- Useriøst

Finansminister Jan Tore Sanner (H) blir tvunget til å svare på om han syns det var verdt pengene da han bestilte Tangen-utredning fra et privat advokatfirma.

VEL ANVENDT: Finansminister Jan Tore Sanner (H) må svare på om han syns det var verdt pengene å få et privat advokatfirma til å utrede spillerommet i Tangen-saken. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VEL ANVENDT: Finansminister Jan Tore Sanner (H) må svare på om han syns det var verdt pengene å få et privat advokatfirma til å utrede spillerommet i Tangen-saken. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Historien startet med at Sanner ønsket å finne ut hvor hard i klypa han kunne være med sentralbanksjef Øystein Olsen.

Svaret han fikk fra advokatfirmaet Arntzen de Besche, fikk så hard medfart av jusseksperter at Sanner umiddelbart bestilte en ny utredning - denne gang fra lovavdelingen i Justisdepartementet.

Og mens førstnevnte sa at Sanner måtte holde fingrene fra fatet, åpnet lovavdelingen døra.

Dermed kalt Sanner Olsen inn på teppet, og vips så kvittet Nicolai Tangen seg med eierskapet i AKO Capital.

- Useriøs pengebruk

Bakgrunnen er velkjent. Norges Bank har fått flengende kritikk for å ansette milliardær Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet og samtidig latt Tangen få beholde et betydelig eierskap i hedgefondet Ako Capital.

Men heller ikke Sanner går fri for kritikk.

Særlig rettes kritikken mot at Sanner valgte å henvende seg til et privat advokatfirma for å kartlegge avgrensningene i sentralbankloven.

- Vi mener det er useriøst å bruke skattebetalernes penger på en ekstern vurdering når det bokstavelig talt er derfor vi har en lovavdeling i Justisdepartementet, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til Børsen.

SPØR: SVs Kari Elisabeth Kaski vil vite om finansministeren syns han fikk valuta for pengene da han bestilte en privat utredning om eget handlingsrom overfor Norges Bank. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SPØR: SVs Kari Elisabeth Kaski vil vite om finansministeren syns han fikk valuta for pengene da han bestilte en privat utredning om eget handlingsrom overfor Norges Bank. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Fredag sendte Kaski følgende skriftlige spørsmål til Sanner:

«Hvor mye betalte departementet Arntzen de Besche for oppdraget, og synes statsråden dette var vel anvendte midler?»

Sanner har normalt en ukes frist på seg til å svare.

KRISEMØTE: Økonom Øystein Olsen og finansminister Jan Tore Sanner holdt pressekonferanse etter dagens krisemøte rundt Tangen-saken. Video: NTB Scanpix Vis mer

Slakter prosessen

- Spørsmålet har en undertone av at dere mener Sanner har sølt bort skattebetalernes penger?

- Det kan i hvert fall sees som en liten protest på det vi mener har vært en useriøs prosess fra regjeringens side. Det har vært åpenbart fra begynnelsen av at dette ville ende opp med at Sanner måtte ta stilling, sier Kaski.

SV-profilen er ikke alene om å kritisere Sanner for å be det private advokatfirmaet svare på et spørsmål som han kunne fått fra regjeringens egne eksperter i lovavdelingen.

Først Tangen, så Sanner

Aps Hadia Tajik og MDGs Une Bastholm har begge bitt seg merke i at Arntzen de Besche tidligere i prosessen har bistått nettopp Nicolai Tangen.

- Det ble direkte pinlig for regjeringen da det ble kjent at dette advokatfirmaet hadde rådgitt Tangen seinest i mai. Jeg kan ikke etter min beste evne se for meg at Sanner ønsket å havnet i denne situasjonen. Det viser hvor viktig uavhengige kilder er i denne saken, sier Bastholm til Børsen.

Tajik hadde følgende kommentar da den første Tangen-utredningen ble lagt fram:

- En juridisk vurdering fra et privat advokatselskap har ingen bindende rettslig effekt. Det er en meningsytring fra et privat advokatselskap, som i tillegg har bindinger til Nicolai Tangen fordi de har hjulpet ham for bare få måneder siden knyttet til den samme ansettelseskontrakten som her er oppe til diskusjon, sa Tajik til Klassekampen.

Avviser interessekonflikt

Sanner vil ikke vil kommentere spørsmålet fra Kaski før det formelt er besvart overfor Stortinget, men Børsen har likevel fått følgende svar:

- Vi har foreløpig ikke mottatt fakturaen fra Arntzen de Besche. Betingelsene er regulert i rammeavtalen departementet har med firmaet, sier kommunikasjonsrådgiver Kristina Tagmatarchi Storeng i Finansdepartementet.

Til kritikken som handler om at Arntzen de Besche tidligere i år bisto Tangen, sier Sanner i en e-post til Børsen at firmaet - før de fikk oppdraget - opplyste om at de bisto Tangen «med enkelte arbeidsrettslige spørsmål knyttet til hans arbeidsavtale med Norges Bank».

BRUDD: Stortinget konstaterer brudd og avvik fra lov og regler i Tangen-prosessen og stiller klare krav til ny oljefondssjef. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Etter at dette oppdraget var avsluttet 28. mai, har advokatfirmaet ikke hatt kontakt med Tangen. Advokatfirmaets vurdering var at det å yte Finansdepartementet bistand om de spørsmål vi ønsket å få belyst, var i overensstemmelse med reglene for god advokatskikk. Vår vurdering er at det ikke er en interessekonflikt her. Men jeg ser at det kan være ulike syn, vedgår Sanner.

Han sier videre at oppdraget ble gitt en fredag ettermiddag og med kort frist.

- Jeg ser at vi kunne ha gått til lovavdelingen da, men vår vurdering var at vi ikke ønsket å belaste dem med dette hasteoppdraget over helgen. I stedet gikk vi til et advokatfirma som vi har rammeavtale med og som har god kompetanse på det aktuelle området, uttaler Sanner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer