- Useriøst

Finansminister Jan Tore Sanner (H) blir tvunget til å svare på om han syns det var verdt pengene da han bestilte Tangen-utredning fra et privat advokatfirma.

VEL ANVENDT: Finansminister Jan Tore Sanner (H) må svare på om han syns det var verdt pengene å få et privat advokatfirma til å utrede spillerommet i Tangen-saken. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VEL ANVENDT: Finansminister Jan Tore Sanner (H) må svare på om han syns det var verdt pengene å få et privat advokatfirma til å utrede spillerommet i Tangen-saken. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Historien startet med at Sanner ønsket å finne ut hvor hard i klypa han kunne være med sentralbanksjef Øystein Olsen.

Svaret han fikk fra advokatfirmaet Arntzen de Besche, fikk så hard medfart av jusseksperter at Sanner umiddelbart bestilte en ny utredning - denne gang fra lovavdelingen i Justisdepartementet.

Og mens førstnevnte sa at Sanner måtte holde fingrene fra fatet, åpnet lovavdelingen døra.

Dermed kalt Sanner Olsen inn på teppet, og vips så kvittet Nicolai Tangen seg med eierskapet i AKO Capital.

- Useriøs pengebruk

Bakgrunnen er velkjent. Norges Bank har fått flengende kritikk for å ansette milliardær Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet og samtidig latt Tangen få beholde et betydelig eierskap i hedgefondet Ako Capital.

Men heller ikke Sanner går fri for kritikk.

Særlig rettes kritikken mot at Sanner valgte å henvende seg til et privat advokatfirma for å kartlegge avgrensningene i sentralbankloven.

- Vi mener det er useriøst å bruke skattebetalernes penger på en ekstern vurdering når det bokstavelig talt er derfor vi har en lovavdeling i Justisdepartementet, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer