Usikker framtid for norsk-dansk slott

Dragsholm slott i Danmark, som har huset norske adelsmenn og -kvinner i sin tid, lider økonomiske tap. - Kan skade det kulturelle og historiske forholdet til nabolandet, sier slottsdirektøren.

LIDER ØKONOMISK: Dragsholm slott drives som restaurant og hotell. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
LIDER ØKONOMISK: Dragsholm slott drives som restaurant og hotell. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Dragsholm slott er en populær feriedestinasjon og historierik herregård, som ligger i det sørvestlige Odsherred på Sjælland i Danmark. Det ble oppført på tidlig 1200-tallet, og er formodentlig den eldste ikke-kirkelige bygningen i landet. Nå lider det økonomiske tap som følge av coronapandemien, skriver Sjællandske Nyheder.

Ifølge SN kommer tapet i stor grad av at danske myndigheter i slutten av mai innførte restriksjoner overfor norske reisende. Mens dansker fritt kunne komme inn i Norge, måtte nordmenn legge minst seks netter til Danmark for å komme inn i landet.

Slottsdirektør og familieinnehaver av Dragsholm slott, Mads Bøttger, fortellerer til avisa at regelen førte til sviktende besøkstall. Han ble lettet da den ble opphevet 15. august, men synes det burde ha skjedd før.

FAMILIEINNEHAVER: Slottsdirektør Mads Bøttger er bekymret for at coronakrisen kan ha skadd det kulturelle forholdet mellom Danmark og Norge. Foto: Kristian Ridder-Nielsen /Dagbladet
FAMILIEINNEHAVER: Slottsdirektør Mads Bøttger er bekymret for at coronakrisen kan ha skadd det kulturelle forholdet mellom Danmark og Norge. Foto: Kristian Ridder-Nielsen /Dagbladet Vis mer

- Vi er bekymret over signalene Danmark og Norge har sendt hverandre under coronakrisen. Vi har en lang tradisjon fra å ta imot norske gjester, da vi har et sterkt kulturelt og historisk forhold. Mange nordmenn er også stolte over sin adelige tilhørighet til Dragsholm slott, sier han.

Han forteller at han ikke vet hvordan framtida til slottet vil se ut.

- Vi ser alltid lyst på framtida, men jeg må innrømme at vi nå holder pusten i forhold til utviklingen. Det er det ingen tvil om. Vi klarer ikke å hente inn det tapte, og 2020 handler om å komme seg gjennom krisen. Derfor er vi tvunget til å overvåke inntekter så vel som utgifter i større grad, sier han.

Ifølge danske B.T. har slottet fått ros for sin håndtering av coronakrisen, og tiltakene de har innført for å få bukt med smitte blant gjester.

Dragsholm slott drives som restaurant og hotell, med fokus på å tilby lokal mat fra området ved Lammefjorden.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer