USA angrepet - Trump taus

Det massive hackerangrepet mot USA, som Russland anklages for å stå bak, vokser i omfang.

TAUS: USAs president, Donald Trump, har ennå ikke sagt et ord om det massive cyberangrepet, som har rammet landet. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB
TAUS: USAs president, Donald Trump, har ennå ikke sagt et ord om det massive cyberangrepet, som har rammet landet. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet/Børsen): Amerikanske myndighetsinstitusjoner har siden mars vært utsatt for et massivt hackerangrep. Nå melder Reuters at også teknologigiganten Microsoft skal være blant dem som er rammet av det omfattende angrepet. USAs sikkerhetsdepartementet og FBI etterforsker situasjonen.

Microsoft har foreløpig ikke kommentert opplysningene.

Amerikanske myndigheter bekrefter det som trolig er ett av de mest sofistikerte angrepene på flere år. Det skal også ha foregått i ni måneder før det ble oppdaget.

FÅR KRITIKK: Donald Trump har tradisjon for å holde store julefester, men får kritikk for at deltakere ikke bruker munnbind. Video: AP/Twitter Vis mer

- Vellykket

- Dette kan vise seg å være det mest vellykkede angrepene noen gang, sier cybersikkerhetsekspert Dmitri Alperovitch til nyhetsbyrået AP.

Blant annet brøt hackere seg inn i epostsystemet til finansdepartementet og handelsdepartementet. Kongressen skal etter planen ha en briefing bak lukkede dører fredag om situasjonen.

Det amerikanske energidepartementet opplyser at de har bevis for at hackere tok seg inn i deres nettverk som en del av kampanjen. Politico melder at også National Nuclear Security Administration, som har ansvaret for USAs atomvåpen, er blitt rammet. Imidlertid skal hackerne bare ha klart å ta seg inn i forretningsnettverket, og ikke hatt sjans til å true nasjonal sikkerhet.

- Abdisert

USAs avtroppende president, Donald Trump, har forholdt seg fullstendig taus om angrepet de siste dagene. Twitterfeeden hans har stort sett bare gjentatt grunnløse påstander om valgfusk og at valget ble stjålet fra ham.

Trump samlet regjeringen sin til møte i Det hvite hus onsdag da nyheten om dataangrepet først ble kjent. Men på regjeringsmøtet var det ingen representanter for forsvarsdepartementet, utenriksdepartementet eller justisdepartementet. Verken direktøren for nasjonal etterretning eller CIA var heller til stede, ifølge CNN.

Siden har heller ikke Trump kommet med noen uttalelse.

- Akkurat som han i stor grad har ignorert den siste bølgen av corona-tilfeller, ser Trump ut til å ha abdisert fra ansvaret i sine siste uker i Det hvite hus, skriver CNN.

De viser blant annet til at ingen etterretningsbriefinger har stått på den offentlige timeplanen hans siden oktober selv om Det hvite hus hevder at han blir briefet regelmessig. En Trump-medarbeider opplyser til TV-kanalen at Trump ble orientert om hackingen torsdag.

OPPMERKSOMHET: Da Donald Trump skulle overleve presidentens æresmedalje til wrestler Dan Gable, stjal sistnevntes barnebarn showet. Video: AP Vis mer

- Må si noe

Hackere knyttet til russiske myndigheter mistenkes for å stå bak angrepet, selv om dette ikke er offisielt bekreftet.

Den republikanske senatoren Mitt Romney har lenge vært en tydelig Trump-kritiker. Han mener det er «sjokkerende» at Trump ikke har respondert.

- Jeg mener Det hvite hus må si noe aggressivt om det som har skjedd. Det er nesten som om du hadde et russisk bombefly, som fløy over hele landet uoppdaget, sier Romney til pressen.

- Vi kan ikke være kompiser med Vladimir Putin og samtidig la ham foreta disse cyberangrepene mot Amerika. Det er i realiteten en krigserklæring fra Russland mot USA, og vi bør ta det alvorlig, sier den demokratiske senatoren Dick Durbin.

Nye toner

Andre republikanere sier det er problematisk at Trump fortsatt er taus.

- Det foregår fortsatt informasjonsinnsamling, så jeg ber folk være forsiktige med å trekke konklusjoner eller komme med erklæringer før alt er inne, sier lederen for senatets etterretningskomité, Marco Rubio, ifølge CNN.

Demokratens påtroppende president, Joe Biden, lover imidlertid en langt tøffere tone overfor dem som prøver å angripe USA.

HÅNDHILSTE: I forbindelse med APEC-toppmøtet i Vietnam, rakk ikke Putin og Trump å få et privat møte. Dermed måtte de nøye seg med å småprate i noen korte øyeblikk. Video: AP / CNN Vis mer

- Vi må i utgangspunktet hindre og avskrekke våre motstandere fra å gjennomføre betydelige cyberangrep. Vi vil gjøre det ved blant annet å påføre de ansvarlige for slike ondsinnete angrep betydelige kostnader, også koordinert med våre allierte og partnere, sier demokratenes påtroppende president, Joe Biden torsdag, ifølge AP.

Han understreket samtidig at det er mye som fortsatt er uklart om angrepene.

- Men vi vet at det er en stor bekymring, sier Biden.

Ubehagelig

Situasjonen er utvilsomt ubehagelig for Trump.

Amerikansk etterretning konkluderte med at Russland blandet seg inn og forsøkte å hjelpe Trump til å bli valgt som USAs president i 2016. Siden har Trump gang på gang vist seg svært uvillig til å konfrontere Putin.

Trump unnlot blant annet å konfrontere Putin med opplysninger fra amerikansk etterretning tidligere i år om at Russland hadde satt en skuddpremie på amerikanske soldater i Afghanistan.

Da flere amerikanske soldater ble skadd i Syria etter det Pentagon beskrev som en «bevisst provoserende og aggressiv oppførsel» fra russiske styrker, kom det heller ingen reaksjon fra Trump.

I oktober ila EU og Storbritannia seks russere nær Putin strenge sanksjoner for forgiftningen av oppsisjonspolitikeren Alexej Navalny. Trump gjorde ikke noe.

FORGIFTET: Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ligger i kunstig koma på et sykehus i Sibir. Mannen som har publisert denne videoen hevder det er han som skriker på dette flyet. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver, John Bolton, hevdet i sin bok at Trump privat klaget på sanksjoner og andre straffereaksjoner mot Russland.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer