Ut mot Epstein-kobling: - Grusomt

Den skandaleombruste, overgrepsdømte og nå avdøde milliardæren Jeffrey Epstein ønsket at en polsk modell skulle møte Thorbjørn Jagland i New York. - Helt ukjent for meg, sier Jagland til Børsen.

AVVISER MØTE: Thorbjørn Jagland sier han bare var en av mange hvis navn ble misbrukt av den nå avdøde milliardæren Jeffery Epstein. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AVVISER MØTE: Thorbjørn Jagland sier han bare var en av mange hvis navn ble misbrukt av den nå avdøde milliardæren Jeffery Epstein. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

  • Ifølge en amerikansk storavis skal den avdøde milliardæren Jeffrey Epstein ha ønsket at en polsk modell skulle møte Thorbjørn Jagland i New York.
  • Thorbjørn Jagland avviser påstandene kategorisk overfor Børsen.
  • Epstein ble funnet død i fengsel i 2019. Han var da tiltalt for menneskehandel og seksuelt overgrep.
  • En artikkel fra Wall Street Journal hevder å avsløre hvordan Epstein brukte sine mektige kontakter for å lure unge kvinner inn i sin sfære og deretter misbruke dem seksuelt.
  • Epstein skal også ha brukt navnene på mektige kontakter for å vise kvinnene hva de kunne oppnå.
KONSPIRASJONSTEORIER RUNDT DØDSFALLET: Lørdag ble den overgrepstiltalte milliardæren Jeffrey Epstein funnet død på cella si i New York. Video: Video: Vegard Kvaale/ CNN/ NTB Scanpix Vis mer

Det har gått over fire år siden den skandaleombruste milliardæren Jeffrey Epstein ble funnet død på cella i New York, etter det påtalemyndigheten konkluderte med var et selvmord.

Han hadde sittet i fengsel i en måneds tid, tiltalt for menneskehandel og ett seksuelt overgrep.

I åra som har gått etter at Epstein døde har stadig mer av milliardærens gjøren og laden blitt avslørt. Mektige forretningsforbindelser har blitt omtalt, og mange av hans styrtrike forretningsforbindelser har gått ut og beklaget at de noen gang hadde noe med ham å gjøre.

Brukte økonomisk makt

En ny og omfattende artikkel fra Wall Street Journal (WSJ) går detaljert til verks for å vise hvordan Epstein brukte navnene til sine mektige kontakter for å lure unge kvinner - ofte modellspirer - inn i sin sfære.

Deretter skal han ha misbrukt dem seksuelt.

Én av dem er en polsk kvinne, som avisa har snakket med. Hun traff Epstein gjennom en av hans mellommenn, og hun ble lovet gull og grønne skoger.

Epstein ville hjelpe henne med karrieren og han tok henne med for å møte kjente folk som hun ble avfotografert sammen med.

Dette var imidlertid bare fasaden. For på privaten skal Epstein ha misbrukt henne seksuelt. Han fortalte henne at hun ikke måtte være så prippen, ta massasjekurs i stedet for sangkurs, ta p-piller og se på porno, hevder modellen.

Epstein økonomiske makt var så definitivt en del av bildet.

Tilbød hjelp

Den polske modellen forteller at like etter at hun hadde møtt ham for første gang, så ble hun syk.

Da tok Epstein kontakt med henne på Skype.

- Jeg aner ikke hvor han fikk brukernavnet mitt fra, for jeg har ikke noe innlysende brukernavn på Skype, sier hun.

Epstein tilbød seg å gi henne medisin, eller sette henne i kontakt med en lege. Verken kvinnens modellbyrå eller venner tok kontakt.

- Ingen andre brydde seg i det hele tatt, forteller hun.

Ifølge den polske kvinnen skal Epstein ha tatt henne med på reiser der han misbrukte henne seksuelt. Etter overgrepene sendte han henne penger.

Epstein brukte også navnene på mektige kontakter i et forsøk på å vise kvinnene hva de kunne oppnå dersom de spilte etter hans fløyte.

Villa ha Jagland-møte

Ett av navnene han brukte overfor den polske kvinnen var Thorbjørn Jagland.

Ifølge WSJ sendte Epstein i januar 2014 e-poster han hadde utvekslet med Jagland til den polske kvinnen. Avisa skriver at Jagland på denne tida hadde flere planlagte møter i Epsteins leilighet i New York.

«Jagland er lederen for Europarådet og leder av fredsprisen. Jeg vil at du skal møte ham», skrev Epstein.

I en e-post til Børsen skriver tidligere statsminister Thorbjørn Jagland at «jeg har ingen kjennskap til påstandene i artikkelen».

«Epstein misbrukte tydeligvis manges navn uten at de visste om det, slik det også framgår i artikkelen», skriver Jagland.

Han skriver videre at den polske modellen «er helt ukjent for meg».

«I de ti åra jeg var i Europarådet møtte jeg et stort antall mennesker i ulike sammenhenger, så det er vanskelig for meg å rekonstruere», skriver Jagland, og fortsetter:

«Det som beskrives i artikkelen er grusomt».

Møtte Epstein i Paris

Det har tidligere blitt kjent at Thorbjørn Jagland møtte Jeffrey Epstein i 2013. Etter først å ha benektet å ha truffet ham, måtte Jagland innrømme overfor DN at Epstein var til stede under et møte av offisiell karakter.

Ifølge Jagland skal det ha vært et møte Microsoft-gründer og milliardær Bill Gates ba om.

Gates skal ha bedt om møtet med Jagland for å snakke om Europarådets arbeid for å sikre trygge medisiner til alle mennesker.

- De to partene kom til min residens med hver sine delegasjoner. Bill Gates og Epstein kom sammen, de andre etterpå. Jeg orienterte ved starten om det europeiske systemet for sikring av medisiner. Deretter utviklet samtalen seg, skrev Jagland i en e-post, og la til at Epstein ikke deltok i møtet på en aktiv måte.

Gruppesøksmål

I 2022 gikk over 200 kvinner til gruppesøksmål mot bankene JPMorgan og Deutsche Bank. Bankene ble anklaget for å ha muliggjort Epsteins menneskehandel.

Bankene benektet at de hadde gjort noe galt, men inngikk forlik og betalte henholdsvis 290 og 75 millioner dollar til kvinnene.