USA-tall verre enn fryktet: - Ekstremt høyt

Nesten 1,5 millioner nye arbeidsledige i USA.

ÅPNER OPP: Ytterligere 1,48 millioner amerikanere meldte seg arbeidsledige sist uke, et fall fra uka før. Bildet viser to politibetjenter til hest på 5th Avenue i New York, samme dag som enkelte butikker åpnet opp igjen 12. juni. Foto: Eduardo Munoz   / Reuters / NTB Scanpix
ÅPNER OPP: Ytterligere 1,48 millioner amerikanere meldte seg arbeidsledige sist uke, et fall fra uka før. Bildet viser to politibetjenter til hest på 5th Avenue i New York, samme dag som enkelte butikker åpnet opp igjen 12. juni. Foto: Eduardo Munoz / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ytterligere 1,48 millioner amerikanere meldte seg arbeidsledige sist uke. Dermed har USA opplevd vanvittige 14 uker på rad hvor over én million amerikanere har søkt om ledighetspenger for første gang.

Tallet er verre enn fryktet. En spørreundersøkelse gjennomført blant økonomer på vegne av Dow Jones, viste at de forventet at uketallet skulle være på 1,3 millioner.

Selv om tallet kan virke svimlende, sammenliknet med all kjent statistikk fra før coronakrisa, er det fortsatt snakk om et fall fra uka før. Antallet arbeidsledige som fortsatt mottar ledighetshjelp fra staten falt til 19,5 millioner, ifølge CNBC.

Nedgangen reflekterer at USA stadig letter på tiltakene for å begrense spredningen av koronaviruset.

- Tallene for nye og vedvarende krav tyder på en gradvis forbedring i arbeidsmarkedet. Fallet i nye krav signaliserer at antall nye permitteringer avtar, men at det fortsatt er ekstremt høyt, sier sjeføkonom Gus Faucher i PNC Financial til nettstedet.

Totalt har antallet nye arbeidsledige falt tolv uker på rad. I forrige uke var det 1,5 millioner som meldte seg arbeidsledige for første gang.

VARSLER: Dr. Rick Bright blir beskrevet som en varsler etter at han hevdet å ha blitt fjernet fra sin stilling fordi han viste motstand til Trumps anbefalinger om bruk av malariamedisin mot covid-19. Video: CNN. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Frykter at det snur

Tallet på ledige i USA er nå det høyeste siden den store depresjonen på 1930-tallet. Over 45 millioner mennesker har mistet jobben midlertidig eller permanent under koronapandemien.

Det ferske tallet, som er uventet høyt, kommer etter at samtlige 50 amerikanske delstater har åpnet opp igjen etter nedstengningen som startet i midten av mars, skriver CNBC.

- Faren nå er at antallet krav kommer til å øke igjen i delstater hvor smittetallet øker raskt, og at folk igjen begynner å holde seg borte fra restauranter og kjøpesentre, sier Ian Shepherdson, sjeføkonom ved Pantheon Macroeconomics, til nettstedet.

Knuser rekorder

Selv om de ferske tallene er langt lavere enn skrekktallene USA har sett de siste månedene, er de stadig skyhøyt over den gamle rekorden som ble satt før coronakrisa lammet store deler av verdensøkonomien.

Den forrige rekorden var fra 1982, og da kom det 695 000 søknader om arbeidsledighetspenger i løpet av ei uke.

I tida før coronaviruset rammet USA lå ukentlige nye arbeidsledige på rundt 200 000, noe som vitnet om et sterkt amerikansk arbeidsmarked, ifølge CNN.

Arbeidsledigheten var før krisa nede i 3,5 prosent, det laveste nivået på et halvt århundre.

Hardt fall

Kort tid etter at uketallet på nye arbeidsledige ble kjent, kom også tallene som viser at den amerikanske økonomien krympet med 5 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) i første kvartal, som samsvarer med spådommene fra handelsdepartementet i mai.

Nedgangen er den største siden BNP falt med 8,4 prosent i fjerde kvartal i 2008.

Denne nedgangen kommer til tross for at nedstengningene i forbindelse med koronapandemien først skjedde i midten mars, og økonomien var åpen i mesteparten av perioden. Det ventes et mye verre fall i andre kvartal, der økonomer spår et fall på omkring 30 prosent.

USA er hardt rammet av koronapandemien, med over 2,4 millioner smittede og 125 000 døde.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer