Ut mot anklager: - Trist

Kollapsen i Silicon Valley Bank skyldes woke, ifølge republikanere. - Nesten litt trist, sier norsk ekspert.

WOKE? Woke var spikeren i kista for Silicon Valley Bank, hevder noen. Foto: Jeff Chiu / AP / NTB
WOKE? Woke var spikeren i kista for Silicon Valley Bank, hevder noen. Foto: Jeff Chiu / AP / NTB Vis mer
Publisert

Økonomi-interessert eller ei, man må nesten ha bodd under en stein for ikke å ha fått med seg kollapsen i Silicon Valley Bank (SVB) fredag.

Hendelsen har rystet aksjemarkedene til grunnvollene. Noen frykter en mulig dominoeffekt. Andre har dratt paralleller til finanskrisen i 2008.

- Woke

Meningene om årsaken til SVB-kollapsen er delte.

Enkelte fra det republikanske partiet mener bankens «woke-praksis» har skylda for at det gikk rett vest, ifølge Washington Post.

- Det er en av de mest woke bankene, hevder den republikanske lederen for kontrollkomiteen i Representantenes hus, James Comer.

Donald Trump jr. tvitret:

- SVB er det som skjer når du fremmer en venstreorientert/woke ideologi, som vektlegges mer enn sunn fornuft i forretningspraksisen.

Å være «woke» innebærer å ha høy bevissthet rundt rasisme og andre urettferdigheter i samfunnet. Begrepet er gjerne nedlatende, på samme måte som «politisk korrekt».

ESG og DEI

Grunnen til woke-utspillene er at katastrofebanken skal ha hatt et for nært forhold til såkalt ESG og DEI.

ESG står for «Environmental, Social og Governance». På norsk kan det oversettes til miljø-, sosiale- og forretningsetiske forhold.

Begrepet beskriver hvordan et selskap oppfyller visse krav. Det kan handle om begrensing av utslipp, mangfold på arbeidsplassen, og hvordan man behandler sine ansatte.

DEI står på sin side for «Diversity, equity and inclusion». Mangfold, likeverd og inkludering.

Silicon Valley Bank har hatt både ESG og DEI-programmer, ifølge Washington Post.

- Inkompetente

Flere fra den politiske høyresiden antyder at dette har sammenheng med kollapsen:

Florida-guvernør Ron DeSantis, som kan utfordre Trump i presidentkampen, hevdet nylig at SVBs mangfolds-, likeverd og inkluderings-krav «ledet dem vekk fra sitt kjerneoppdrag».

Fox News-stjerne Tucker Carlson sier at mangfolds- og inkluderingsstandarder er grunnen til at «store banker er stadig mer inkompetente».

Wall Street Journal-kommentator Andy Kessler spekulerte i at en årsak til Silicon Valley Banks fall var dets mangfoldige styre, som var nesten halvparten kvinner og hadde ett svart medlem, ett LHBTQ-medlem og to veteraner, ifølge USA Today.

- Nesten litt trist

Anders Johansen, sjefstrateg i Danske Bank, mener det ikke er noe hold i antydningene om at ESG skal være skylda i kollapsen.

- Nei, det tror jeg bare et forsøk på å slå politisk mynt på situasjonen, sier han til Børsen.

- Banken har gått over ende på grunn av tilfeldigheter og dårlig risikostyring. Å blande inn ESG blir gærent. Jeg har ikke hørt noen andre som argumenterer med det samme, sier Johansen.

- Det er nesten litt trist å bruke det som argument, skyter han inn.

The Washington Post skriver at det er ingen som helst bevis på at verken SVBs bærekraftige investeringer eller mangfolds-grep bidro til kollapsen.

Eksperter tegner snarere et bilde av en «perfekt storm»: SVBs enorme beholdninger i obligasjoner var ikke en god match sammen med sentralbanken (Feds) rentehevinger.

Da renta gikk opp, ble obligasjonene mindre verdt. Banken solgte så obligasjoner og verdipapirer med et tap på 1,8 milliarder dollar.

Det skal ha ført til full panikk, og at folk tok ut sine innskudd for til sammen 42 milliarder dollar på torsdag.

- Under press

Flere har lurt på om det kan gå veldig galt etter at banken gikk over ende. Johansen tror ikke på noen bank- eller finanskrise ligger rundt hjørnet.

- Banker er mer solide enn før finanskrisen. Vi har bedre regulering. Men de små og mellomstore bankene er under press, sier han.

Stadig flere tar nå ut pengene fra mindre banker og setter dem inn i større, som JPMorgan og Bank of America, ifølge Johansen. Det er krevende.

- Jeg tror ikke det blir voldsomme smitteeffekter i første omgang. Men det er et tegn på at rentene er høye. Det blir vanskelig å være i bransjer som er rentesensitive. Banker vil bli strengere med å låne ut penger, litt mer restriktive, og tenke «better safe than sorry».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer