Urovekkende konkurstall: - En brå vending

Konkurstallene i Norge er fremdeles lave, men i detaljhandelen har det vært en brå oppgang i antall konkurser.

KONKURS: Konkurstallene i Norge er jevnt over laver, men i detaljhandelen har tallene skutt i været i november. Foto: Jil Yngland / NTB
KONKURS: Konkurstallene i Norge er jevnt over laver, men i detaljhandelen har tallene skutt i været i november. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«November fortsetter trenden med svært lave konkurstall over nesten hele linjen - men i detaljhandelen tok utviklingen en brå vending i årets nest siste måned».

Slik oppsummere Creditsafe konkurstallene for november.

Har holdt tilbake

Under coronapandemien har konkurstallene vært svært lave. Hovedårsaken er at Skatteetaten i store deler av pandemien har vært tilbakeholdne med å begjære selskaper konkurs. I tillegg har det vært ordninger for å utsette skatter og avgifter.

I normale tider er Skatteetaten den store driveren i konkurssaker, og altså de som i de fleste tilfeller slår bedrifter konkurs.

Nå kan det være tegn til at den utsatte skatteregninga begynner å slå inn.

Generelt er det altså fremdeles lave konkurstall. Totalt 217 norske foretak gikk konkurs i november, en nedgang på 26 prosent sammenliknet med samme måned i fjor.

Brå oppgang

Men en bransje skiller seg altså kraftig ut fra de andre, og det er detaljhandelen. Der gikk 28 aktører konkurs i løpet av årets ellevte måned. Det gir en økning på 155 prosent sammenliknet med de 11 konkursene i november 2020, og er bare to konkurser færre enn i 2019.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.