NHOs årskonferanse:

Ut mot elitesamling: - Skremmende

Tirsdag møtes noen av Norges mektigste når Næringslivets Hovedorganisasjon inviterer til konferanse. Ikke alle lar seg begeistre.

FÅR KRITIKK: Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara og president i NHO, statsminister Jonas Gahr Støre og Nina Melsom, direktør for arbeidsliv og tariff i NHO på NHOs årskonferanse i Oslo spektrum i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FÅR KRITIKK: Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara og president i NHO, statsminister Jonas Gahr Støre og Nina Melsom, direktør for arbeidsliv og tariff i NHO på NHOs årskonferanse i Oslo spektrum i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Mandag kveld ble det varmet opp til NHOs årskonferanse da Finlands tidligere statsminister Sanna Marin kom til Norge for å snakke om utenrikspolitikk på Rockefeller.

Tirsdag skal noen av næringslivets topper diskutere «ledelse og løsninger» for et yrende Oslo Spektrum - i det som er et av næringslivets store høydepunkt gjennom året.

«Velregissert show»

Allerede forrige uke kom Rødts Sofie Marhaug med krass kritikk mot konferansen, som hun sammenliknet med influensernes Vixen Awards. I Dagens Næringsliv gikk hun hardt ut mot lobbyisme på arrangementet.

Hun mener NHO bruker årskonferansen for å sette dagsorden - til å handle om norske bedriftseieres skattenivå.

Dette samtidig som fattigdommen øker, i takt med matkøene.

«NHO er selvsagt i sin fulle rett til å arbeide for sine medlemmers økonomiske interesser. Årskonferansen er like fullt et skremmende eksempel på hvor stor forskjell det er på folks mulighet til å sette dagsorden i det politiske Norge», skriver hun.

Samtidig kaller hun årskonferansen et «velregissert show», som er designet for å påvirke politikere og presse.

På lederplass i samme avis får hun tilsvar:

«Det er originalt å kritisere en konferanse for å ha planlagt programmet på forhånd. Dersom konferanser flest tok form av åpen mikrofon-arrangementer hvor man «vedtok» meninger uten makt, hadde ingen ofret arbeidsdagen sin på å besøke dem», skriver avisa.

Kritikk fra Listhaug: - Ekstremt dyrt

Også Frp's Sylvi Listhaug har vært streng med NHO i forkant av årskonferansen. Hun er ikke enig med Marhaug om at fokuset er på lavere skatter, tvert imot. Hun mener derimot at NHO bruker arrangementet for å fiske etter ekstra penger til «ulønnsomme virksomheter», sier hun til Aftenposten.

- Problemet er at NHO er langt mer ivrige på å skaffe subsidier til noen få bedrifter i noen utvalgte næringer, i stedet for å kjempe for gode rammevilkår for alle bedrifter, som man gjør når man kjemper for lavere skatter og avgifter, sier hun til Børsen.

Hun trekker blant annet fram havvind, som det har vært stort fokus på de seinere åra.

- Havvind er det nye mantraet som man tror skal løse alle problemer. Det er ekstremt dyrt, og det er ekstreme summer som kreves at statskassa og skattebetalerne. I USA kastet Equinor inn håndkleet fordi det ikke er lønnsomt, sier hun.

- Problemet er at det brukes mer og mer energi og lobbyvirksomhet rundt å skaffe subsidier. Det blir en dans rundt gullkalven, hvor statskassa er kalven. Det er et mål om å bruke mest penger, samtidig som man ikke har råd til sykehjemsplasser, å satse på skole eller helt nødvendige investeringer for å ta vare på folk.

- Kritiske til det samlede skattetrykket

Viseadministrerende direktør i NHO, Anniken Hauglie, skriver i en skriftlig uttalelse til Børsen at NHO er enige i, og tydelige på, at næringslivet skal drive for egen risiko og regning, men går ikke med på at de ikke er opptatt av skattenivået.

- Vi har gjentatte ganger uttalt at vi er kritiske til det samlede skattetrykket på norske bedrifter. Det gjør vi overfor den nåværende regjeringen og det gjorde vi da Sylvi Listhaug selv satt i regjering, skriver Hauglie.

Hun påpeker samtidig at næringslivet skal gjennom et grønt skifte, og innfri politikernes lovpålagte krav om å kutte utslipp.

- Klarer vi ikke det, får bedriftene en stadig større regning i form av økte CO₂-avgifter. Vi får også en mindre konkurransedyktig industri, fordi flere land også tilbyr bedre rammebetingelser for bedrifter som bidrar med lavutslippsløsninger, skriver Hauglie.

Listhaug ser likevel fram til å stille på konferansen og høre på hva som blir sagt. Hun er ikke redd for at arrangementet skal bli mindre hyggelig på grunn av refsen i forkant.

- Absolutt ikke. Jeg tror det blir en veldig hyggelig konferanse og at mange som er til stede vil være enige med meg, og at det blir en snakkis blant mange bedrifter. Jeg tror mange synes det er bra at dette blir sagt. Frp er enige med NHO i en del spørsmål, også har vi behov for å korrigere og stille spørsmål der vi har et annet syn, sier hun.