USA-nedgradering:

- Urovekkende

USAs evne til å betale gjelden sin blir vurdert svakere. Det bekymrer sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen.

FARETRUENDE: Kredittvurderingsbyrået Fitch mener at sjansen for at USA ikke klarer å nedbetale gjelden sin har økt. Foto: Seth Wenig / AP Photo / NTB.
FARETRUENDE: Kredittvurderingsbyrået Fitch mener at sjansen for at USA ikke klarer å nedbetale gjelden sin har økt. Foto: Seth Wenig / AP Photo / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kredittvurderingsselskapet Fitch nedjusterte natt til onsdag norsk tid sin vurdering av tilliten til USAs betalingsevne til nest øverste nivå.

- De mange politiske løsningene som har kommet i siste liten, har økt gjelden, og har svekket tilliten til finanspolitikken, heter det skarpt i Fitchs vurdering.

Nedjusteringen fra AAA til AA+ har vekket oppsikt.

- Sterkt uenig

Det hvite hus smalt for eksempel kjapt tilbake mot Fitch.

- Jeg er helt uenig i Fitchs vurdering. Endringen er basert på utdaterte data, sier USAs finansminister Janet Yellen i en uttalelse.

- Å nedvurdere USA nå, mens president Joe Biden leverer den sterkeste økonomiske veksten blant alle økonomier i verden, er ikke i tråd med virkeligheten, uttalte pressetalsperson i Det hvite hus, Karine Jean-Pierre.

Tidligere finansminister Larry Summers kaller nedvurderingen for «absurd», og mener Fitch ikke kommer med noen form for nyttig innsikt.

- Jeg kan ikke se for meg en eneste seriøs kredittanalytiker som vil vektlegge dette, sier han.

- Merkedag

Sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen, mener imidlertid nedvurderingen er rettferdig.

- USA har lenge vært sett på som det sikreste landet i verden å ha pengene sine i. Den politiske situasjonen i USA nå setter imidlertid spørsmålstegn ved om de kan føre en økonomisk politikk som gjør dem i stand til å nedbetale gjelden, sier Andreassen, og sikter blant annet til stormingen av kongressen etter Bidens valgseier i 2020.

Fitch er den andre av de tre store kredittvurderingsbyråene som nedgraderer USAs betalingsevne. S & P gjorde det allerede i 2011, da det var en stor debatt rundt det amerikanske gjeldstaket, som seinere har blitt hevet flere ganger.

Fitchs nedjustering fikk umiddelbare følger.

Den bidro nemlig til at de asiatiske børsene falt da handelen åpnet onsdag.

I Tokyo falt Nikkei 225-indeksen 1,8 prosent på formiddagen, mens den bredere Topix-indeksen falt 1 prosent. I Hongkong gikk Hang Seng-indeksen ned 2 prosent før lunsj.

Harald Magnus Andreassen tror likevel ikke nedvurderingen vil prege markedet i særlig stor grad framover.

- Investorene har for lenge siden tatt innover seg situasjonen i USA, men det er en merkedag at ett av de store kredittvurderingsbyråene gjør det, sier Andreassen.

Enorm gjeld

Andreassen er mer bekymret over USAs voldsomme pengebruk.

- Det største problemet med USA nå er at de, til tross for en kjempesterk økonomi, driver med et stort budsjettunderskudd. De bruker penger som om de skulle hatt et like stort oljefond per innbygger som Norge, sier han, og legger til:

- Det er forbausende lite diskusjon rundt USAs budsjettunderskudd. Vanligvis vil man øke utgiftene i dårlige tider, slik som man for eksempel gjorde under pandemien. Nå burde egentlig USAs budsjett vært i balanse, eller i overskudd. Hele situasjonen er svært urovekkende.

Med budsjettunderskuddet fortsetter den amerikanske statsgjelden å øke. Den er nå på drøye 32 000 milliarder dollar, ifølge det amerikanske finansdepartementet.

Dagen USA begynner å betale ned på den enorme gjelden, vil det merkes på økonomien ifølge Andreassen.

- Sannsynligheten for at de ikke klarer å betale gjelden sin er svært liten. USA har for det meste tatt opp lån i sin egen valuta, slik at de kan betale ned gjelden sin ved å trykke ut nye penger. Samtidig vil det skape en voldsom prisvekst, så det finnes ikke noen enkel løsning, sier han, og avslutter:

- USA betaler alltid regningene sine til slutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer