Olivia-ledelsen vil gi tariffavtale:

- Usannheter og krigsretorikk

Etter en lang, bitter dragkamp kan det nærme seg en løsning for Olivia Hegdehaugsveien. Men de ansatte vil sitte igjen med «skjegget i postkassa», ifølge Olivia-sjefen, som raser mot Fellesforbundet. - Vi er først og fremst fornøyd, sier de.

STREIK: Olivia vil gå med på Fellesforbundets krav om tariffavtale ved Hegdehaugsveien-restauranten. Samtidig kunngjør de en «ny og bedre» lokal tariffavtale. Hegdehaugsveien-ansatte blir taperne, hevder Olivia-sjefen. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
STREIK: Olivia vil gå med på Fellesforbundets krav om tariffavtale ved Hegdehaugsveien-restauranten. Samtidig kunngjør de en «ny og bedre» lokal tariffavtale. Hegdehaugsveien-ansatte blir taperne, hevder Olivia-sjefen. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har blåst opp til storm rundt Olivia Hegdehaugsveien den siste tida. Nå kan det nærme seg en avtale.

- Vi ser nå at belastningen på medarbeiderne våre på restauranten i Hegdehaugsveien blir for stor. Dette har pågått lenge, sier Fredrik Remmen, daglig leder i Olivia i Norge, til Børsen.

- Selv om Fellesforbundet har hatt lav støtte, så har de splittet medarbeidergrupper ved restauranten. De har svertet oss gjennom betalte annonsekampanjer i mediene, og de har fortalt usannheter om oss og brukt krigsretorikk, legger han til.

  • Les Fellesforbundets svar lenger ned.

Vil godta tariffavtale

Den betente konflikten bunner i at Fellesforbundet og ansatte ved restauranten har krevd å få tariffavtale.

Ansatte har streiket utenfor den aktuelle restauranten, og for ei uke siden stengte den på ubestemt tid.

Olivia-ledelsen har hevdet at flertallet av de ansatte ikke ønsker Fellesforbundet-avtale, men heller vil beholde en egen lokal tariffavtale.

I dag møtes partene hos Riksmekleren. Remmen sier at de vil trolig vil godta Fellesforbundets krav om tariffavtale ved Olivia Hegdehaugsveien.

Rett før 20-tida tirsdag bekrefter partene at den to måneder lange streiken er over, og at Olivia Restauranter har gått med på Fellesforbundets krav til tariffavtale, skriver Avisa Oslo.

- De ansatte er taperne

Samtidig kunngjør Olivia-ledelsen at de er blitt enige med Husforeningen om en «ny og bedre» lokal tariffavtale, som de mener er blant bransjens beste.

Den nye, lokale tariffavtalen er bedre på en rekke områder, mener Remmen. Høyere tillegg for kveld- og helgejobbing, høyere lønnsvekst de tre første åra, og bedre fleksibilitet rundt arbeidstidsordninger trekkes fram.

Men denne avtalen vil ikke gjelde for Hegdehaugsveien-ansatte, dersom avtalen signeres i kveld.

Da kommer Fellesforbundets avtale til å gjelde på restauranten i Hegdehaugsveien, mens den nye lokale tariffavtalen gjelder på alle de andre Olivia-restaurantene, ifølge Remmen.

- På restauranten i Hegdehaugsveien er Fellesforbundet vinnerne, mens de ansatte er taperne. Medarbeiderne som har den nye lokale tariffavtalen, kommer til å tjene bedre enn de som har Fellesforbundets avtale - særlig de som tar ansvar og utvikler egen kompetanse, sier Remmen.

- Fornøyd

- Først og fremst er vi fornøyd med at Olivia nå signaliserer at de vil inngå tariffavtale ved Olivia Hegdehaugsveien, slik det store flertallet av de ansatte har krevd, sier Birgit Tandberg, Regionleder Fellesforbundet region Øst, til Børsen.

Hun mener tariffavtalen vil gi de ansatte mer medbestemmelse, forutsigbarhet og trygghet i jobben.

Tandberg sier en hensikt med tariffavtale er å etablere gode rammer for samarbeid på arbeidsplassen.

- Streiken ved Olivia Hegdehaugsveien har vart lenge. Våre medlemmer har stått på fra dag en, og flere har sluttet seg til mens streiken har pågått. Vi er fornøyd med at arbeidsgiver varsler at de vil lytte til de ansattes rettferdige og selvfølgelige krav om en tariffavtale, slik de fleste ansatte i Norge har.

Videre sier hun riksavtalen er en minstelønnsavtale.

- Og det er vanlig å supplere avtalen med lokale avtaler i den enkelte bedrift. Det er dermed full anledning til å forhandle fram høyere tillegg og premiere kompetanse og ansvar, slik Olivia signaliserer at de ønsker, sier hun.

- Fellesforbundets kamp

De lokale tariffavtalene har hele tida har vært bedre enn Fellesforbundets, ifølge Remmen.

- Hvorfor endrer dere den nå hvis den var god nok fra før?

- Vi har utviklet den fordi vi er hele tiden nødt til å tiltrekke, utvikle og beholde folka våre. Vi har åpnet tre nye restauranter. Det har vært store endringer i bransjen, og vi må følge med i timen. Få tak i folk, utvikle og beholde dem, sier Remmen.

På spørsmål om den nye lokalavtalen er en erkjennelse av at den gamle ikke var god nok, sier Remmen:

- Det er et nødvendig grep for å sikre at vi skal få tak i folka vi trenger og de vi ønsker å få tak i. Det aller mest interessante er at Fellesforbundet vinner slaget om Hegdehaugsveien, men medarbeiderne der sitter med skjegget i postkassa. For de har dårligere vilkår enn på alle våre andre restauranter. Det er det paradoksale.

Remmen mener det er «kjedelig» at de ansatte på Hegdehaugsveien vil sitte igjen med det Olivia-ledelsen mener er en dårligere avtale enn resten av de ansatte.

Han mener svært få i restaurantbransjen har Fellesforbundets avtale, fordi den er en «rigid avtale» som ikke passer til bransjen og til dagens mangfoldige arbeidsliv.

- De burde komme bransjen i møte i stedet for å angripe bransjen. De har sovet i timen. De burde også slutte med den dogmatiske retorikken der de ser ut til å mene at arbeidstakere og arbeidsgivere nærmest i ethvert henseende står mot hverandre og har motstridende interesser. Kulturen i Olivia er tuftet på tillit, samarbeid og utvikling av kompetanse, og det er det som har skapt suksessen over tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer