Ut mot Norge: - Merkelig

Gekås-toppsjef mener regjeringens beslutning er altfor streng.

- MERKELIG: Administrerende direktør ved lavprisvarehuset Gekås i Ullared, Boris Lennerhov, mener den norske regjeringen bør revurdere sin avgjørelse. Foto: NTB Scanpix
- MERKELIG: Administrerende direktør ved lavprisvarehuset Gekås i Ullared, Boris Lennerhov, mener den norske regjeringen bør revurdere sin avgjørelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag offentliggjorde regjeringen, med statsminister Erna Solberg i spissen, de nye reiserådene for feriesultne nordmenn.

Danmark, Finland, Island, Grønland og Færøyene fikk grønt lys, men i Sverige var det bare Gotland som slapp gjennom nåløyet. Reiserestriksjonene har etterlatt dyp frustrasjon blant våre svenske grensekommuner, ordførere og turistsjefer.

En som også mottok budskapet med stor skuffelse, er Boris Lennerhov. Han er administrerende direktør ved Gekås i Ullared - en yndet feriedestinasjon for handleglade nordmenn.

- Vårt problem

Toppsjefen - som kunne juble over rekordsterke resultater i januar - mener regelrett at Erna Solbergs regjering er for streng i sin beslutning.

- Ja, det synes jeg. Vårt problem har hovedsakelig handlet om eldreboliger i forskjellige former der smittespredningen ble ukontrollerbar fra starten, så der har Sverige mislyktes. Så har du Stockholm som har dominert når det kommer til smittespredning, sier Lennerhov til Børsen og fortsetter:

- I resten av Sverige ser det imidlertid ikke veldig annerledes ut enn i Norge, der situasjonen faktisk er bedre mange steder, mener han.

- Forvirret

For varehusets del, som hadde 4,9 millioner kunder innom dørene i 2019, vil avgjørelsen innebære et stort publikumsbortfall.

- Det er selvfølgelig veldig kjedelig, da vi vanligvis får veldig mange nordmenn på besøk i løpet av sommeren. Jeg er nok litt forvirret over avgjørelsen, men vi forholder oss til beslutningen Norge har tatt.

Lennerhov opplyser at varehuset har tatt alle nødvendige forholdsregler i møte med pandemien, og at det dermed skal være helsemessig forsvarlig å ønske nordmenn velkommen på besøk.

Det kan han inntil videre bare glemme.

- Vi har truffet mange tiltak for å garantere rikelig med avstand, vi har håndsprit tilgjengelig, og begrensede sitteplasser i alle matserveringer.

ÅPNER: - Vi åpner Norge. Vi gjør det sammen, kontrollert og over tid, sier statsmininster Erna Solberg. Vis mer

- Nå håper vi bare å kunne se nordmennene igjen når pandemien er over, sier han.

Bekymret for naboskapet

Det er ikke bare blant feriefavoritter eller på kommunebasis at regjeringens siste beslutning skaper hodebry.

Søndag uttalte Sveriges utenriksminister Ann Linde til Dagens Nyheter at hun også er bekymret for at det nordiske samarbeidet påvirkes negativt av coronakrisa. Hun var også frustrert for at Sverige blir «holdt utenfor».

Artikkelen fortsetter under:

Helseminister Bent Høie svarte imidlertid til Dagbladet søndag at alle land blir behandlet likt. Regjeringen har samtidig opplyst at de hver 14. dag i tida framover foretar en ny vurdering av hvilke områder som er åpne for nordmenn.

- Vårt mål er å åpne mest mulig i Norden, og derfor har vi laget faglige og objektive kriterier som vurderer smittesituasjonen i hver enkelt region i Norden. Vi behandler alle land likt med utgangspunkt i kriteriene og det er smittesituasjonen som må være det overordnede, sa Høie.

Han sa regjeringen vil jobbe videre med de andre nordiske landene om mest mulig felles kriterier.

- Denne måten å åpne grensene på vil også redusere sannsynligheten for at det blir behov for å stenge grensene igjen hvis smittesituasjonen endrer seg i ulike regioner. Vi håper vi kan åpne så snart det er mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer