Kragerø:

Ut mot byggeplaner: - Et svik

TV-profil Tom Stiansen og andre hytteeiere er sterkt kritisk til varslede planer i sommerparadis. Arkitekt slår tilbake.

FRESER: Tom Stiansen ønsker ikke byggeplanene på Portør velkommen. Foto: Se og Hør / Erlend Haukeland
FRESER: Tom Stiansen ønsker ikke byggeplanene på Portør velkommen. Foto: Se og Hør / Erlend Haukeland Vis mer
Publisert

I ferieparadiset Kragerø har det kommet store protester mot nye byggplaner for det tidligere vertshuset «Himmel og Hav». Servicebygget, som også har blitt brukt til innspilling av realityserien «Camp Kulinaris», kan nemlig stå overfor drastiske endringer.

Ifølge Kragerø Blad Vestmar, som først omtalte saken, varslet Arkitekthuset Kragerø AS på vegne av Saldo AS sine planer i april. Helt konkret ønsker virksomheten å omregulere «Himmel og Hav» fra næring til fritidsbebyggelse.

Det ønskes også en ny vurdering av parkeringsløsning og etablering av båtplasser i Portør havn.

Kjendisrefs: - Et svik

Det får flere til å rope varsko. Både lokalt næringsliv, naboer og øvrige privatpersoner stiller seg sterkt kritisk til planene - blant dem TV-profil Tom Stiansen, som eier ei hytte i Portør.

- (...) Det vil være et svik mot både dagens og kommende generasjoner å tillatte et slikt byggeprosjekt, tordner Stiansen i sitt innspill til varsel om oppstart av planarbeid.

Han skriver at Portørveien «er meget smal og allerede overbelastet» på travle sommerdager, og frykter enda større trafikkbelastning dersom prosjektet godkjennes.

TV-KJENDIS: Vertshuset Himmel og hav er kjent for tv-tittere gjennom programmet «Camp Kulinaris». Skjermdump: Google Maps
TV-KJENDIS: Vertshuset Himmel og hav er kjent for tv-tittere gjennom programmet «Camp Kulinaris». Skjermdump: Google Maps Vis mer

TV-profilen framholder videre at det «ikke er plass til flere biler i Portør havn» og at økt båttrafikk vil skape en «uforholdsmessig stor belastning» på holmer og skjær, samt eiendommer i området.

- Det framstår som uforsvarlig å øke belastningen på et område som, inntil videre, har bevart mye av naturområdene og naturens kvaliteter både på land og på sjøen. (...) Ytterligere byggeaktivitet innenfor et snevert område vil forringe områdets bevaringsverdige kvaliteter, skriver Stiansen.

Han ber videre Kragerø kommune om å stanse arbeidet med planarbeidet, slik det presenteres i dag.

Til Børsen sier Stiansen at hyttevelet har blitt enige om å sende inn klagesak. Han har ellers ingen kommentarer.

Børsen har vært i kontakt med daglig leder i Saldo AS, Øyvind Sletten, som viser til saken i lokalavisa.

Avviser store endringer

Sivilarkitekt Grethe Haustveit ved Arkitekthuset Kragerø AS sier til Børsen at de foreløpig ikke vet hvordan prosjektet vil ende opp.

- Nå er det en innspillsperiode, hvor vi samler innspillene som kommer, og tar det derfra. Det som ligger i planen i dag er en gjestebrygge. Vi har vært i dialog med havnefogden, og vi skal ikke gjøre noe som er i strid med regionale myndigheters innspill. Vi vil ta en ny vurdering om delen med bryggene skal være med i planen, sier hun.

Haustveit forklarer at det i dag er seks leiligheter i området i dag, og at reguleringsplanen som nå gjelder åpner for seks nye. I tillegg nevner hun den tv-kjente restaurantdelen.

- Den er ikke i drift lenger, og kan reguleres om til fritidsleiligheter. Det er en beskjeden endring i forhold til det som ligger tillatt i planene i dag, sier hun.

Det må tilkalles ambulanse etter en av deltakerne skader seg under innspillingen av «Camp Kulinaris». Vis mer

Fred Pedersen, som driver Portør Hytteutleie og er nærmeste nabo til vertshuset, går også knallhardt ut:

- Å argumentere med at «Himmel og Hav» ikke kan drives som næring er en fornærmelse mot oss andre som driver næringsvirksomhet i Portør, og i særdeleshet mot meg, skriver han.

Han mener at en eventuell utbygging av et stort bryggeanlegg og mange nye parkeringsplasser vil «ødelegge Portørs idyll».

- Ikke gjør denne triste affæren komplett ved å vandalisere den gamle loshavna Portør, skriver Pedersen.

Etterlyser båtplasser

Eiendomsinvestor Christian Hestenes har også - på vegne av OJT Eiendom AS, som eier Portør Pensjonat - kommet med innspill i saken.

- Vi mener det er behov for flere offentlige gjesteplasser i båthavna, slik det er lagt opp til i gjeldende reguleringsplan. Vi ser det som svært uheldig dersom det åpnes for en privatisering av denne siste muligheten til å etablere offentlig gjestebrygge, skriver Hestenes.

Han opplyser at OJT Eiendom like før varselet om planarbeid ble sendt over, hadde tenkt å igangsette et forsøk på å få realisert gjestebryggen.

- Dette nettopp fordi vi ser det er et behov for flere gjestebryggeplasser i Portør. Denne adkomsten via sjøveien er viktig for å videreutvikle den lokale næringsvirksomheten, ikke bare begrenset til vår virksomhet, men også for «Himmel og Hav».

Ola-Conny Wallgren klarer å gjøre en stor feil på kjøkkenet i første episode av «Camp Kulinaris», noe som ender i totalslakt fra mesterkokk Kjartan Skjelde. Reporter: Sofie Losen. Video: Kine Falch / Viaplay Vis mer

Han mener kommunen må komme på banen og sørge for at lokalt næringsliv ivaretas.

- I planvarselet skriver tiltakshaver at det ikke er grunnlag for næringsvirksomhet i form av servering i Portør. Dette stiller vi spørsmål ved. Det er en god trend i markedet, og vi ser selv en positiv utvikling for Portør Pensjonat.

Hestenes fortsetter:

- Det er og bør fortsatt være et politisk ønske om mer næringsaktivitet i Portør. Mer aktivitet i form av servering og næringsvirksomhet er positivt for øvrige aktører i området, og arealplanene bør legge opp til og understøtte dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer