USA truer med biltoll som svar på digital skatt

USAs finansminister truer med å innføre toll på europeiske biler dersom europeerne innfører «vilkårlig» digitalskatt på store IT-selskaper.

ADVARER: Europeisk digitalskatt kan bli besvart med amerikansk biltoll, advarer Steven Mnuchin. Arkivfoto: Steve Helber / AP / NTB scanpix
ADVARER: Europeisk digitalskatt kan bli besvart med amerikansk biltoll, advarer Steven Mnuchin. Arkivfoto: Steve Helber / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Advarselen fra Steven Mnuchin kom i en paneldebatt i Davos, der Verdens økonomiske forum holdes denne uken.

– Dersom noen vil legge en vilkårlig skatt på våre digitalselskaper, vil vi vurdere vilkårlig skatter på bilselskaper, sa finansministeren.

Frankrike og Storbritannia

Uttalelsen kommer dagen etter at USA og Frankrike sa de ikke ønsket en opptrapping av konflikten om digitalskatt. De er enige om en midlertidig «våpenhvile» ut året. Det innebærer at ingen nye avgifter innføres foreløpig.

Etter at Frankrike vedtok en skatt på digitale tjenester, noe som i første rekke rammer amerikanske IT-giganter, truet USA med toll på franske varer som champagne, ost og luksusvesker.

Frankrike har på sin side varslet ytterligere mottiltak dersom amerikanerne skulle gjøre alvor av trusselen.

Storbritannia planlegger en skatt rettet mot store IT-giganter fra april. Finansminister Sajid Javid bekreftet denne tidsplanen i Davos etter Mnuchins advarsel om gjengjeldelse.

OECD

EU har sagt at unionen vil innføre en tilsvarende skatt dersom OECD ikke klarer å komme opp med en internasjonal skatteløsning for digitale selskaper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer