- Urovekkende

Regjeringen henter fram 56 milliarder oljekroner i sitt reviderte budsjett. Opposisjonen måper - Jeg er svært spørrende til ansvarligheten i dette, sier Sveinung Rotevatn. Kontrabeskjeden fra venstresida er klar: - Høyresida kan tørke krokodilletårene sine.

BRUKER PENGER: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Alf Simensen / NTB
BRUKER PENGER: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Alf Simensen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): - Jeg er overrasket over nivået på oljepengebruken og bekymret for hva det vil bety for presset på renten, sier Helge Orten (H) til Dagbladet.

Han er finanspolitisk talsperson for Høyre. Orten advarer mot at regjeringen skal bruke oljepenger på politiske kjepphester, ikke bare Ukraina-krigen.

- I situasjonen vi står i må vi prioritere det viktigste først, trygghet for folk hjemme og solidaritet med Ukraina, sier Orten.

Store summer

Regjeringen øker oljepengebruken med nesten 56 milliarder kroner og legger seg dermed helt opptil handlingsregelen for uttak fra oljefondet i revidert budsjett.

- Økningen i oljepengebruken er en direkte konsekvens av at regjeringen har skjøvet store utgifter til flyktninger og prisvekst foran seg og nå kommer regningen, legger Orten til.

Ved å sprøyte 376,2 milliarder kroner inn i budsjettet bruker regjeringen 3 prosent av Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som oljefondet.

- Urovekkende

Også Venstre reagerer på pengebruken til finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

- Dette er urovekkende høy oljepengebruk fra regjeringen. Prisveksten er fortsatt høy, renta er på vei opp, arbeidsledigheten er lav, og regjeringen leverer et budsjett som vil sette ytterligere fart i norsk økonomi. Jeg er svært spørrende til ansvarligheten i dette, sier Sveinung Rotevatn (V) til Dagbladet.

- For 5 måneder siden var regjeringen bekymret for at økt oljepengebruk skulle drive opp renten. Nå åpner de alle sluser i oljefondet, og stanger hodet i taket på handlingsregelen, legger Rotevatn til.

BEKYMRET: Venstre-topp Sveinung Rotevatn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BEKYMRET: Venstre-topp Sveinung Rotevatn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

SV jubler

Frp's nestleder Hans Andreas Limi kaller nøkkeltallene i revidert budsjett for dårlig nytt både for folk og bedrifter. Han kritiserer også oljepengebruken.

Limi viser til at regjeringen før jul beskyldte Fremskrittspartiet for å være uansvarlige.

- Nå øker regjeringen uttaket av Statens pensjonsfond med dobbelt så mye som det de mente var uansvarlig å gjøre før jul, sier Limi i en kommentar til nøkkeltallene, som ble kjent klokka 8.

FORNØYD: Rødt-topp Marie Sneve Martinussen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
FORNØYD: Rødt-topp Marie Sneve Martinussen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Men på venstresida er tonen en helt annen:

Kari Elisabeth Kaski (SV) sier at det er viktig pengebruken økes for å sikre velferden.

- Budsjettet i høst tok ikke høyde for den ekstraordinære prisstigningen, sier hun til VG torsdag formiddag.

Rødt har heller ingen voldsom sympati med bekymringene fra borgerlig side over pengebruken. Partiet mener pengebruken er godt innenfor det økonomien tåler før inflasjonen bykser til værs.

- Høyre må tørke krokodilletårene. Vi står i en forskjellskrise, og jeg er mer bekymret for matkøene enn oljepengebruken. Litt mer til de som har minst er ikke det som skaper prisvekst, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer