Ut mot norsk universitet etter Putin-refs

Aage Borchgrevink kommer med klar beskjed til Universitetet i Sørøst-Norge etter professor Glenn Diesens omstridte deltakelse på Putin-forum. - Diesens deltakelse skjer på fritiden, sier USN-rektoren.

PÅ PLASS: Den russiske presidenten var selv til stede og talte under konferansen forrrige uke. Også den norske professoren Glenn Diesen deltok på arrangementet. Foto: Ramil Sitdikov / RIA Novosti / AFP / NTB
PÅ PLASS: Den russiske presidenten var selv til stede og talte under konferansen forrrige uke. Også den norske professoren Glenn Diesen deltok på arrangementet. Foto: Ramil Sitdikov / RIA Novosti / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg synes ikke han skal miste jobben. Jeg synes Universitetet i Sørøst-Norge (USN) skal komme tydeligere på banen om hva de mener om krigspropaganda.

Det sier Aage Borgchgrevink til Børsen etter professor Glenn Diesens omstridte deltakelse på St. Petersburg internasjonale økonomiske forum (SPIEF).

- Diesen bruker stillingen og universitets navn og rykte for å framstå som en nøytral vestlig ekspert, samtidig som han legitimerer Kremls propaganda, sier Borchgrevink, som er seniorrådgiver i Helsingforskomiteen.

  • Se USNs svar lenger ned.

Professoren på Putin-fest

Vestlige ledere, næringslivstopper og verdensartister glimret med sitt fravær da Vladimir Putins prestisjeprosjekt gikk av stabelen forrige uke.

I 25 år har SPIEF vært Kremls utstillingsvindu mot verden. Men etter Russlands invasjon av Ukraina har mange i Vesten vendt ryggen til det russiske økonomiske forumet.

Men den aktuelle professoren ved USN var altså en av få vestlige deltakere.

Overfor Filter Nyheter bekrefter Diesen at reise og opphold var betalt av en russisk stiftelse.

Professoren fikk tyn for deltakelsen på Twitter. Der ble det også problematisert at Diesen, i en tweet som nå er slettet, omtalte de ukrainske fylkene Zaporizjzja og Luhansk som «lagt til» i Russland, og ikke «annektert».

Borchgrevink sa nylig til Børsen at SPIEF-deltakelsen bekrefter bildet av Diesen som «en brikke i det russiske propagandaapparatet».

PROFESSOR: Glenn Diesen, professor ved institutt for økonomi, historie og sammfunnsvitenskap ved universitetet i Sørøst-Norge, får kritikk av Aage Borchgrevink for måten han framtrer i russiske medieflater. Foto: Erik Romanenko / TASS / Sipa USA Host Photo Agency / NTB
PROFESSOR: Glenn Diesen, professor ved institutt for økonomi, historie og sammfunnsvitenskap ved universitetet i Sørøst-Norge, får kritikk av Aage Borchgrevink for måten han framtrer i russiske medieflater. Foto: Erik Romanenko / TASS / Sipa USA Host Photo Agency / NTB Vis mer

Borchgrevink mener at Diesen, når han stiller opp i diverse russiskstøttede eller -kontrollerte medieflater, tåkelegger, utelater fakta og nører opp under russiske konspirasjonsteorier.

Diesen ble forelagt kritikken. Han sa blant annet at han «kaldsvetter når han snakker med høytstående russere som nå er overbevist om at en storkrig med Nato snart blir uunngåelig».

- Mitt forskningsfokus er Russlands økonomiske integrasjon med Østen, og det burde ikke være kontroversielt at jeg deltar på SPIEF som nå er et forum for å integrere Russland med den ikke-vestlige verden. Dette er en utrolig viktig utvikling, men ikke noe som kan dekkes objektivt i våre medier, sa Diesen.

Rektor svarer

Børsen har lagt fram Borchgrevinks oppfordring til USN om «å komme tydeligere på banen om hva de mener om krigspropaganda», overfor det aktuelle universitetet.

I en e-post skriver rektor Petter Aasen:

- Universitetet har klart og tydelig tatt stilling til Diesens samarbeid med den russiske stat og det økonomiske forumet i St Petersburg. Hans institutt har gjort det klart at deltakelse på en slik konferanse som det refereres til i pressen, ikke er en del av hans arbeidsplan ved universitetet. Han får heller ikke permisjon for å delta på slike konferanser og universitetet dekker ikke reise- og oppholdsutgifter. Deltakelse skjer med andre ord på fritida.

- Vi kjenner alle Russlands propagandaapparat. Det gjør sikkert også Diesen.

USN har i flere sammenhenger fordømt innovasjonen og krigen i Ukraina, framholder Aasen. Han viser til at de har sluttet seg til Universitets- og høgskolerådets uttalelse, der det heter at invasjonen er et grovt brudd på folkeretten. USN har i tråd med norske myndigheters boikott, terminert institusjonelt samarbeid med russiske universitet, ifølge rektoren.

- Men sanksjonene innebærer ikke at vi legger begrensninger på den enkelte medarbeiders kontakt med russiske forskere, deltakelse på konferanser eller deres ytringsfrihet.

- Kan være problematiske

Ansatte ved et universitet har full frihet til å ytre seg på egne vegne - selv om de skulle være i strid med rådende oppfatninger hos myndigheter, universitetets ledelse og styre, kollegaer, studenter, interesseorganisasjoner eller sivilsamfunnet, ifølge Aasen.

- Diesen har offentlig tatt avstand fra krigen og karakteriserer den som en menneskelig tragedie og brudd på folkeretten. Han har presisert at hans anliggende er at han har en annen forståelse av bakgrunnen for krigen enn mange norske/vestlige akademikere og kommentatorer, sier han og fortsetter:

- Diesens utsagn og de sammenhenger/kanaler som han ytrer seg i, kan imidlertid være problematiske og provoserende, slik vi ser det i den saken som omtales i pressen. Hans nærmeste ledere har dialog med ham om dette.

Når det gjelder det prinsipielle rundt Diesens «bruk» av USN, føyer rektoren til:

- Faglig medarbeidere uttaler seg på egne vegne i spørsmål som gjelder hans/hennes fagområde selv om de anvender tittel og viser til arbeidssted. Ansatte bør ikke bruke tittel og institusjonstilknytning når de uttaler seg om forhold som ligger utenfor deres forsknings- og fagområde ved universitetet. I forskningsetiske retningslinjer heter det at tittel og fagfelt bør brukes når man uttaler seg som forsker/fagperson, men ikke når man uttaler seg som samfunnsborger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer