USA/Kina-rivalisering:

- USA vil presse Norge

Professor Jo Jakobsen advarer om at USA sannsynligvis vil presse Norge dersom Norge undertegner en frihandelsavtale med Kina. Dette som følge av den økte rivaliseringen mellom stormaktene, som aktualiseres av Nancy Pelosis Asia-turné.

- VIL PRESSE NORGE: Professor Jo Jakobsen mener at USA sannsynligvis vil presse Norge dersom Norge undertegner en frihandelsavtale med Kina. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB
- VIL PRESSE NORGE: Professor Jo Jakobsen mener at USA sannsynligvis vil presse Norge dersom Norge undertegner en frihandelsavtale med Kina. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Professor Jo Jakobsen ved NTNU mener at Nancy Pelosis Asia-turné har utløst en «veldig alvorlig internasjonal krise». Nå advarer han om at den økte rivaliseringen mellom stormaktene USA og Kina vil få konsekvenser for både Nato og Norge på sikt.

- Det er helt klart at Nato som organisasjon, Norge og andre Nato-medlemsland må ta stilling til rivaliseringen mellom USA og Kina i åra som kommer. I praksis vil det bety at Norge etter hvert vil bli nødt til å følge USAs linje i større grad, sier Jakobsen til Dagbladet. Han er ekspert på internasjonal politikk.

KATASTROFE: Verden holder pusten før speaker Nancy Peolosis mulige Taiwan-besøk. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Frihandelsforhandlinger

Forholdet mellom USA og Kina er spent. Blant annet har USA-president Joe Biden lovet at USA er villige til å involvere seg militært for å forsvare Taiwan. Mens Nato i sitt nye strategiske konsept slår fast at Kinas uttalte ambisjoner og tvangspolitikk utfordrer Natos interesser, sikkerhet og verdier.

Til tross for dette pågår det forhandlinger om en frihandelsavtale mellom Norge og Kina, som er Norges tredje viktigste handelspartner. Dette er Jakobsen sterkt kritisk til.

- Nylig uttalte jeg til Aftenposten at Norge oppfører seg som en underdanig småstat i møte med Kina. Før Norge iverksatte frihandelsforhandlinger med Kina, undertegnet de den såkalte normaliseringsavtalen som forplikter Norge til å ikke kritisere Kina for noe som helst, verken innenriks eller utenriks, sier Jakobsen og fortsetter:

- Det er klart at realitetene vil kollidere før eller siden. Det gir ingen mening å la seg styre av eksportindustri i det som vil bli vårt viktigste utenrikspolitiske spørsmål.

DRA: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer med en klar oppfordring til egne innbyggere. Video: AP. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- USA vil presse Norge

Både Venstre og Miljøpartiet De Grønne har bedt regjeringen om å bryte frihandelsforhandlingene med Kina. Blant annet har de argumentert for at det vil øke Norges avhengighet til regimet. Det mener også Jakobsen at vil være en konsekvens av en slik avtale.

- Norge vil gjøre seg mer avhengige av Kina om de undertegner en frihandelsavtale med dem. Dette i ei tid hvor våre nærmeste allierte gjør seg mindre avhengige av Kina. I så fall vil Norge stå i en ubehagelig spagat, sier Jakobsen.

Han advarer om at Norge kan ende opp med å bli presset av USA.

- Det kan godt hende at Norge ender opp med å undertegne en frihandelsavtale med Kina, men Norge vil raskt oppdage at det vil by på flere problemer enn muligheter. Det er helt urealistisk at det vil få et lykkelig utfall for Norge. Dersom det skjer, vil USA sannsynligvis presse Norge.

- Tilspisset forhold

Professor Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole vurderer at det vil bli viktig for Nato å følge med på hvordan USAs rivalisering med Kina vil påvirke deres tilstedeværelse i Europa.

- Man kan helt klart se for seg at europeerne vil bli bedt om å støtte USA for å ytterligere demme opp for Kina. I første omgang vil dette dreie seg om økonomiske sanksjoner og militær tilstedeværelse i Øst-Asia, som Europa hittil har vært tilbakeholdne med, sier Tunsjø og fortsetter:

- I det siste har imidlertid forholdet mellom Kina og EU tilspisset seg. Dette på grunn av både krigen i Ukraina og investeringsavtalen som ble lagt på is.

«DEEP FAKE»: Kommentarene hagler på sosiale medier etter at Det hvite hus publiserte en video folk mener er falsk. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Invasjonen vil kunne påvirke

Nylig uttalte statssekretær Henrik Thune (Ap) følgende om frihandelsforhandlingene til Dagbladet:

«Vi er opptatt av å vurdere avtalen bredt og bruke den tiden vi trenger for å få ivareta våre interesser i forholdet til Kina. Russlands invasjon av Ukraina vil selvsagt kunne påvirke framdriften i arbeidet og de generelle vurderingene vi gjør».

Thune skrev at sikkerhetsloven gir Norge anledning til å stanse utenlandske etableringer som truer norske sikkerhetsinteresser, og fastslo at en frihandelsavtale ikke vil svekke denne muligheten.

«Sårbarheter knyttet til avhengighet av forsyningskjeder fra Kina er en utfordring vi må håndtere helt uavhengig av frihandelsforhandlingene. Norsk næringsliv må selv gjøre en vurdering av risikoer ved å satse på samarbeid med Kina. Vi vil uansett måtte håndtere utfordringer som et voksende Kina stiller oss overfor», skrev han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer