Bjørn Rune Gjelsten

Ut mot mangemilliardær: - Ubehagelig

Bjørn Rune Gjelstens selskap Værdalsbruket har saksøkt Geir Håvard. De mener han ikke har rett til å jakte i et område familien har jakta igjennom 150 år.

OVERRASKET: Geir Håvard er overrasket over at Gjelstens selskap ikke har ønsket å løse saken utenom rettssalen. Her avbildet med rypefangst etter flere dagers jakt, i området han hevder å ha jaktrett. Foto: Privat
OVERRASKET: Geir Håvard er overrasket over at Gjelstens selskap ikke har ønsket å løse saken utenom rettssalen. Her avbildet med rypefangst etter flere dagers jakt, i området han hevder å ha jaktrett. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en mangemilliardær og en kjempestor aktør. Og jeg er en vanlig mann som eier en gård, sier Geir Håvard Hjelde til Børsen.

Gårdeieren fra Trøndelag er saksøkt av milliardær Bjørn Rune Gjelstens selskap Værdalsbruket. Årsaken er Hjeldes jakting i et område selskapet hevder han ikke har rett til å jakte på.

NRK omtalte saken først.

Hjelde bor på gården som har vært i familiens eie i 150 år. Han mener retten til å jakte i området, kalt Juldal og Væren almenning, følger med.

- Ubehagelig

Det er Gjelsten-selskapet uenig i.

- Jeg synes det er ubehagelig, rett og slett, å møte i retten. Vi prøvde rettsmekling. Det ble avvist av Gjelstens advokat med en gang, sier Mjelde og fortsetter:

- Jeg kan ikke gi fra meg dette. Det enkleste hadde vært å legge ned stridsøksa og kjøpt meg jaktkortet. Men det strider med all sunn fornuft.

Bjørn Rune Gjelsten har ifølge Kapital en formue på 19,1 milliarder kroner. Det gjør ham til Norges 12. rikeste person.

SAKSØKTE: Bjørn Rune Gjelsten gikk rettens vei for å avgjøre jaktsak. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SAKSØKTE: Bjørn Rune Gjelsten gikk rettens vei for å avgjøre jaktsak. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Anders Børstad i Værdalsbruket, ønsker ikke å kommentere saken.

- Værdalsbruket prosederer ikke saker i media. Vi kommenterer heller ikke saker som er til rettslig behandling før dom foreligger, skriver han i en e-post.

Krangel om 150 år gammelt brev

Striden handler om gamle avtaler. I 1912 kjøpte Værdalsbruket et område fra kommunen, som omfatter Jurdal og Væren almenning.

Begge parter viser imidlertid til et brev fra 1874, altså en leiekontrakt mellom grunneier og Hjeldes tippoldefar. Partene tolker brevet ulikt.

Der er de enige om at tippoldefaren hadde jaktrett den gang.

Da oldefaren kjøpte gården i 1929, fulgte denne jaktretten med på skjøtet, mener Hjelde.

Men dette mener Værdalsbruket at ikke gjelder - på grunn av en jaktlov fra 1899, men de peker også brevet fra 1874, ifølge NRK.

Partene er uenig om jaktretten følger der Hjelde bor nå, ettersom Værdalsbruket eier området han jakter i.

- Skal vi kontakte Lilli Bendriss for å få hjelp til å vekke de døde fra grava for å få bistand til å skjønne hva partene mente i 1874, spør Hjeldes advokat Steinar Mageli ifølge statskanalen.

SKATTELISTENE 2022: Norges rikeste er den 30 år gamle laksearvingen Gustav Magnar Witzøe, med en formue på 26,5 milliarder, men har er ikke alene om å være ung og styrtrik. Dette er Norges 35 rikeste under 35 på 35 sekunder. Vis mer

Rettens beslutning er ventet rundt midten av januar, ifølge Hjelde.

Veldig overrasket

Hjelde håper og tror han vinner fram, men sier man aldri er trygg i en rettstvist og at det er prosessrisiko forbundet med saken.

- Det er enorme saksomkostninger. Det jeg kaller en prosess, er jo ingenting for ham. Men for en vanlig mann er det kjempestore summer. Du må spare i mange år, sier han og legger til:

- Jeg er veldig overrasket over at han ikke går i dialog. De områdene er så store at det bør være null problem. Men tydeligvis ville han ikke det.

- Hadde det ikke vært enklere å føye seg?

- Jeg kjøper jaktrettigheter på andre områder. Men jeg kan ikke finne meg i dette. Retten har vært der i 125 år. Jeg kan ikke akseptere at den bare forsvinner. Det strider mot all sunn fornuft.