Bareier til Børsen:

Ut mot ny skjenketid: - Galskap satt i system

Bareiere i nord fortviler over at regjeringa innfører skjenkestopp klokka 22.

KVELERTAK: Bareier Marius Heitmann kaller regjeringens sjenkerestriksjoner for et kvelertak. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen strammer inn på skjenkereglene, og innfører full skjenkestopp fra klokka 22. Dette har tidligere vært klokka 24.

- Vi vet fortsatt at kombinasjonen av uteliv og alkohol bidrar til lettere smittespredning. Samtidig er vi fortsatt i en posisjon med litt økende smitte, noe som kunne tilsi at vi ikke skulle gjøre noen lettelser. Men når vi gjør noen lettelser for noen grupper, må vi ta ned andre mulige smittekilder, sier Erna Solberg til Dagbladet etter dagens pressekonferanse.

Statsministeren lytter dermed både til FHIs og Helsedirektoratets anbefaling. Helsedirektoratet skriver i sine anbefalinger i dag at de støtter FHIs faglige vurdering, og at de er enige i at det er for tidlig å lempe på de nasjonale skjenkebestemmelsene.

Tomatsuppe til 50 øre

Marius Heitmann er eier og daglig leder av Fresh restaurant og bar i Hammerfest i Troms og Finnmark. Siden slutten av januar har han solgt tomatsuppe til 50 øre til sine gjester for også å kunne servere dem alkohol.

- Vi har hatt kjøkken hele veien, men det blir så meningsløst å tvinge en gjest til å betale for mat, når de bare vil ha seg noe å drikke, sier Heitmann til Børsen i dag.

Han sier han har fulgt regelverket siden mars 2020, og mener utestedets suppetilbud illustrerer det han anser for å være en for generell tilnærming til coronapandemien.

SUPPE FOR 50 ØRE: - Folk har gjort som de vil med maten, men vi har forholdt oss til gjeldende regelverk siden mars 2020, sier eier og daglig leder Heitmann.
SUPPE FOR 50 ØRE: - Folk har gjort som de vil med maten, men vi har forholdt oss til gjeldende regelverk siden mars 2020, sier eier og daglig leder Heitmann. Vis mer

- Galskap satt i system

Nå fortviler han over å bli pålagt å stenge kranene to timer tidligere.

- Dette er galskap satt i system. I Hammerfest kommune har det ikke vært smittetilfeller på over fire uker. Alle aktører i byen har tatt smittevern alvorlig, sier Heitmann til Børsen.

Han hevder at byen, på tross av tusenvis av tilreisende og arbeidere som jobber på Equinor-anlegget på Melkøya etter brannen, fortsatt ikke har hatt smitte.

- Står godt bøyd

Da regjeringen innførte en nasjonal skjenkestopp etter en økning i smitten i januar uttalte Heitmann følgende til lokalavisa MittHammerfest.no:

«Man kan jo ikke gjøre annet enn å bøye seg over og la regjeringen gjøre seg ferdig. Vi har blitt rævpult hele året, så vi skal nok klare to uker til. That's my comment»

Overfor Børsen i dag sier Heitmann at situasjonen er uforandret:

- Vi står fortsatt godt bøyd, mildt sagt.

Stort omsetningsfall

Han sier de nå gjør sitt beste for å unngå permitteringer og at «regjeringa skal få slippe å betale lønningene».

- Hva betyr det for dere å stenge kranene to timer tidligere?

- Vi mister de to beste timene, som er viktige for omsetningen vår. De timene som gjør hele driften lønnsom, selv i en utfordrende tid. Det betyr at jeg halverer omsetninga. Det at jeg er rolig og sindig, er en god egenskap. Det er ingen selvfølge når man har blitt herset med i snart ett år, sier Heitmann.

Han skyter inn litt optimistisme.

- Vi skal nok fortsatt være her i enden av dette. Det skal nok mer til enn corona for å knekke oss.

- Helt vilt

Frank Reithe driver Verdensteatret Bar i Tromsø. Han sier regjeringens siste innstramminger får dramatiske konsekvenser for ham og driften av baren.

Hans budskap er i tråd med kollega Heitmann.

- Det er de beste timene de nå tar fra oss. Jeg taper 28 timer i uka, over 100 timer i måneden. De ansatte får hundre timer mindre å jobbe. Konsekvensene er så store at det er helt vilt, sier han til Børsen, og følger opp:

- I verste fall får ikke de ansatte nok jobb, og lønning til å klare seg. Jeg kan risikere å miste dem til andre som ikke har restriksjonene. I andre yrkesretninger. Folk må jo ha penger for å leve.

Reithe sier at flesteparten av kundene hans kommer fra 20-21-tiden, og er der til stenging.

- De fleste vet jo at man gjerne går ut på byen seinere ut enn klokka åtte.

IKKE IMPONERT: Frank Reithe sier Verdensteatret Bar mister to verdifulle timer når regjeringa forbyr skjenking etter klokka 22. Foto: Frank Leithe
IKKE IMPONERT: Frank Reithe sier Verdensteatret Bar mister to verdifulle timer når regjeringa forbyr skjenking etter klokka 22. Foto: Frank Leithe Vis mer

Grønn by

Han setter et stort spørsmålstegn ved regjeringens beslutning.

- Når du kan dele Sverige og Danmark opp i regioner, så må man kunne gjøre det samme i Norge. Det er store forskjeller her til lands. Vi har avstander tilsvarende Oslo-Roma og vel så det.

Reithe sier at Tromsø er grønt, og har vært det siden januar.

- Jeg vil gjerne høre den politikeren som mener at dersom situasjonen var motsatt, at Tromsø var rødt og Oslo grønt, at Oslo hadde blitt stengt ned. Det hadde de aldri funnet seg i. Hvordan i all verden skal vi godta det?, spør Reithe retorisk, og legger til:

- Utelivet i Tromsø har ikke hatt smitte. Halvparten av de smittede i Tromsø by har bare vært importsmitte fra de russiske båtene, og de har ikke gått i land. Og det er underkommunisert. Ingen snakker om det. De er aldri ute blant befolkningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer