«USAs mest forhatte mann» med corona-bønn

- Sannsynlig at han blir kritisk syk eller dør.

I FENGSEL: Den tidligere legemiddeltoppen Martin Shkreli, som fikk massiv kritikk for å ha satt opp prisene på livreddende medisiner i USA, soner for øyeblikket en dom på sju års fengsel for svindel. Foto: Craig Ruttle / AP / NTB Scanpix
I FENGSEL: Den tidligere legemiddeltoppen Martin Shkreli, som fikk massiv kritikk for å ha satt opp prisene på livreddende medisiner i USA, soner for øyeblikket en dom på sju års fengsel for svindel. Foto: Craig Ruttle / AP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av noen få uker i 2015 gikk amerikaneren Martin Shkreli (37) fra å være en anonym skikkelse i finansverdenen, til å bli omtalt over hele verden som «USAs mest forhatte mann».

Nå har mannen, som for øyeblikket soner en langvarig fengselsdom, anmodet en amerikansk domstol om å få omgjort fengselsdommen slik at han kan sone hjemme.

Sendte prisen til himmels

Stempelet som «USAs mest forhatte mann» fikk han for fem år siden.

Som direktør for Turing Pharmaceuticals - seinere kjent som Phoenixus AG - hevet han nemlig prisen på aids-medisinen Daraprim med over 4000 prosent over natta. Ryktet ble ikke bedre da han i en høring om saken i Kongressen nektet å svare på alvorlige spørsmål om konsekvenser av hans voldsomme prisøkninger.

Det er imidlertid ikke grunnen til at han i dag sitter i fengsel.

For i mars 2018 ble Shkreli dømt til sju års fengsel for bedrageri og sammensvergelse for å begå bedrageri.

GRILLES: Da Martin Shkreli besluttet å øke prisen på infeksjonsmedisinen Daraprim fra 13.50 til 750 dollar ble han møtt av massiv motstand verden over. Her grilles han på TV, og forteller at han ikke vil senke prisen. Video NTB Reuters Vis mer

Bakgrunnen for dommen var at han ble funnet skyldig i å overtale investorer til å investere millioner av dollar i to hedgefond. Han skal ha gitt inntrykk for at fondet var et lavrisikoprosjekt, og at han hadde hatt suksess med liknende prosjekter tidligere. Kort tid etter at han mottok dem, var mye av pengene tapt - mens deler gikk til å starte opp det farmasøytiske selskapet Retrophin Inc.

Shkreli er kjent for en kjepphøy personlighet og nådeløs fremferd overfor kritikere på sosiale medier. I retten innrømmet han imidlertid gråtende at han hadde begått feil, og han beklaget overfor investorene han svindlet, skrev NTB i forbindelse med dommen.

- Jeg var aldri motivert av penger. Jeg prøvde å høyne min status og mitt rykte, sa Shkreli ifølge CNBC.

- Kan dø

Siden har den unge mannen gjentatte ganger forsøkt å slippe ut av fengsel. For to uker siden publiserte han et skriv, hvor han ba om tre måneder fri fra fengsel for å kunne jobbe med å finne en kur mot coronaviruset.

I en ny søknad onsdag denne uka, ber imidlertid Shkrelis advokater dommeren om å vise medfølelse og slippe ham fri på et akutt grunnlag.

Helt konkret hevder de at han er i risikogruppen, og at han står i fare for å bli alvorlig syk dersom han blir smittet av coronaviruset.

«Det er sannsynlig at han snart kommer til å bli smittet av viruset, og at han potensielt blir kritisk syk eller dør», skriver advokatene, og viser til at Shkreli lider av astma og allergi, ifølge CNBC.

Videre hevdes det at Shkreli har brukt «utallige timer» på å undersøke potensielle behandlingsformer som kan hjelpe coronasmittede.

- Jeg har ofte sagt at dersom han hadde fått jobbe i fred, så tror jeg at Martin ville kunne kurert kreft. Jeg tenker det samme om coronaviruset. Å holde dette geniet innesperret, framfor å la ham hjelpe til med forskningen, gir ikke noen mening overhodet, sa Shkrelis advokat Benjamin Brafman for to uker siden, ifølge New York Post.

- Ingen erfaring

Shkreli, som er dømt for bedrageri etter å ha løyet til investorer og manipulert aksjekursen i sitt eget selskap, hevder nå at han har «gjennomført betydelig forskning på å utvikle molekyler som kan hemme coronaviruset», og at han vil fortsette dette arbeidet dersom han slipper ut av fengsel.

Shkreli har en bachelorgrad i business, og har ingen formell medisinsk utdannelse. Han har tidligere blitt kritisert for å ikke ha hatt noen som helst reell erfaring innen medisinsk forskning, medikamentutvikling eller pasientbehandling, og mange har stilt spørsmål ved hvordan han kunne ende opp som lederen av et legemiddelfirma.

Sjefen for påtalemyndigheten i New York, Letitia James, og den føderale handelskomissjonen i USA ba i januar en domstol om å nekte Shkreli å noen gang jobbe i legemiddelindustrien igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer