Utelivet advarer: - Mange vil bli skuffet

Regjeringen varsler plan for strømstøttetiltak til næringslivet. Utelivsgründer holder ikke pusten.

NY KRISE: Utelivsbransjen frykter nye runder med stenging og permitteringer. Håpet er at regjeringen kommer på banen med en strømstøtteordning som virkelig treffer. Foto: Vidar Ruud / NTB
NY KRISE: Utelivsbransjen frykter nye runder med stenging og permitteringer. Håpet er at regjeringen kommer på banen med en strømstøtteordning som virkelig treffer. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så har jeg begrensede forventninger. Jeg utelukker ikke at det kommer en låneordning framfor en støtteordning. Da kan jeg love at det er mange i bransjen som vil bli skuffet, sier Noho-sjef Karl-Henning Svendsen til Børsen.

De siste månedene har himmelen over det norske næringslivet vært pepret av nødbluss. Et stort antall bedrifter har ropt varsko om dramatiske konsekvenser for virksomheten, dersom regjeringen ikke kommer på banen med en treffsikker strømstøtteordning.

Fredag klokka 10.00 skal regjeringen presentere sin plan for strømstøttetiltak til næringslivet. Svendsen - som eier en rekke utesteder og restauranter i Oslo - holder ikke pusten.

- Jeg opplever at det har vært en litt tafatt prosess. Vi har hatt en firedobling i strømutgifter de siste månedene, og dette spiser kraftig av bunnlinjen.

- Risikerer å slite

- Blir du skuffet dersom regjeringen presenterer en låneordning framfor ren støtte?

- Da er det mange som vil slite, tror jeg. Bransjen har fortsatt mange utestående regninger på skatter og avgifter fra pandemien. Å legge enda mer lån på toppen av coronalånene, er verken ønskelig eller bærekraftig.

KLØFTA: Lars Egil Lauten tok grep for å redusere strømregninga. Vinteren kan imidlertid bil svært krevende for flere bønder, sier han. Reporter: Linn-Christin Marthinussen. Foto/video: Bjørn Langsem. Vis mer

- Hva ønsker du konkret?

- Jeg ønsker en ren støtteordning til næringen. Eventuelt at det settes en makspris, slik at vi kan ha forutsigbarhet. Det som presenteres vil være avgjørende for ekstremt mange bedrifter framover. Jeg håper derfor at regjeringen tar det alvoret innover seg.

- Ekstraordinær situasjon

Statsminister Jonas Gahr Støre vil ikke gå i detalj på planen som næringsminister Jan Christian Vestre og partene i arbeidslivet legger fram klokka 10. Han sier likevel det dreier seg om det han kaller «en målrettet og avgrenset ordning», som ser de bedriftene som er i en særlig utsatt situasjon.

- Vi har vært opptatt av at det er noen bedrifter der ute nå som treffes hardt av krigens konsekvens, og av veldig høye strømpriser. Det er der vi må treffe tiltak nå, sier Støre til NRKs Politisk kvarter fredag morgen.

- Denne situasjonen er ekstraordinær, legger han til.

Støre opplyser at de i forberedelsene har hatt nær kontakt med partene i arbeidslivet som har gitt innspill på hvordan situasjonen oppleves.

- Det skal være ansvarlig i ei tid da vi er nødt til å tenke grundig gjennom pengebruken. Det er også det vi har varslet i forhold til statsbudsjettet, understreker han.

På spørsmål om det blir snakk om direkte støtte til bedrifter som sliter med strømprisene, understreker han at regjeringen har lyttet til NHO og partene i arbeidslivet.

- Jeg mener dette er treffsikkert, avgrenset, og det tilleggsdimensjon - det er grønt. Alt vi gjør, må ha som mål å bruke mindre energi, bidra til det og støtte det. Ordninger vi kommer opp med nå, vil ha et grønt fokus, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer