Ut mot renteheving: - Unødvendig

Torsdag er det duket for ny renteberegning fra Norges Bank. Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen er kritisk til heving.

VIL ØKE INFASJONSMÅLET: Jan Ludvig Andreassen mener det er helt unødvendig med flere rentehevinger, og mener inflasjonmålet bør justeres i stedet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL ØKE INFASJONSMÅLET: Jan Ludvig Andreassen mener det er helt unødvendig med flere rentehevinger, og mener inflasjonmålet bør justeres i stedet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Torsdag er det på nytt rentemøte i Norges Bank, og det er ventet at sentralbanksjef Ida Wolden Bache vil sette opp renta ytterligere. Det blir i så fall årets femte renteheving, og flere eksperter mener det kommer nok en dobbel oppgang - fra 1,25 prosentpoeng til 1,75.

Dette gjøres for å få bukt med inflasjonen, som stadig peker oppover. Prisveksten i Norge landet på 6,8 prosent i juli, målt mot samme måned i fjor. Det er den høyeste inflasjonen her til lands siden 1988.

Ekspertene har imidlertid advart mot at det nå kan bli stram økonomi for mange husholdninger, ettersom både strøm-, mat- og drivstoffpriser spiser en stadig større del av budsjettet.

Full fart i oljefondet

Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, tipper sentralbanken lander på et kvart prosentpoeng. Han tror imidlertid renteheving har lite å si.

- Uansett om de hever med 0,25 prosentpoeng eller hva, så sprekker budsjettet til høsten. Oljepengebruken kommer til å stige kraftig, fordi folk ikke finner seg i at de skal få dårligere råd når Norge går så det griner, sier han til Børsen.

UVANLIG: Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav chen, sier at den doble rentehevingen er veldig uvanlig i Norsk sammenheng. Video: Dagbladet TV / Ivan Larsson Vis mer

Han mener at regjeringen gjør det såpass dårlig på meningsmålinger til at de klarer å holde igjen på oljepengebruken. Samfunnsøkonomen forklarer også at det er «unødvendig» å heve renta når det ikke er vekst i norsk økonomi. Samtidig øker oljefondet stadig i verdi, blant annet på grunn av renteoppgang.

Oljefondet er nå verdt over 12 000 milliarder kroner.

- Jeg tror markeder og politikere ikke helt har tatt innover seg hvor vondt disse hevingene gjør, og hvor unødvendig det er, sier han.

Vil senke inflasjonsmålet

Andreassen foreslår å heve inflasjonsmålet, i stedet for å skvise inflasjonen ned til målet på to prosent.

- Det er ikke vanskelig å gå fra inflasjon på 6,5 prosent til tre. Det er vanskeligere å komme ned fra tre til to prosent. Det er det samme i resten av Europa og USA. Hvorfor skal vi plage folk med masse renteøkninger for å gå fra tre til to prosent, når det ikke spiller noen rolle? Det finnes ikke noe empirisk bevis på at to er bedre enn tre, sier han.

UANSVARLIG: Dagbladets kommentator Sondre Hansmark kaller regjeringens pengebruk i det reviderte nasjonalbudsjettet for uansvarlig, 12. mai 2022. Reporter: Anniken Aronsen. Vis mer

Han tror rentehevingene som svar på inflasjon blant annet skyldes «gammel vane og gamle modeller».

- Det grunnleggende problemet Norge har nå, det er at vi har blitt veldig mye rikere, også prøver vi å late som om vi er fattige og at det er krise. Over tid kommer ikke folk til å finne seg i den liksom-fattigdommen - vi vil bruke mer oljepenger fordi pengene er der. Det er helt uunngåelig. Det er 150 000 fattige barn i Norge, 160 kommuner som forvitrer og holder på å dø ut. Folk kommer ikke til å finne seg i det når de ser at pengesekken eser ut, sier Andreassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer