- Ut av Russland. Nå!

Venstre vil fremme eget forslag for Stortinget dersom ikke regjeringen trekker Oljefondet ut av Russland umiddelbart. - Vi har ryggrad, sier Guri Melby.

UT AV RUSSLAND: Oljefondet bør ut av Russland per omgående, sier Venstres leder Guri Melby til Dagbladet. Foto: Terje Pedersen / NTB
UT AV RUSSLAND: Oljefondet bør ut av Russland per omgående, sier Venstres leder Guri Melby til Dagbladet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Oljefondet må trekke alle sine investeringer ut av Russland, og det må skje nå.

Venstre-leder Guri Melby er krystallklar: Norges oljemilliarder kan ikke bidra til å sponse Russlands krig i Ukraina. Pengene må ut umiddelbart, mener hun.

Dagbladet spurte statsminister Jonas Gahr Støre i går om han ville vurdere dette. Svaret fra Ap-lederen var nei.

- Jeg har gjentatt det som er Norges linje her. Vi står sammen med det internasjonale samfunn i fordømmelse av folkerettsbrudd og slutter oss til europeiske sanksjoner. Det er fellessanksjoner langs linjer som vil bli annonsert i løpet av et døgn. Det skal Norge slutte seg til, sa Støre.

De siste oppdaterte tallene viser at fondet hadde 27 milliarder kroner investert i Russland.

- Jeg synes det er veldig overraskende at regjeringen avviser egne, norske sanksjoner, sier Melby til Dagbladet.

Ryggrad

Støre avviste også andre typer sanksjoner fra Norge, men pekte på at Norge skal følge alle EU-sanksjonene.

- Jeg kan aldri tro at noen i EU synes det er dumt om Norge inntar egne sanksjoner mot Russland. Vi har økonomisk ryggrad til å tåle det, og vi bør gå foran og støtte Ukraina. Frankrike og Storbritannia innfører egne sanksjoner mot Russland, det bør Norge også gjøre, sier Venstre-lederen.

UKRAINA: En fortvilet kvinne konfronterer en tungt bevæpnet russisk soldat i byen Henitsjesk sør i Ukraina. Video: Twitter/@ukraine_world Vis mer

Mens Russland kriger mot den demokratiske valgte regjeringen i Kyiv, er russiske oljeselskaper også til stede på norsk sokkel. Den rause leterefusjonsordningen sørger for at norske skattebetalere er med på å finansiere deres virksomhet.

- Russiske oljeselskaper bør også vises bort fra norsk sektor, og Equinor bør trekke seg ut av Russland, sier Melby.

- Staten er største eier i Equinor, så dette er noe regjeringen kan få til om de ønsker. Det er fellesskapet som bestemmer hvor Equinor skal drive og Russland bør være utelukket nå, legger hun til.

Hasteforslag

Den tidligere kunnskapsministeren sier Venstre er klar for å handle dersom Støre og co. ikke lytter til henne og andre som krever det samme.

Venstre vil derfor fremme forslag om at Oljefondet skal ut av Russland når Stortinget samles til uka. Partiet vil be om at forslaget hastebehandles. Håpet er å få stortingsflertallet med på å overkjøre regjeringen.

- Men regjeringen kan komme oss i forkjøpet, og det håper vi de gjør. De kan ta disse grepene nå i dag. Her har vi et moralsk ansvar til å vise solidaritet med folket i Ukraina og innføre egne sanksjoner mot Russland, sier Melby.

Oljefondssjef Nicolai Tangen er foreløpig avvisende til å trekke norske oljepenger ut av Russland.

- De russiske aksjene er en bitte liten del av Oljefondet, mindre enn en kvart prosent, så viktigere er hva som har skjedd med de andre børsene. Det har også vært en negativ utvikling på grunn av det som har skjedd i Ukraina, sa Tangen torsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer