Usolgte boliger «forsvant»: - Unormalt

De siste månedene har uvanlig mange fjernet sin boligannonse fra markedet - uten at objektet er solgt. Finn-topp peker på ny boliglov.

FÅ BOLIGER TIL SALGS: I Oslo-markedet alene ble 12 prosent av boligene tatt av markedet før jul - mot bare 4 prosent året før. Denne trenden viste seg også i andre steder av landet. Foto: Kristin Sørdal
FÅ BOLIGER TIL SALGS: I Oslo-markedet alene ble 12 prosent av boligene tatt av markedet før jul - mot bare 4 prosent året før. Denne trenden viste seg også i andre steder av landet. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Onsdag varslet Eiendom Norge at det aldri tidligere er blitt solgt så mange boliger i løpet av en desember-måned som i 2021.

Til tross for rekordomsetning og høy aktivitet, har uvanlig mange boligannonser «forsvunnet» fra Finn den siste tida - uten at eiendommene er blitt solgt.

Det bekrefter Finn overfor Børsen.

- Våre boligtall for november og desember bekrefter at det var flere usolgte boliger som ble tatt av FINN eiendom enn normalt i disse månedene, opplyser produktdirektør for Finn eiendom, Jørgen Hellestveit.

- Nye krav

Han utdyper:

- Før jul i år ble 11 prosent av de usolgte boligene tatt av markedsplassen - og normalt ligger dette tallet på cirka 8 prosent. I Oslo-markedet ble 12 prosent av boligene tatt av markedet i denne perioden - mot bare 4 prosent året før. Vi så også i desember at det var unormalt få nyheter som ble lansert i boligmarkedet.

Han forklarer videre hva trenden kan skyldes:

- Meglerne har fortalt oss at dette mest sannsynlig henger sammen med endringene i avhendingsloven og nye krav til annonsering av bolig.

Forventer trykk

1. januar trådte altså nye endringer i avhendingsloven i kraft. Det innebærer blant annet at ansvaret for tidligere utført arbeid i stor grad overføres fra kjøper til selger.

Tilstandsrapporten må tilfredsstille strengere krav, og det er ikke lenger mulig å selge verken hytte eller bolig «som den er».

Formålet med de nye reglene er at dette skal bidra til å få ned konfliktnivået i forbindelse med kjøp og salg av bolig i Norge. For dem som forsøkte å selge eiendommen sin før de nye reglene trådte i kraft ved nyttår, vil det altså i flere tilfeller være ønskelig å innhente en oppdatert tilstandsrapport.

- Vi forventer derfor et høyt publiseringsvolum av nye, gamle og tidligere publiserte annonser på FINN eiendom de kommende ukene, fortsetter Hellestveit.

- Vil relanseres

Boligannonseflukten underbygges også av DNB Eiendom.

- Det er veldig få boliger ute akkurat nå, men jeg tror det vil ta seg opp utover i måneden. En del boliger som ikke ble solgt i desember er midlertidig tatt av markedet som følge av endringene i avhendingsloven. De vil relanseres med oppdatert takstrapport fortløpende, sier Terje Buraas i DNB Eiendom i en uttalelse.

Det er Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) som har fått i oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet å veilede de som lager tilstandsrapporter etter det nye regelverket.

Valgfritt

Direktør i DiBK, Per-Arne Horne, tror ikke at de nye reglene vil legge noen demper på kjøp og salg av eldre boliger.

- Mange ønsker å kjøpe oppussingsobjekter. De nye tilstandsrapportene gjør at kjøper er godt opplyst om manglene. Dermed reduseres faren for konflikter i etterkant av bolighandelen, sier Horne i en pressemelding.

Han presiserer at det fremdeles vil være mulig å gjennomføre salg av boliger uten tilstandsrapporter.

- En tilstandsrapport er ikke noe krav i regelverket, men vil gi en ekstra trygghet også for selgeren. Med en tilstandsrapport utført i tråd med den nye forskriften, kan ikke kjøperen peke på noe som er beskrevet i tilstandsrapporten som en mangel ved boligen. Kjøperen må sette seg godt inn i alt som står i tilstandsrapporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer