Forholdet mellom Sverige og Norge:

- Urovekkende polarisering

Stengte grenser og store forskjeller i pandemi-håndteringen, har slitt på forholdet mellom Sverige og Norge, mener Strömstads ordfører Kent Hansson, og tidligere ordfører i Halden, Thor Edquist.

BEKYMRET: Tidligere ordfører i Halden kommune, Thor Edquist, mener den stengte grensen til Sverige vil skape problemer for forholdet mellom Norge og "söta bror". Vis mer
Publisert

- Jeg tror dette kommer til å henge igjen lenge. Det er mye skittkasting fram og tilbake, og det er ordentlig stygt altså, forteller Thor Edquist til Børsen.

Edquist har i en årrekke jobbet for et samarbeid mellom grensekommunene på norsk og svensk side av grensa. Både gjennom sine åtte år som ordfører i Halden, men også som leder av Svinesundkomiteen.

- Det ligger 50 år med arbeid bak denne bo- og arbeidsregionen. Nå rakner alt, sier han.

- Pariakaste

Edquist jobber i dag i KGH Customs Services, som også har ansatte på begge sider av grensa.

Dagbladet har tidligere skrevet om svenske arbeidere, bosatt rett over Svinesund-brua, som ikke lenger slipper inn i Norge og til arbeidsplassen i Halden. Pandemien og stengte grenser har satt en stopper for det. Edquist forteller at mange nordmenn har det på samme måten, og ingen av partene omfattes av noen form for ordning som skal dekke tapt inntekt.

- De har blitt en slags pariakaste som har mistet alle rettigheter. Selv om NAV har krevd at ledige søker jobb også i svenske nabokommuner.

Ordfører Kent Hansson i Strömstad kommune er enig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.