårsaken er at Skatteetaten i store deler av pandemien har vært tilbakeholdne med å begjære selskaper konkurs. I tillegg har det vært ordninger for å utsette skatter og avgifter.

I normale tider er Skatteetaten den store driveren i konkurssaker, og altså de som i de fleste tilfeller slår bedrifter konkurs.

Nå kan det være tegn til at den utsatte skatteregninga begynner å slå inn.

Generelt er det altså fremdeles lave konkurstall. Totalt 217 norske foretak gikk konkurs i november, en nedgang på 26 prosent sammenliknet med samme måned i fjor.

Brå oppgang

Men en bransje skiller seg altså kraftig ut fra de andre, og det er detaljhandelen. Der gikk 28 aktører konkurs i løpet av årets ellevte måned. Det gir en økning på 155 prosent sammenliknet med de 11 konkursene i november 2020, og er bare to konkurser færre enn i 2019.

- Det er verdt å merke seg at vi så en jevn økning i antall konkurser fram til og med 2020, før coronapandemien traff. 30 konkurser innen detaljhandelen på én måned var mye den gang, og nå er vi på 28, sier daglig leder i Creditsafe, Per Fjærestad.

Han ønsker ikke å spekulere på årsaken for det plutselige hoppet i konkurstallene for detaljhandelen, men påpeker at de lenge har spådd at man vil få en justering tilbake mot normale nivåer.

- Klør oss i hodet

- Vi klør oss litt i hodet over denne plutselige veksten i konkurstall. For generelt er det ganske gode tall for handelen nå, sier Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke - som er hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen.

Hammerstad sier at dersom man ser høsten under ett, og ikke bare de fire ukene i november, så blir tallene ikke så voldsomme.

- Det var svært lave konkurstall i oktober, presiserer han.

En mulig årsak lurer likevel rett under overflaten:

- Ved utgangen av september er det i varehandelen en totalt utsatt skatteregning på 940 millioner kroner. Og det er klart at når dette begynner å forfalle, vil noen av dem som har gått dårlig under pandemien, begynne å slite. Har man dårlig likviditet, kan den utsatte skatteregninga være tilstrekkelig til å vippe skuta, sier Virke-toppen til Børsen.

Om dette er starten på en større smell, gjenstår imidlertid å se:

- Som sagt stusser vi over at det plutselig kommer veldig mye høyere konkurstall nå. Det er i alle fall ikke noe i det store konjukturbildet som tilsier et konkursrush. Det blir spennende å se hvordan det ser ut når julehandelen er unnagjort, sier Hammerstad.

Gigantisk skatteregning

Det mange nå venter spent på er hvordan den gigantiske utsatte skatteregningen slår ut for norske bedrifter.

Ordningen med utsettelse av skatter og avgifter er en ekstraordinær ordning i forbindelse med coronapandemien. Alle som har fått betalingsutsettelse har fått muligheten til å betale ned det utsatte beløpet over tolv avdrag i perioden 31. oktober i år til 30. september neste år.

Ved forfall av første faktura 31. oktober var den samlede skatteregningen 4,59 milliarder kroner.

Til sammen var det 10746 bedrifter og enkeltpersonforetak som hadde fått innvilget utsettelse på moms eller arbeidsgiveravgift. Momsen utgjør størstedelen av regninga, med 3,5 milliarder, mens staten hadde 612 millioner utestående i arbeidsgiveravgift.

Oversikten over hvor mange bedrifter som ikke har betalt det første avdraget av regningen, skal ifølge Skatteetaten komme i løpet av desember eller januar en gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer