«USAs mest forhatte mann» med corona-bønn

- Sannsynlig at han blir kritisk syk eller dør.

I FENGSEL: Den tidligere legemiddeltoppen Martin Shkreli, som fikk massiv kritikk for å ha satt opp prisene på livreddende medisiner i USA, soner for øyeblikket en dom på sju års fengsel for svindel. Foto: Craig Ruttle / AP / NTB Scanpix
I FENGSEL: Den tidligere legemiddeltoppen Martin Shkreli, som fikk massiv kritikk for å ha satt opp prisene på livreddende medisiner i USA, soner for øyeblikket en dom på sju års fengsel for svindel. Foto: Craig Ruttle / AP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av noen få uker i 2015 gikk amerikaneren Martin Shkreli (37) fra å være en anonym skikkelse i finansverdenen, til å bli omtalt over hele verden som «USAs mest forhatte mann».

Nå har mannen, som for øyeblikket soner en langvarig fengselsdom, anmodet en amerikansk domstol om å få omgjort fengselsdommen slik at han kan sone hjemme.

Sendte prisen til himmels

Stempelet som «USAs mest forhatte mann» fikk han for fem år siden.

Som direktør for Turing Pharmaceuticals - seinere kjent som Phoenixus AG - hevet han nemlig prisen på aids-medisinen Daraprim med over 4000 prosent over natta. Ryktet ble ikke bedre da han i en høring om saken i Kongressen nektet å svare på alvorlige spørsmål om konsekvenser av hans voldsomme prisøkninger.

Det er imidlertid ikke grunnen til at han i dag sitter i fengsel.

For i mars 2018 ble Shkreli dømt til sju års fengsel for bedrageri og sammensvergelse for å begå bedrageri.

Bakgrunnen for dommen var at han ble funnet skyldig i å overtale investorer til å investere millioner av dollar i to hedgefond. Han skal ha gitt inntrykk for at fondet var et lavrisikoprosjekt, og at han hadde hatt suksess med liknende prosjekter tidligere. Kort tid etter at han mottok dem, var mye av pengene tapt - mens deler gikk til å starte opp det farmasøytiske selskapet Retrophin Inc.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer