USA/Kina-rivalisering:

- USA vil presse Norge

Professor Jo Jakobsen advarer om at USA sannsynligvis vil presse Norge dersom Norge undertegner en frihandelsavtale med Kina. Dette som følge av den økte rivaliseringen mellom stormaktene, som aktualiseres av Nancy Pelosis Asia-turné.

- VIL PRESSE NORGE: Professor Jo Jakobsen mener at USA sannsynligvis vil presse Norge dersom Norge undertegner en frihandelsavtale med Kina. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB
- VIL PRESSE NORGE: Professor Jo Jakobsen mener at USA sannsynligvis vil presse Norge dersom Norge undertegner en frihandelsavtale med Kina. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Professor Jo Jakobsen ved NTNU mener at Nancy Pelosis Asia-turné har utløst en «veldig alvorlig internasjonal krise». Nå advarer han om at den økte rivaliseringen mellom stormaktene USA og Kina vil få konsekvenser for både Nato og Norge på sikt.

- Det er helt klart at Nato som organisasjon, Norge og andre Nato-medlemsland må ta stilling til rivaliseringen mellom USA og Kina i åra som kommer. I praksis vil det bety at Norge etter hvert vil bli nødt til å følge USAs linje i større grad, sier Jakobsen til Dagbladet. Han er ekspert på internasjonal politikk.

Frihandelsforhandlinger

Forholdet mellom USA og Kina er spent. Blant annet har USA-president Joe Biden lovet at USA er villige til å involvere seg militært for å forsvare Taiwan. Mens Nato i sitt nye strategiske konsept slår fast at Kinas uttalte ambisjoner og tvangspolitikk utfordrer Natos interesser, sikkerhet og verdier.

Til tross for dette pågår det forhandlinger om en frihandelsavtale mellom Norge og Kina, som er Norges tredje viktigste handelspartner. Dette er Jakobsen sterkt kritisk til.

- Nylig uttalte jeg til Aftenposten at Norge oppfører seg som en underdanig småstat i møte med Kina. Før Norge iverksatte frihandelsforhandlinger med Kina, undertegnet de den såkalte normaliseringsavtalen som forplikter Norge til å ikke kritisere Kina for noe som helst, verken innenriks eller utenriks, sier Jakobsen og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer