Slår alarm om global krise:

- Ute av kontroll

Julehandelen er truet, prisene skyter i været og forsinkelsene blir stadig større. Situasjonen for verdenshandelen blir bare «verre og verre», advarer logistikk-kjempe.

PROPP: Containerskipet «Ever Given» (bildet) skapte en massiv propp i global shipping da det blokkerte Suezkanalen i mars i år. Selv om et halvt år snart har passert, får hendelsen fortsatt en del av skylda for dagens kritiske situasjon. Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock / NTB
PROPP: Containerskipet «Ever Given» (bildet) skapte en massiv propp i global shipping da det blokkerte Suezkanalen i mars i år. Selv om et halvt år snart har passert, får hendelsen fortsatt en del av skylda for dagens kritiske situasjon. Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Hovedpulsåra i den globale handelen er så godt som blokkert.»

Det er bildet danske Børsen.dk maler av den enorme flaskehalsen som har sendt verdenshandelen ut i en kritisk situasjon.

Som Dagbladets finansnettsted Børsen har omtalt i en lang rekke saker, har en enorm vekst i etterspørsel, kombinert med et nært utrolig sammenfall av hendelser, skapt en global fraktkrise. Og nå går alarmen for stadig flere aktører.

- Det er ute av kontroll for øyeblikket, sier Niels Larsen i det danske transportfirmaet DSV, til avisa.

Ifølge den danske avisa ligger det akkurat nå hele 37 store containerskip i kø utenfor havnene i Los Angeles og ved Long Beach. Samtlige venter på å kunne legge til kai for å losse av.

- Verre og verre

Havneknutepunktene tar normalt imot så mye som en tredjedel av all sjøfrakt til USA, ifølge danske BT. Nå er det full blokkering.

- Flaskehalsene blir bare verre og verre akkurat nå. For når et skip blir liggende i ukevis utenfor Los Angeles i påvente av å bli tømt, så kommer jo skipet heller ikke tilbake til Asia. Og når det til slutt kommer tilbake dit, så møter det på nye flaskehalser der, fortsetter Larsen, som er DSVs fraktsjef for det amerikanske markedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.