Ut mot renteheving: - Unødvendig

Torsdag er det duket for ny renteberegning fra Norges Bank. Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen er kritisk til heving.

VIL ØKE INFASJONSMÅLET: Jan Ludvig Andreassen mener det er helt unødvendig med flere rentehevinger, og mener inflasjonmålet bør justeres i stedet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL ØKE INFASJONSMÅLET: Jan Ludvig Andreassen mener det er helt unødvendig med flere rentehevinger, og mener inflasjonmålet bør justeres i stedet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Torsdag er det på nytt rentemøte i Norges Bank, og det er ventet at sentralbanksjef Ida Wolden Bache vil sette opp renta ytterligere. Det blir i så fall årets femte renteheving, og flere eksperter mener det kommer nok en dobbel oppgang - fra 1,25 prosentpoeng til 1,75.

Dette gjøres for å få bukt med inflasjonen, som stadig peker oppover. Prisveksten i Norge landet på 6,8 prosent i juli, målt mot samme måned i fjor. Det er den høyeste inflasjonen her til lands siden 1988.

Ekspertene har imidlertid advart mot at det nå kan bli stram økonomi for mange husholdninger, ettersom både strøm-, mat- og drivstoffpriser spiser en stadig større del av budsjettet.

Full fart i oljefondet

Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, tipper sentralbanken lander på et kvart prosentpoeng. Han tror imidlertid renteheving har lite å si.

- Uansett om de hever med 0,25 prosentpoeng eller hva, så sprekker budsjettet til høsten. Oljepengebruken kommer til å stige kraftig, fordi folk ikke finner seg i at de skal få dårligere råd når Norge går så det griner, sier han til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer