Ut mot Erna: - Vond smak i munnen

- Tror ikke et sekund på Erna Solberg, tordner LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

FREKK: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener det koker ned til frekkhet når statsministe Erna Solberg ikke vil snakke høyt om vedtaket fra Høyres landsmøte om å avvikle formuesskatten. Foto: Lise Åserud, NTB
FREKK: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener det koker ned til frekkhet når statsministe Erna Solberg ikke vil snakke høyt om vedtaket fra Høyres landsmøte om å avvikle formuesskatten. Foto: Lise Åserud, NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Statsminister Erna Solberg har frekkhetens nådegave, ifølge LO-leder Hans Christian Gabrielsen.

- Hun vet at hun ikke vinner valget på et forslag som medfører 25 000 nye nullskattytere. Det betyr ikke det at hun har lagt bort forslaget som Høyres landsmøte har vedtatt om å avvikle formuesskatten, mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

- Rundt 15 milliarder kroner vil gå tapt til velferd og fellesskapet ved å fjerne formuesskatten helt. Så kom sjokkrapporten om at forskjellene i Norge er mye, mye større enn tidligere antatt. Da ble det tydeligvis nervøsitet blant Erna Solberg strateger, mener Gabrielsen.

LO-lederen hevder Solberg nå går stille i dørene fordi hun «vet at et dette tar seg ekstremt dårlig ut».

- Hun går stille i dørene fordi hun vet at det er langt flere enn meg som får en vond smak i munnen av Høyres rause gavepakker til landets rikeste, samtidig som hennes høyreregjering setter historisk rekord i økte forskjeller mellom folk, framholder Gabrielsen.

Frekkhet

Han peker på coronakrisa og drar følgende konklusjon:

- Er det noe denne krisen har vist oss, så er det at nordmenn har blitt mer opptatt av fellesskap og å ta vare på velferdsstaten. Det er rett og slett ikke flertall for Høyres politiske prosjekt, der avskaffelse av formuesskatten er en viktig forutsetning. Men det er ingen grunn til å tro et sekund på Solberg når hun tilsynelatende skroter forslaget, sier LO-lederen.

- Dette er frekkhetens nådegave. Hun forsøker å roe ned nå før valget. Hun trenger ikke snakke om verdier, det holder å se på budsjettene hun har levert siden 2013, sier Gabrielsen.

Han viser videre til en fersk rapport fra NMBU og Frischsenteret, som konkluderer med at økt formuesskatt faktisk bidrar til å skape flere arbeidsplasser.

Sender ballen videre

Børsen har spurt Statsministerens kontor om en kommentar fra Erna Solberg til kritikken fra LO-lederen.

Solbergs statssekretær Rune Alstadsæter henviser til næringsminister Iselin Nybø. Nybø har uttalelt følgende i forbindelse med skatterapporten fra NMBU og Frischenteret:

– Regjeringens politikk er å senke skatten på arbeidende kapital uten å endre formuesskattesatsen. Det vil bidra til å øke sysselsettingen. Vi må skape mer, ikke skatte mer.

- For noe vås

Gabrielsen peker på at ledigheten fortsatt er nær dobbelt så høy som før coronapandemien, og at svake grupper er mest utsatt.

- Ledigheten kan forbli svært høy i lang tid om ikke flere raskt kommer seg tilbake, sier Gabrielsen.

Under et presseseminar med LO-ledelsen mandag tok Gabrielsen ikke bare et oppgjør med Høyres forslag om avvikle formuesskatten. Også helseminister Bent Høie fikk passet påskrevet.

- Vi er svært bekymret for den økonomiske situasjonen i mange av landets kommuner. Mange av dem velger å kutte i tjenester på grunn av økte coronautgifter. Og når helseminister Bent Høie hevder at kommuner som sliter, ikke klarer å styre utgiftene sine, så vil jeg si: For noe vås.

Langt tid

Roger Bjørnstad, sjeføkonom i LO, anslår at aktiviteten i norsk økonomi vil ende på minus 3,7 prosent for 2020.

- Det er ekstremt stor usikkerhet, men vi anslår at smitteverntiltakene og pandemien vil ha negative effekter i lang tid framover, sier Bjørnstad.

LO-prognosen peker i retning av en forsiktig vekst i BNP på 2,5 prosent neste år.

- Vi tror på en forsiktig innhenting av økonomien, men langt fra så stor som fallet. Derfor er det så utrolig viktig at vi får et statsbudsjett som gjennomgående fokuserer på flest mulig arbeidsplasser, sier Bjørnstad.

LO-anslaget anslår en arbeidsledighet (AKU-tall) på 5 prosent for 2020 og en svært forsiktig nedgang til 4,8 prosent for neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer