Fosen-saken:

Ut mot Trygve Hegnar: - En skam

I en kommentar i egen avis tok Finansavisens ansvarlige redaktør Trygve Hegnar et oppgjør med Fosen-saken, under overskriften «Grådige samer». Det har skapt reaksjoner.

RASER: Johan Vasara (Ap) går hardt ut etter Trygve Hegnars utspill om samene på Fosen. Foto: Victoria Klesty / Reuters
RASER: Johan Vasara (Ap) går hardt ut etter Trygve Hegnars utspill om samene på Fosen. Foto: Victoria Klesty / Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter ei uke med store demonstrasjoner i Oslo, valgte Fosen-aksjonistene, som protesterte mot at det er gått over 500 dager siden Høyesterett fastslo at 151 vindturbiner på Fosenhalvøya i Trøndelag er ulovlige uten avbøtende tiltak, å avslutte aksjonen.

I lederen i Finansavisen, som ble publisert samme dag, argumenterer Trygve Hegnar blant annet for at reindrift «ikke bare er kultur», og viser til at Høyesterett i sin dom over vindturbinene på Fosen, åpnet opp for «avbøtende tiltak, og det er økonomi».

Videre skriver han at han «gjerne skulle se, eller få vite, hva de seks samefamiliene tjente netto før og etter at vindturbinene kom».

- Det er ikke nok å hevde at livsgrunnlaget er blitt dårligere hvis økonomien er like god. Teoretisk kan staten også kjøpe ut deler av de 2100 reinsdyrene. Alt har en pris. Investeringen i vindturbinene var seks milliarder kroner og det vil koste 1-2 millioner kroner for hver av de 151 turbinene som rives, skriver han videre.

«Vi kan ikke la samene herje med oss. Ved en dialog mellom departement, grunneiere og samer bør dette kunne løses», skriver Hegnar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer