Ut mot snusprisene: - Provoserende

Bård Hoksrud (Frp) ønsker en slutt på at nordmenn drar til Sverige for å kjøpe tobakksvarer.

ØNSKER ENDRING: Bård Hoksrud under en pressekonferanse om revidert budsjett. Foto: Ørn Borgen / NTB
ØNSKER ENDRING: Bård Hoksrud under en pressekonferanse om revidert budsjett. Foto: Ørn Borgen / NTB Vis mer
Publisert

- Frp ønsker å redusere tobakks- og snusavgiftene. Det er et stort grensehandelproblem på denne typen produkter. Jeg kan ikke skjønne hvorfor ingen andre partier ser dette, sier Bård Hoksrud til Børsen.

Stortingsrepresentanten er nestleder i helsekomiteen og forteller at han ønsker å senke prisene på all tobakk generelt, men at det fremste ønsket er at det blir billigere med tobakksvarene som er mindre skadelige.

- Hovedmålet er å jobbe aktivt for å få folk til å ikke begynne med tobakksprodukter, men tobakken blir ikke mindre skadelig om den kjøpes i Sverige.

- Provoserende

Hoksrud mener at det er mange som ønsker fulle avgifter på e-sigaretter uten tobakk, men at det bør være en forskjell på slike produkter, i forhold til tobakksprodukter.

- Det er ganske provoserende å se hvordan helsemyndighetene jobber sakte på dette området. På andre områder er de flinke til å implementere direktiver, men i tobakksdirektivet går det trått, sier han til Børsen.

- Det er smartere å lage en politikk som gjør at befolkningen kan få i seg produkter som er mindre skadelige.

Det ideelle er at ingen bruker skadelige produkter, men slik fungerer ikke verden, erkjenner Hoksrud - og framholder:

- Da bør heller kunne tilby befolkningen de minst skadelige varene til en billigere penge.

SLÅR TILBAKE: Den slovenske sprinteren Eva Urevc slår tilbake mot kritikerne. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Statssekretæren: - Blir ikke lavere

Statssekretær Lars Vangen (Sp) i Finansdepartementet forteller til Børsen at avgiftsnivået på nye nikotinprodukter, som e-sigaretter, bør være tilpasset helseskaden de kan utgjøre.

- Avgiften for e-sigaretter er derfor lavere enn avgiften for tobakkssigaretter. Avgiftssatsen for nikotinholdig e-væske er om lag 30 prosent av avgiften for tobakkssigaretter, beregnet ut fra gjennomsnittlig daglig forbruk, sier Vangen.

Statssekretæren gjør det klart at det ikke vil bli lavere avgifter på e-sigaretter neste år.

- Det er ikke lagt opp til lavere avgift på e-sigaretter i budsjettet for 2022. Her har regjeringen heller valgt å bruke det økonomiske handlingsrommet på lavere elavgift for folk og bedrifter, for eksempel.

Lars Vangen, statssekretær i Finansdepartementet. Foto: Berit Roald / NTB
Lars Vangen, statssekretær i Finansdepartementet. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Vil utfordre regjeringen

Hoksrud mener at å selge e-sigaretter som ikke inneholder tobakk kan skape en reduksjon av nordmenns avhengighet av tobakksprodukter.

- Vi ønsker å utfordre regjeringen på dette. Og på dette punktet synes jeg det bør være en grense for hva politikerne skal styre. Man bør få velge selv.

- I Sverige omsetter de for én milliard kroner i året på nordmenn som handler over grensa, som tilsvarer 7-8000 arbeidsplasser. Jeg håper helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol vil være med Frp på å redde liv, i stedet for å lytte til regjeringen.

- Vil gi mindre penger

Vangen sier at avgiftene på alkohol og tobakk gir staten inntekter som kan brukes til gode tjenester for folk i hele landet. De ønsker også at inntektene skal bidra til å redusere forbruket, og dermed senke de helsemessige skadene ved bruk av slike varer.

- Reduserte avgifter på tobakk vil gi mindre penger til gode formål i budsjettene og kan føre til økt forbruk, som igjen kan gi økte helsemessige- og sosiale kostnader.

Vangen forklarer at årsakene til grensehandel er sammensatt, og påvirkes av andre faktorer enn bare avgiftsforskjeller. Han sier faktorer som kostnadsnivået i landene, tollvern, valutakurser, vareutvalg og søndagsåpne butikker i Sverige, har betydning for grensehandelen.

- Videre spiller konkurransesituasjonen og prissettingen i det norske dagligvaremarkedet en viktig rolle.

Vil skape trygge arbeidsplasser

Vangen forteller til Børsen at Arbeiderpartiet og Senterpartiet er opptatt av å styrke norsk industri- og næringsliv for å skape flere trygge arbeidsplasser i Norge.

- Det er ikke regjeringen som setter prisen på tobakk, dette er det butikkene selv som gjør. Regjeringen styrer bare avgiftene, som er en del av den totale prisen.

Prisene går opp i 2022

I forslaget til statsbudsjett for 2022 foreslår regjeringen å justere de sentrale avgiftene, som inneholder blant annet alkohol, tobakk og drivstoff.

Regjeringen foreslår også å øke avgiftene på tobakksvarer. For sigarer og sigaretter innebærer det en økning på 6,5 prosent, samt en økning for snus fra 85 til 90 kroner per 100 gram.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer