Rentebeslutning i USA:

Ut mot «lekkasje»: - Ville blitt drama

En artikkel i amerikansk storavis gjør at mange forventer et trippelt rentehopp. Det får ekspert til å reagere.

RENTEHEVINGER: Mange tror Fed vil jekke opp styringsrenta trippelt i kveld. Foto: J. David Ake / AP / NTB
RENTEHEVINGER: Mange tror Fed vil jekke opp styringsrenta trippelt i kveld. Foto: J. David Ake / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er knyttet stor spenning til den amerikanske sentralbankens (Fed) rentemøte i kveld.

Fredagens tall viste at den totale inflasjonen steg med brutale 8,6 prosent i mai. Fed har varslet mange hevinger for å temme prisveksten, den høyeste på 40 år.

- Uhørt

Etter alle solemerker skal renta heves, og flere tror renta skal opp hele 0,75 prosentpoeng. Altså en trippel heving.

- Nå er det fullt ut priset inn en trippelheving, da tror jeg det blir vanskelig for sentralbanken å gjøre noe annet, for de vil jo at markedet er riktig priset. Jeg tviler litt på at de leverer en renteøkning som er mindre enn det markedet priser inn, sier sjefstrateg i Nordea Markets, Erik Bruce, til Børsen.

Han viser til at mange nå tror renta skal heves trippelt, etter at en artikkel i Wall Street Journal (WSJ) gikk langt i å antyde nettopp dette. I det avisa på lederplass seinere har omtalt som «en lekkasje fra Fed», hevdes det at den amerikanske sentralbanken vurderer å overraske markedene.

Det får Bruce til å reagere.

RENTEHEVING: Erik Bruce i Nordea Markets mener det er spesielt at én artikkel i Wall Street Journal danner grunnlaget for forventningen om en trippelheving. Foto: Vidar Ruud
RENTEHEVING: Erik Bruce i Nordea Markets mener det er spesielt at én artikkel i Wall Street Journal danner grunnlaget for forventningen om en trippelheving. Foto: Vidar Ruud Vis mer

- Jeg synes hele historien bak hvorfor markedet tror på en heving på 0,75 prosentpoeng, er spesiell. Man legger mye av skylden på en artikkel i WSJ hvor journalisten spekulerer seg fram til det. Og denne journalisten har liksom veldig gode kilder, sier Bruce.

- Det blir tolket som om Fed har gitt denne journalisten signaler i den retning. I hvert fall etter norske standarder, er det uhørt at sentralbanken gir opplysninger på denne måten.

Det danner grunnlag for innsidehandel, mener Bruce.

- Hvis det hadde skjedd i Norge, ville det blitt drama.

- Pest eller kolera

Økonomien kan påføres mye skade dersom inflasjonen «løper løpsk», påpekte leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen, overfor Børsen onsdag.

Det er nettopp derfor renta skal opp, og det ganske mye i tida framover.

Den store frykten er imidlertid at sentralbanken tråkker så hardt på bremsen at de samtidig vipper landet inn i nedgangstider.

- Dette er valget mellom pest eller kolera. Det som er problemet og utfordringen, er at inflasjon også er negativt. Det drar også inn kjøpekraft. Grunnen til at konsumenttilliten er rekordlav, til tross for at arbeidsmarkedet er rekordbra, er på grunn av inflasjonen, sier Chen.

- Hvis de ikke hever rentene, så kan det fort føre til at inflasjonen kan løpe enda mer løpsk enn den gjør nå. Da vil det føre til enda flere negative konsekvenser, og du kan nesten si at det potensielt kan være resesjonsutløsende, la han til.

En annen grunn til at kveldens Fed-møte blir viktig, er ifølge Chen også fordi dette kan påvirke utviklingen i Norge.

Det nærmer seg rentemøte også her til lands. Rentekomiteen i Norges Bank møtes onsdag til uka, og beslutningen blir offentliggjort på formiddagen neste dag.

- Det er spekulert på om vi får en dobbeltheving i Norge, sier Chen.

- Et 2023-spørsmål

Som Børsen har omtalt, anslår en haug økonomer at USA kan vente seg en resesjon neste år.

Financial Times har utført en spørreundersøkelse med 49 økonomer ved Det nasjonale byrå for økonomisk research (NBER). Nesten 70 prosent av dem mener en resesjon mest sannsynlig skyller over landet i 2023.

På spørsmål om han tror Fed klarer den såkalte myke landinga, å bremse inflasjonen uten å vippe landet i nedgangstider, sier Bruce:

- Det tror jeg fortsatt er høyst usikkert. Sånn jeg ser det, snakker man om 2023. I år blir nok hovedutfordringen å roe økonomien nok ned, så får man tro på at inflasjonen etter hvert er under kontroll, sier han og legger til:

- I år er nok sjansen liten, det tar tid før rentene virker. Det er nok mer et 2023-spørsmål, sier han om resesjonsfaren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer