Gruvedrift på havbunnen:

Ut mot regjeringen: - Nyttige idioter

Regjeringen vil åpne for gruvedrift på norsk havbunn. Det kan ha uante konsekvenser, mener Ola Elvestuen (V).

UTFORSKER: Det kinesiske forskningsskipet «Kexue» er et av de kinesiske fartøyene som utforsker dyphavet, her fra et tokt i 2018. Foto: Xinhua / Sipa USA / NTB
UTFORSKER: Det kinesiske forskningsskipet «Kexue» er et av de kinesiske fartøyene som utforsker dyphavet, her fra et tokt i 2018. Foto: Xinhua / Sipa USA / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Norge blir en døråpner for Kina, sier Ola Elvestuen (V).

Han snakker om prosessen som foregår akkurat nå: I begynnelsen av januar skal Stortinget avgjøre om Norge skal åpne opp for mineralleting på den norske havbunnen. Får regjeringen tommelen opp, kan Norge ifølge Reuters bli det første landet i verden som begynner med gruvedrift i dyphavet.

Et av argumentene for norsk mineralutvinning er at det skal gjøre verden mindre avhengig av mineraler fra Kina.

Men dét mener Elvestuen i Stortingets energi- og miljøkomité er et meningsløst argument:

- Det kan bidra til det motsatte. Vi blir en aktør som gjør det enklere for Kina å få en enda mer dominerende posisjon også på gruvedrift på havbunnen. Vi er bare nyttige idioter, sier han til Børsen.

For det er nemlig ikke bare i Norge at det pågår en åpningsprosess akkurat nå.

Langt unna, på Jamaica, pågår forhandlinger som kan åpne verdenshavene for internasjonal gruvedrift. Der finner du den såkalte Havbunnsmyndigheten - International Seabed Authority (ISA).

BEKYMRET: Venstres Ola Elvestuen er redd Kina vil dominere også innen havbunnsmineraler. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BEKYMRET: Venstres Ola Elvestuen er redd Kina vil dominere også innen havbunnsmineraler. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

ISA er en selvstendig internasjonal organisasjon som ble opprettet i 1994, som følge av FNs havrettskonvensjon. Den bestemmer over havbunnen i internasjonalt farvann. ISAs medlemmer er de 168 statene som har ratifisert Havrettskonvensjonen og EU, mens USA står utenfor.

- Kina ligger foran

Inntil nå har ISA bare delt ut lisenser for å lete, men nå forhandles det om utvinning, noe som er sterkt omstridt: Flere enn 20 land har ifølge AP krevd et moratorium, et midlertidig forbud mot utvinning. Sist ut var Storbritannia. Over 650 havforskere fra 44 ulike land har bedt om det samme. Torsdag skrev Dagbladet om Norske Amanda Louise Helle og internasjonale aktivister fra Greenpeace som er i Stillehavet og aksjonerer mot gruvedrift på havbunnen. Motstanderne ønsker blant annet mer kunnskap om miljøkonsekvensene.

Elvestuen mener en eventuell åpning på norsk sokkel vil sende sterke signaler internasjonalt:

- Norge er den mest troverdige aktøren og vil selvfølgelig bli brukt for alt det er verdt, sier han.

Så langt har ISA delt ut 31 letekontrakter i internasjonalt farvann. Kina har sikret seg fem av dem - flere enn noen andre nasjoner.

I fjor postet den kinesiske ambassaden på Jamaica dette bildet av møtet mellom ambassadøren og generalsekretæren i ISA, Michael Lodge:

Kinas letelisenser utgjør et område på omtrent 238 000 kvadratkilometer, viser tall Dagbladet har hentet inn (se faktaboks).

- Kina er suverent det landet som har posisjonert seg best for å dominere gruvedrift på havbunnen. Og hvis det åpnes, ligger Kina foran. Alle andre må følge etter, sier Elvestuen.

Beijing har som mål å kontrollere ressursene som trengs for neste generasjons teknologi, inkludert avanserte våpensystemer, ifølge Washington Post. Det kinesiske selskapet China Ocean Mineral Resources Research and Development Association (COMRA) fikk sin første lisens allerede i 2001. Siden da skal det ha tatt en sterk posisjon.

I 2021 testet selskapet blant annet et system for å samle polymetalliske knuter, eller såkalte manganknoller, på en dybde på 4200 fot i Øst- og Sør-Kina-havet.

Til Washington Post sier Peter Dutton, professor i internasjonal rett ved U.S. Naval War College, at «Kina er sannsynligvis det mest aktive landet i ISA».

- Bør være bekymret

- En av tingene kineserne gjør veldig effektivt, er å engasjere seg i regelverket og skrive forskrifter som kan favorisere deres interesser. De er der ute foran oss, og det er et område vi bør være bekymret for, sier Dutton.

Men statssekretær Astrid Bergmål i Energidepartementet er derimot ikke enig med Elvestuen i at Norge blir en døråpner for kinesisk dominans på havbunnsmineraler.

- Det er ingen grunn til å tro at ikke de sterke norske og vestlige teknologimiljøene skal kunne hevde seg i konkurransen om å bli ledende innen en eventuell utvinning av havbunnsmineraler, skriver Bergmål i en e-post, via kommunikasjonsenheten.

UTROLIGE FUNN: Disse opptakene viser det som skal være et av de mest utrolige funnene på kinesisk havbunn i nyere tid - men ikke av havbunnsmineraler. Video: Kameraone Vis mer

Hun understreker at hensynet til nasjonal sikkerhet er viktig for regjeringen, og at dette vil bli vektlagt også for en eventuell framtidig havbunnsmineralvirksomhet.

- Vi trenger mineraler for å lykkes med det grønne skiftet. I dag blir ressursene kontrollert av få land, noe som gjør oss sårbare. Havbunnsmineraler kan bli en kilde til tilgang på viktige metaller, og ingen andre land har bedre grunnlag for å kunne gå foran og vise vei når det gjelder å forvalte slike ressurser på en bærekraftig og forsvarlig måte, skriver Bergmål.

MINERALER: Grønn utfelling av kobbermineral på en mørkere sulfidprøve samlet inn av Oljedirektoratet ved Mohnsryggen i 2020. Foto: Oljedirektoratet
MINERALER: Grønn utfelling av kobbermineral på en mørkere sulfidprøve samlet inn av Oljedirektoratet ved Mohnsryggen i 2020. Foto: Oljedirektoratet Vis mer

- Frykter kappløp

Det er heller ikke bare kinesiske interesser som har sikret seg letelisenser: I mars i år ble det kjent at det Stavanger-baserte selskapet Loke Marine Metals har sikret seg to letelisenser i Stillehavet på rundt 133 000 kvadratkilometer, ifølge DN.

- Man kan si at en norsk åpning også baner vei for norske interesser?

- Jeg tror ikke et norsk selskap kan utfordre Kinas mål om å dominere også utvinning av havbunnsmineraler, sier Elvestuen.

Ola Elvestuen frykter at om det åpnes internasjonalt, blir det et «race to the bottom» - et kappløp der miljøhensyn ofres i kampen om å komme først.

- Det blir fri åpning, i det området av verden vi vet minst om, der det er et enormt biologisk mangfold. Vi aner ikke betydningen av det som er der nede, sier Elvestuen.

Regjeringen på sin side er ikke tilhenger av et internasjonalt moratorium, og det er heller ikke aktuelt å trekke stortingsmeldingen tilbake, skriver statssekretær Bergmål.

VIL ÅPNE: Det lilla området ønsker regjeringen å åpne for dyphavsgruvedrift. Illustrasjon: Olje- og energidepartementet
VIL ÅPNE: Det lilla området ønsker regjeringen å åpne for dyphavsgruvedrift. Illustrasjon: Olje- og energidepartementet Vis mer

- Norske havbunnsmineralressurser forvaltes av staten, og regjeringen legger opp til at utviklingen skal skje skrittvis. Miljøhensyn vil naturlig nok veie tungt gjennom hele verdikjeden, skriver hun.