Andrey Yakunin:

Ut mot Putin-kobling: - Urimelig

Russisk-britiske Andrey Yakunin mener det eneste han har gjort galt er å bli født i Russland. Nå risikerer han å bli dømt til fengsel i Norge.

TILTALT: Påtalemyndigheten ber om 120 dagers fengsel for den dronetiltalte Andrey Yakunin. Yakunin nekter straffskyld og mener det eneste han har gjort galt er å bli født i Russland. Foto: Andrey Yakunin / Elden Advokatfirma
TILTALT: Påtalemyndigheten ber om 120 dagers fengsel for den dronetiltalte Andrey Yakunin. Yakunin nekter straffskyld og mener det eneste han har gjort galt er å bli født i Russland. Foto: Andrey Yakunin / Elden Advokatfirma Vis mer
Publisert

TROMSØ (Børsen): - Jeg er definitivt ingen spion. Påtalemyndigheten har også bekreftet at min sak ikke har noe å gjøre med spionasje. De har bekreftet at jeg ikke er en kriminell. Det eneste jeg har gjort galt er å bli født i Russland.

Det sier dronetiltalte Andrey Yakunin til Børsen etter det han omtaler som «tre intense dager» i Nord-Troms og Senja tingrett. Han ville ikke stille til intervju mens hovedforhandlingen pågikk i Tromsø denne uka, og svarer gjennom sin pressetalsperson, Anna.

På spørsmål om hvordan han har fått tida til å gå siden han ble varetektsfengslet 17. oktober, sier Yakunin:

- Selv om litt digital «detox» har hatt sine fordeler til å begynne med, savner jeg viktige familie- og forretningsmøter, samt forpliktelser.

Ber om 120 dagers fengsel

Påtalemyndigheten ba torsdag om 120 dagers fengsel for Yakunin. Det er rett og slett fordi han som russer har flydd drone i Norge – noe statsadvokaten mener ble forbudt etter krigen i Ukraina.

Han er ikke anklaget for å drive med etterretning. Påtalemyndigheten legger til grunn at han var her som turist og ikke hadde onde hensikter. Likevel bør han dømmes, mener de.

- Det er nødvendig av hensyn til forskriftens effektivitet. Skulle man hatt unntak for rekreasjonsbruk, så ville det ha undergravd forskriftens hensikt fullstendig, sa statsadvokat Kristin Røhne i sin prosedyre.

Statsadvokaten vektla også dagens ekstraordinære sikkerhetspolitiske situasjon, og mener det er en risiko å la russere fly droner i Norge - uansett om de er turister eller ikke.

Forsvarer John Christian Elden har kalt tiltalen «juridisk feil». Elden og hans kollegaer, Bernt Heiberg og Jens Bernhard Herstad, brukte store deler av siste rettsdag på å argumentere for hvorfor Yakunin bør frifinnes.

Striden dreier seg blant annet om droner kan regnes som luftfartøy, og om Yakunin må regnes som britisk eller russisk statsborger. Forsvarerne mener også et droneforbud basert på nasjonalitet er problematisk. De peker på Svalbard-traktaten og de europeiske menneskerettighetene.

- Tiltalen mot meg handler ikke om hva jeg har gjort: Brukt «flygende kameraer» for å sørge for sikkerheten på fjellturer, ta bilder av naturen og villmarken fra et perspektiv som ikke er tilgjengelig fra havnivået, sier han og legger til:

- Den handler om hvor jeg var født, framholder han.

- URIMELIG: Dronetiltalte Andrey Yakunin er sønn av Vladimir Yakunin (bildet). Sistnevnte er tidligere sanksjonert av USA for sin tilknytning til Vladimir Putin. Sønnen mener det ville vært urimelig å forvente at faren ikke hadde kontakt med Russlands øverste ledelse. Foto: ITAR-TASS / Reuters / Presidential Press Service
- URIMELIG: Dronetiltalte Andrey Yakunin er sønn av Vladimir Yakunin (bildet). Sistnevnte er tidligere sanksjonert av USA for sin tilknytning til Vladimir Putin. Sønnen mener det ville vært urimelig å forvente at faren ikke hadde kontakt med Russlands øverste ledelse. Foto: ITAR-TASS / Reuters / Presidential Press Service Vis mer

Sønn av Putin-venn

Yakunin er sønn av Vladimir Yakunin, tidligere sjef for den statlige giganten Russian Railways. Det er trolig en av årsakene til det store presseoppbudet i Tromsø denne uka. De største norske mediehusene var representert. Men også de amerikanske tungvekterne The New York Times og Wall Street Journal hadde sendt reportere til Tromsø.

Flere medier har omtalt at Vladimir Yakunin er, eller har vært, en «nær fortrolig» av Putin.

- Min far var toppsjef (CEO) i et stort statlig eid selskap i Russland, som også var den største arbeidsgiveren i landet. Det ville vært urimelig å forvente at toppsjefen ikke hadde noe å gjøre med Russlands lederskap, sier den tiltalte sønnen til Børsen.

IKKE SKYLDIG: Advokat John Christian Elden kommenterer tiltalen mot drone-siktede Andrey Yakunin. Video: Matias Grinde/Dagbladet Vis mer

Var bekymret

På spørsmål om hvor nært forhold han har til faren sin, sier han:

- Vladimir Yakunin er min far, jeg elsker ham og min mor dypt. Samtidig føler jeg at jeg i en alder av 47 år kan bli referert til som Andrey Yakunin og ikke «sønn av». Jeg er gammel nok til å bli behandlet uavhengig.

Videre viser han til at han har bygget en karriere gjennom 23 år innenfor private equity. Han er medgrunnlegger av et Luxembourg-basert private equity-firma: VIYM.

- Mine forretninger og økonomisk aktivitet er på alle måter uavhengig av min far. VIYM og alle andre selskaper jeg er involvert i mottar ingen fordeler fra Vladimir Yakunin og overfører ikke penger eller eiendeler til Vladimir Yakunin. Jeg tar det fulle ansvar for min egen karriere, mine synspunkter, prinsipper og avgjørelser. Og min egen familie.

På spørsmål om når han snakket med faren sist, forklarer Yakunin at han fikk ta et begrenset antall telefoner fra fengsel. Da gikk samtalene til den nærmeste familien og til mannskapet på båten «Firebird», forteller han.

- Jeg gjorde som alle andre i min situasjon ville gjort - når det var litt tid til overs - og tok kontakt med foreldrene mine, fordi de var bekymret.

ARRESTERT: Yakunin ble pågrepet i Hammerfest i slutten av oktober, kort tid etter ankomst til byen med seilbåten «Firebird». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ARRESTERT: Yakunin ble pågrepet i Hammerfest i slutten av oktober, kort tid etter ankomst til byen med seilbåten «Firebird». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Forelsket i Norge

Yakunin har tidligere uttalt at han er imot Russlands militærbruk i Ukraina. På spørsmål om han kan utdype hvorfor han er imot krigen, sier han:

- Min mening er veldokumentert og ble gjort tydelig da krigen brøt ut. Min mening er den samme, sier han i dag.

- Jeg er forelsket i Norge og Svalbard spesielt. Jeg har tilbrakt alle feriene mine her de siste 5-6 åra. Jeg har brukt mange år på å forberede og trene for å operere på høye breddegrader trygt og ansvarlig.

Alle turene ligger offentlig tilgjengelig på seilbåten hans «Firebird»s SoMe-kontoer, sier han.

- Jeg er sikker på at ingen av mine turistaktiviteter, blant annet da vi fløy hobbydroner og speidet etter fjellturruter, eller sørget for at vi ikke forstyrrer Svalbards arktiske dyreliv, utløste noen offentlige farer eller - gud forby - nasjonale sikkerhetsspørsmål.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer