Dagligvarebransjen:

Ut mot regjeringsforslag:
- Gjør maten dyrere

Flere mener regjeringens tiltak for dagligvarebransjen vil gjøre vondt verre.

VIL HA ØKT REGULERING: Jan Christian Vestre (Ap) la tirsdag fram flere tiltak for dagligvaremarkedet. Foto: Terje Pedersen / NTB
VIL HA ØKT REGULERING: Jan Christian Vestre (Ap) la tirsdag fram flere tiltak for dagligvaremarkedet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) la tirsdag fram flere tiltak for å sikre bedre maktbalanse i dagligvaremarkedet.

Blant forslagene er å styrke Konkurransetilsynet, gjennomføre en utredning av kjedenes egne merkevarer, å forby negative servitutter (som handler om utleie av butikklokaler), og å forby usaklig prisdiskriminering.

Stein Rømmerud, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norgesgruppen, sier til Børsen at de støtter de fleste hovedtrekkene i Vestres plan for dagligvarebransjen.

Men det de ikke støtter, er å forby usaklig prisdiskriminering.

Det vil si at en leverandør selger sine varer til ulike priser til de forskjellige kjedene, uten at det skyldes faktiske kostnadsforskjeller i produksjon, distribusjon eller motytelser.

- Bekymret

- Vi er bekymret for tiltak som fører til økte matvarepriser. Derfor mener vi det ikke bør innføres en forskrift som regulerer innkjøpsbetingelsene, sier han til Børsen.

Han understreker at Norgesgruppen vil bruke tid på å se på detaljene i planen.

- Dersom regjeringen er bekymret for prisveksten, så er det klart uheldig å innføre en forskrift som gjør maten enda dyrere, sier Rømmerud.

SKEPTISK: Konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norgesgruppen, Stein Rømmerud. Foto: Norgesgruppen
SKEPTISK: Konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norgesgruppen, Stein Rømmerud. Foto: Norgesgruppen Vis mer

- Vil kunne føre til økte priser

Mette Hanekamhaug, kommunikasjonsdirektør i Dagligvareleverandørenes forening (DFL), er også bekymret for at forslaget vil føre til økte matvarepriser.

- Ulike priser er ikke et problem i seg selv. Problemet er at lavere priser ikke kommer forbrukerne til gode. Vi er redd for at disse forslagene ikke løser problemet. I våre innspill til departementet vil vi særlig legge vekt på hvordan effektiv konkurranse vil komme forbrukerne til gode, sier hun, og legger til:

- En slik regulering vil endre forhandlingene for hele bransjen, ikke bare de store. Det vil kunne føre til økte priser, mindre produktmangfold og en økning i kjedenes egne merkevarer.

- LØSER IKKE PROBLEMET: Mener kommunikasjonsdirektør i Dagligvareleverandørenes forening (DFL), Mette Hanekamhaug. Foto: DLF / Nye bilder
- LØSER IKKE PROBLEMET: Mener kommunikasjonsdirektør i Dagligvareleverandørenes forening (DFL), Mette Hanekamhaug. Foto: DLF / Nye bilder Vis mer

- Positivt

Kårstein Eidem Løvaas, myndighetskontakt for Reitan Retail, betrakter seg selv derimot som «positiv avventende» til Vestres forslag.

- Jeg syns det var en god pressekonferanse. Det var en offensiv næringsminister som snakket om lavere priser og bedre utvalg. Det er det samme vi er opptatt av. Vi noterte oss også at han sa at en av veiene dit er bedre konkurranse, sier han til Børsen.

POSITIV: Myndighetskontakt for Reitan Retail, Kårstein Eidem Løvaas. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
POSITIV: Myndighetskontakt for Reitan Retail, Kårstein Eidem Løvaas. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Han understreker at de nå skal se nøye på forslagene, og skal komme med sine innspill til regjeringen.

- Det er for tidlig å si noe om hva innspillene våre blir. Men alt som kan bidra til bedre konkurranse vil føre til bedre utvalg og bedre priser. Det er det samme kundene våre etterspør, så det er positivt, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer