- Urovekkende

Regjeringen henter fram 56 milliarder oljekroner i sitt reviderte budsjett. Opposisjonen måper - Jeg er svært spørrende til ansvarligheten i dette, sier Sveinung Rotevatn. Kontrabeskjeden fra venstresida er klar: - Høyresida kan tørke krokodilletårene sine.

BRUKER PENGER: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Alf Simensen / NTB
BRUKER PENGER: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Alf Simensen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): - Jeg er overrasket over nivået på oljepengebruken og bekymret for hva det vil bety for presset på renten, sier Helge Orten (H) til Dagbladet.

Han er finanspolitisk talsperson for Høyre. Orten advarer mot at regjeringen skal bruke oljepenger på politiske kjepphester, ikke bare Ukraina-krigen.

- I situasjonen vi står i må vi prioritere det viktigste først, trygghet for folk hjemme og solidaritet med Ukraina, sier Orten.

Store summer

Regjeringen øker oljepengebruken med nesten 56 milliarder kroner og legger seg dermed helt opptil handlingsregelen for uttak fra oljefondet i revidert budsjett.

- Økningen i oljepengebruken er en direkte konsekvens av at regjeringen har skjøvet store utgifter til flyktninger og prisvekst foran seg og nå kommer regningen, legger Orten til.

Ved å sprøyte 376,2 milliarder kroner inn i budsjettet bruker regjeringen 3 prosent av Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som oljefondet.

- Urovekkende

Også Venstre reagerer på pengebruken til finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

- Dette er urovekkende høy oljepengebruk fra regjeringen. Prisveksten er fortsatt høy, renta er på vei opp, arbeidsledigheten er lav, og regjeringen leverer et budsjett som vil sette ytterligere fart i norsk økonomi. Jeg er svært spørrende til ansvarligheten i dette, sier Sveinung Rotevatn (V) til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.