Forholdet mellom Sverige og Norge:

- Urovekkende polarisering

Stengte grenser og store forskjeller i pandemi-håndteringen, har slitt på forholdet mellom Sverige og Norge, mener Strömstads ordfører Kent Hansson, og tidligere ordfører i Halden, Thor Edquist.

BEKYMRET: Tidligere ordfører i Halden kommune, Thor Edquist, mener den stengte grensen til Sverige vil skape problemer for forholdet mellom Norge og "söta bror". Vis mer
Publisert

- Jeg tror dette kommer til å henge igjen lenge. Det er mye skittkasting fram og tilbake, og det er ordentlig stygt altså, forteller Thor Edquist til Børsen.

Edquist har i en årrekke jobbet for et samarbeid mellom grensekommunene på norsk og svensk side av grensa. Både gjennom sine åtte år som ordfører i Halden, men også som leder av Svinesundkomiteen.

- Det ligger 50 år med arbeid bak denne bo- og arbeidsregionen. Nå rakner alt, sier han.

BEKYMRET: Thor Edquist er tidligere i ordfører i Halden og har også vært leder i Svinesundkomiteen. Han er svært bekymret for forholdet mellom Norge og Sverige og hvordan grensependlerne nå behandles. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BEKYMRET: Thor Edquist er tidligere i ordfører i Halden og har også vært leder i Svinesundkomiteen. Han er svært bekymret for forholdet mellom Norge og Sverige og hvordan grensependlerne nå behandles. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Pariakaste

Edquist jobber i dag i KGH Customs Services, som også har ansatte på begge sider av grensa.

Dagbladet har tidligere skrevet om svenske arbeidere, bosatt rett over Svinesund-brua, som ikke lenger slipper inn i Norge og til arbeidsplassen i Halden. Pandemien og stengte grenser har satt en stopper for det. Edquist forteller at mange nordmenn har det på samme måten, og ingen av partene omfattes av noen form for ordning som skal dekke tapt inntekt.

- De har blitt en slags pariakaste som har mistet alle rettigheter. Selv om NAV har krevd at ledige søker jobb også i svenske nabokommuner.

UTESTENGT: Magnus Larsson, Andreas Einestedt og Kim Eriksen bor i Sverige, men jobber i Norge. Derfor fortviler de over den stengte norsk-svenske grensa. Vis mer

Ordfører Kent Hansson i Strömstad kommune er enig.

- Det rammer dem som grensependler på jobb til den ene eller andre sida veldig hardt.

- De får ikke lønn og har ikke rett på noe sosialstøtte for å dekke inntektstapet. Det er klart at sånn kan vi ikke ha det. Her må vi fra regjeringshold både på norsk og svensk side ta grep og hjelpe dem. Det kan ikke være opp til hver enkelt kommune. Dette må gjøres på regjeringsnivå.

UBEHAGELIG: - Vi ser en polarisering som er urovekkende. Det vokser fram en form for nasjonalisme som kjennes ubehagelig, sier ordfører Kent Hansson i Strömstad kommune. Foto: Strömstads kommun
UBEHAGELIG: - Vi ser en polarisering som er urovekkende. Det vokser fram en form for nasjonalisme som kjennes ubehagelig, sier ordfører Kent Hansson i Strömstad kommune. Foto: Strömstads kommun Vis mer

Ifølge Hansson er det allerede dialog mellom den norske og den svenske regjeringen angående dette.

- Men løsningen er ikke funnet hittil.

Arbeids- og sosialdepartementet bekrefter overfor Dagbladet at den regjeringen er i dialog med svenske myndigheter angående en mulig løsning.

- Urovekkende

Også Hansson mener at de stengte grensene, og forskjellen i pandemihåndteringen, gjør at forholdet mellom Sverige og Norge nå slår kraftige sprekker.

- Vi har sagt det mange ganger at forholdet nå ødelegges. Vi ser en polarisering som er urovekkende. Det vokser fram en form for nasjonalisme som kjennes ubehagelig. Vi som bor og jobber i grenseområdene har normalt ikke sett på grensen som en grense, men har sett en arbeidsregion.

KRITISK: Den norske grensen er stengt, men unntak av kritiske varer og tjenester. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITISK: Den norske grensen er stengt, men unntak av kritiske varer og tjenester. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- I årtier har det vært familier og slekt og venner på begge sider av grensa. Dette skaper en situasjon som ikke er bra. Vi kan også se det på måten man snakket til hverandre i sosiale medier. Både svensker og nordmenn generaliserer veldig nå, og vi kan se tendenser til at man har en veldig hard ordbruk om hverandre. Det kjennes veldig ille og det kommer til å ta tid å reparere.

- Tror du det vil glemmes når pandemien er over?

- Jeg håper jo det, og er positiv av natur, men det er klart at det kan finnes noe igjen. Det har alltid vært en litt broderlig kjærlighet, en slags hatkjærlighet, mellom Sverige og Norge, og begge land har kommet med noen stikk til hverandre. Men det som nå sprer seg, det er verre enn som så.

Høy arbeidsledighet

På Hanssons side av grensa er arbeidsledigheten nå oppe på 12 prosent. Til vanlig ligger den mellom tre til fire prosent.

- Situasjonen er spesiell, og det har den vært siden grensen stengte for nesten et år siden. Siden da har vi hatt utfordringer og har lidd av stor arbeidsløshet.

- Vi er helt avhengig av handel- og besøksnæring fra de norske kundene og avhengig av en åpen grense.

Siden 29. januar har norskegrensen vært stengt for alle - bortsett fra dem som har en samfunnskritisk funksjon og dermed trengs i Norge. Fra 20. februar er det også innført en ordning regjeringen omtaler som «svært snever», som gjør det mulig for bedrifter å søke unntak dersom utenlandske arbeidere har kompetanse som er strengt nødvendig for å opprettholde aktiviteten i virksomheten.

- Jeg forstår hvorfor man må stenge grensen. Man må minske spredning og importsmitte. Men akkurat når det gjelder pendlerne har jeg vanskelig for å forstå logikken. De testes hver sjuende dag, så det kan umulig være grensependlerne som bidrar til at smitten øker. Jeg har vanskelig for å forstå hvorfor man ikke kan lette for denne gruppen som jobber i Norge.

- Det er klart, at om dette blir langvarig og det ikke kommer noen løsning, da kommer det til å bli krise for mange familier. Det er flere hundre personer vi prater om her, som til daglig pendler over grensa til Norge og ikke har noen samfunnskritisk posisjon.

Torsdag var et forslag fra Sp, SV og Ap oppe i Stortinget. Partiene ønsket at også grensependlerne må omfattes av ordninger som sikrer økonomisk kompensasjon. Forslaget ble imidlertid nedstemt.

KONFLIKT: Raymond Johansen mener det har vært en mangel på konflikter under corona-håndteringen, noe som har ført til misforståtte intensjoner fra byrådslederen Vis mer

- Dilemma

Dagbladet har vært i kontakt med Arbeids- og sosialdepartementet for en kommentar til saken. Departementet viser til Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksens redegjørelse for Stortinget etter avstemningen torsdag.

Der sa Røe Isaksen at han har stor forståelse for at grensependlerne er i en svært vanskelig økonomisk situasjon, men mener det er lite regjeringen kan gjøre. Det er ikke mulig å opprette inntektsordninger rettet kun mot folk som bor i for eksempel Sverige og Finland – en eventuell ordning må gjelde hele EØS-området, påpekte han under debatten, ifølge NTB.

DILEMMA: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen sier det er lite regjeringen kan gjøre for grensependlerne. Foto: Jil Yngland / NTB
DILEMMA: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen sier det er lite regjeringen kan gjøre for grensependlerne. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer

- Dilemmaet med en eventuell ny økonomisk kompensasjon er – basert på de vurderinger vi har gjort – at det ikke går an å lage noe for bare en del av EØS-borgerne. Og da vil du kunne komme opp i en del titusener som vil kvalifisere, sa Røe Isaken.

Statsråden påpekte også at utenlandske arbeidere som jobber i Norge opparbeider seg samme rettigheter som de norske.

- Hvis de blir syke, har de rett til sykepenger. Hvis de blir permittert, så vil Nav utbetale dagpenger.

Ifølge NTB påpekte han også det ikke er regjeringen som tar beslutning om permittering, men at permitteringsgrunnlaget er noe partene er enige om.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer