Hetsen mot Lan Marie Berg

Ut mot Facebook etter hets

Førstekandidat Ulrikke Torgersen (24) i Rogaland MDG har selv opplevd å bli kalt en «udugelig drittunge» av nettroll. Nå krever hun at Facebook tar ansvar. Selskapet avviser kritikken - men ønsker nye regler velkommen.

UT MOT FACEBOOK: Ulrikke Torgersen har selv opplevd netthets. Nå vil hun endre loven for teknologigigantene. Foto: Miljøpartiet De Grønne
UT MOT FACEBOOK: Ulrikke Torgersen har selv opplevd netthets. Nå vil hun endre loven for teknologigigantene. Foto: Miljøpartiet De Grønne Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi krever at Facebook tar ansvar. Problemet er at teknologigigantene, og spesielt Facebook, ikke tar ansvar for innholdet på sidene sine. De oppfatter seg selv som «plattformer» uten redaktøransvar, ikke som de medieselskapene de er.

Det sier Ulrikke Torgersen (24) til Dagbladet. Hun er førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Rogaland.

Onsdag ble det klart at politiet vil etterforske ytringer som er framsatt mot MDGs Lan Marie Berg, byråd for miljø og samferdsel i Oslo.

Nå går partikollegaen hardt ut mot selskaper bak populære sosiale medier.

- Det er absurd at en av de aller største mediekanalene i Norge ikke har en ansvarlig redaktør og ikke er bundet av presseetikk, og at man må lete på nett hvis man lurer på hvem som er ansvarlig, sier Torgersen.

I tillegg må politiske partier og andre aktører bli flinkere til å moderere kommentarfelt, mener hun.

- Vi på dele på ansvaret: det er bedre at alle har litt ansvar enn at ingen har noe. Et absolutt minimum for Facebook er at det opprettes et brukerombud som tar et tydelig ansvar for å stanse spredning av trusler, rasisme og konspirasjonsteorier gjennom deres algoritmer.

Les svaret fra Facebook lenger nede i saken.

Ber administratorer ta ansvar

MDG vil kreve at plattformer over en viss størrelse har slike brukerombud, ifølge Torgersen.

- I tillegg vil jeg oppfordre gruppeadministratorer til å ta større ansvar til å ettergå hatefulle ytringer og moderere gruppene sine når ting eskalerer.

- Hvem skal ha ansvar for å sette ned det ombudet? Facebook? Staten?

- Vi vil gjøre det på den måten som er mest effektiv. Nøyaktig hvordan vi skal få det til, må vi se nærmere på. Vi må gjøre mest mulig fra politisk hold, og det starter med å utrede muligheten til å pålegge sosiale medieplattformer å bidra til å bekjempe ulovlig hatprat og spredning av bevisst villedende innhold. Så må vi gi politiet mer ressurser til å etterforske hatefulle ytringer. Det handler om kapasitet, sier Torgersen.

- Hvem er det som skal holdes rettslig ansvarlig for innhold som bryter med loven? Facebook? Administrator av en gruppe? Avsender?

- Det er selvfølgelig avsender som til slutt skal stå rettslig ansvarlig. Men Facebook har et ansvar for å forhindre og forebygge spredning av hat, rasisme, trusler og konspirasjonsteorier.

SMITTE: Ordfører i Hammerfest, Marianne Sivertsen Næss, forventer flere smittetilfeller før trenden synker. Reporter: Stian Drake. Video: Hans Arne Vedlog Vis mer

Slik svarer Facebook

Dagbladet har forelagt Torgersens uttalelser for Facebook.

- Først og fremst ønsker vi å presisere at Facebook ikke er et medieselskap, som Ulrikke Torgersen ellers beskriver i dette tilfellet. Facebook er og har alltid vært en åpen og fri plattform, som lar brukere dele innhold og holdninger uten å spørre om lov først - også når disse holdningene er kritiske og kontroversielle, og selv om folk er uenige.

Det skriver kommunikasjonsrådgiver Camilla Nordsted i Facebook i en e-post til Dagbladet.

- Vi ønsker å gi ytringsfriheten størst mulig spillerom på Facebook, samtidig som vi sikrer en trygg plattform. Derfor har vi klare regler som regulerer hva man kan og ikke kan dele på Facebook, og disse reglene håndhever vi, skriver hun videre.

Vil skjerpe rasismeparagrafen

MDG ønsker også å styrke og tydeliggjøre straffelovens paragraf 185 om hatefulle ytringer, ofte kalt rasismeparagrafen.

- Det må bli enklere å rettsforfølge hatefulle ytringer, og regulere teknologiselskaper som Facebook, for å sikre at rasistiske og antisemittiske ytringer ikke spres gjennom algoritmene, sier Torgersen.

- Hvordan skal loven tydeliggjøres, helt konkret? Skal Facebook inn i straffeloven?

- Som parti har vi ikke tatt stilling til alle detaljene, men det må vi se videre på.

Hun slår imidlertid fast at en slik ordning ikke vil komme på kant med ytringsfriheten.

- At man har et brukerombud og en ansvarlig redaktør vil ikke gå på bekostning av ytringsfriheten. Det gjør det heller ikke i tradisjonelle medier. Dette handler om å forebygge at flere lar være å ytre seg fordi de er redde for trusler og sjikane.

Selv opplevd hets

Torgersen understreker at dette har vært MDGs standpunkt over lengre tid, og at forslaget ikke bare har sammenheng med politiets avgjørelse om å etterforske hetsen mot Lan Marie Berg.

- Dette favner bredt, og skal gi trygghet i det offentlige rom for alle. Men Lan er et talende eksempel.

Torgersen er glad og lettet over politiets avgjørelse om å etterforske hetsen mot Berg.

- Jeg er glad for at Oslo-politiet tar tak i dette nå. Det er på høy tid. Jeg har selv sett at dette har dreid seg om alvorlig hets, sjikane og trusler. Mange har handlet om å utsette henne for vold. Det er særs alvorlig og dypt foruroligende.

Torgersen har selv opplevd netthets i forbindelse med sitt politiske virke.

- Jeg mottar hets, sjikane og negative, ubehagelige kommentarer daglig. Heldigvis har jeg ikke fått noen direkte trusler.

Kjønn og alder er tilbakevendende temaer i meldingene, forteller hun.

- «Udugelige drittunge», «dra til helvete», «gal». At jeg bør bli lagt inn på psykiatrisk avdeling. At jeg er en klovn. Mye som er ubehagelig å lese. Foreløpig går det ikke veldig inn på meg - jeg klarer å ikke vie det så mye oppmerksomhet. Men det kommer daglig i innboksen, og det er ikke hyggelig.

Ønsker regler velkommen

Camilla Nordsted i Facebook skriver at selskapet tar ansvar ved å fjerne hatefullt og skadelig innhold, i tillegg til brukere og grupper som sprer innhold som kan utsette andre for fare.

- Og vi reduserer distribusjonen av både feilinformasjon og konspirasjonsteorier, skriver hun.

Hun viser også til verktøy på Facebooks nettsider, som lar brukere begrense hvem som kan interagere med dem, og ordfiltre som gjør at brukere kan unngå kommentarer de finner støtende.

- Som vi har sagt mange ganger før, ønsker vi felles og offentlige regler for skadelig og ulovlig innhold på nettet velkommen, skriver hun, og konkluderer:

- Vi mener at private selskaper ikke bør ta så mange innholdsbeslutninger alene, når det berører grunnleggende demokratiske verdier, men at disse beslutningene i stedet burde baseres på rammer framsatt av demokratisk valgte politikere. Realiteten er at Facebook og andre sosiale plattformer er noe relativt nytt, og burde reguleres deretter.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer