Corona og strøm:

Usikker framtid for påskeliljene

Storbritannia, som er en av hovedeksportørene av de gule blomstene, frykter full tørke på blomsterengene.

RÅTNER: Det kan bli mangel på de flotte blomstene når påsken kommer. Foto: Shutterstock
RÅTNER: Det kan bli mangel på de flotte blomstene når påsken kommer. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Millioner av påskeliljene som vokser i England risikerer å bli etterlatt råtne, skriver The Guardian. Hovedgrunnen skal være de strenge coronarestriksjonene, som gjør det vanskelig for sesongarbeidere å reise på tvers av landegrenser.

Situasjonen er utfordrende, og administrerende direktør i Mester Grønn, Erling J. Hølstad, frykter en påske uten de fargesprakende blomstene.

- Vi vet ikke hvordan markedet blir framover, men det vil garantert bli utfordrende å skaffe påskeliljer. Vi får bare se, sier Hølstad til Dagbladet.

En påske uten påskeliljer

Noen dyrkere kan forvente at opptil 75 prosent av avlingen deres vil stå uplukket kommende vår, på grunn av mangel på arbeidere. Flere jordbrukere med mindre avlinger planlegger nå å droppe påskeliljedyrking - helt.

Fentongollan Farm, like ved Cornwall, står for hele 80 prosent av verdens påskeliljedyrking. Innhøstingen begynner første uka i januar, og det trengs en arbeidsstyrke på rundt 2500 arbeidere for å plukke over en milliard stilker.

Grunnet coronapandemien er det mange av arbeiderne som ikke får reist til Cornwall for å plukke stilker. Mesteparten av blomstene vil råtne, og Norge må muligens forberede seg på en påske uten den gule blomsten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.