Corona

Utelivet fortviler: Varsler massepermitteringer

Toppsjefen for et av landets største utelivskonsern frykter å måtte permittere flere hundre ansatte, som følge av regjeringens nye coronatiltak.

NYE RUNDER: Kø ute og god stemning inne på Kulturhuset i Oslo sentrum da utelivet åpnet etter coronabegrensningene. Nå styrer de og resten av bransjen mot nye runder med kutt og permitteringer. Arkivfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NYE RUNDER: Kø ute og god stemning inne på Kulturhuset i Oslo sentrum da utelivet åpnet etter coronabegrensningene. Nå styrer de og resten av bransjen mot nye runder med kutt og permitteringer. Arkivfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er tøft. Akkurat nå er det tungt, sukker daglig leder i utelivskonsernet Noho, Karl-Henning Svendsen.

Jubelen over gjenåpningen av samfunnet i sommer har stilnet for Oslos utelivsaktører. De første reaksjonene på regjeringens pressekonferanse torsdag ettermiddag er preget av dyp fortvilelse.

- Dette betyr en halvering av omsetningen vår. Vi risikerer å måtte permittere et par hundre ansatte, fastslår Svendsen overfor Børsen.

Han er involvert i en rekke utesteder i Oslo, deriblant Prindsen hage, Colonel Mustard og Kulturhuset.

Utelivstoppen varsler samtidig at de vil bli nødt til å stenge utesteder som følge av de nye restriksjonene.

- Denne helgen må vi bare holde åpent, men det er helt klart steder vi må stenge ned for i år, sier han.

Avbestillinger: 1 million

Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i hovedorganisasjonen Virke bekrefter at innstrammingene får brutale konsekvenser.

- Disse tiltakene forsterker et allerede dramatisk fall i bransjer som lever av å betjene gjester, innen servering, reiseliv og kultur. Jeg snakket nettopp med en aktør i serveringsbransjen som i dag alene har fått avbestillinger på 1 million kroner, sier Virke-toppen til Børsen.

RAMMES: - Dette rammer knallhardt, sier administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
RAMMES: - Dette rammer knallhardt, sier administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Han foreller videre om reiselivsbedrifter med 90 prosent omsetningsfall de siste dagene – altså før regjeringens innstramminger som ble kunngjort torsdag ettermiddag.

- Dette rammer knallhardt. Avbestillingene renner inn som følge av økt usikkerhet. Mange aktører har opp til 35 prosent av omsetningen sin herfra og fram til jul, og svært mange av disse har allerede opplevd tøffe tak gjennom pandemien, understreker Kristensen.

- Det er ytterst viktig at disse nå blir kompensert, tilføyer han.

Halvert omsetning

Noho-sjef Svendsen slår fast at vi tilbake igjen der vi var før sommeren:

- Jeg har full forståelse for at det kommer enkelte restriksjoner. Men jeg synes fortsatt kompensasjonsordningen regjeringen legger fram er veldig dårlig. De nevner bare coronarelatert frafall. Hva med de som nå blir permittert? Vi har 600 ansatte, og regninga for restriksjonene som kommer nå blir flyttet rett over på oss, fortviler Svendsen.

Utelivskonsernet har allerede kalt inn til et møte med lederne for Noho-gruppens utesteder.

- Vi må finne ut hva vi kan gjøre. For det vil bli færre gjester, lavere omsetning og mindre behov for ansatte. Da blir det også en ny runde med permitteringer. Vi snakker om en halvering av omsetningen vår. Dermed risikerer vi å måtte permittere et par hundre ansatte, sier han.

Glemmer to av tre

- Dere står midt i høysesongen, disse ukene skulle pynte litt på tallene?

- Det er tøft. Akkurat nå er det tungt.

ANBEFALINGER: Regjeringen skjerpe de nasjonale anbefalingene i forbindelse med smitteøkningen. Video: Regjeringen Vis mer

- Vi står fortsatt i en pandemi. Jeg skal ikke si at jeg har løsningen, men jeg mener det er tre primærbehov regjeringen må hjelpe til med å løse, sier Svendsen og lister opp:

- De ansatte og gjestenes ve og vel, en bærekraftig økonomi for hele næringen - også etter pandemien og at vi klarer å få smittetallene under kontroll.

Svendsen mener imidlertid at regjeringen bare har fokus på det siste punktet.

- Vi må ha tydelige retningslinjer, men de kan ikke bare jobbe med ett av disse tre behovene. De må fortsatt ikke glemme at vi skal ta vare på de ansatte. For de samme menneskene som var permittert i et helt år, blir nå sendt rett ut i en ny usikkerhet tre uker før julaften, poengterer han.

Får timers varsel

Svendsen slår ganske enkelt fast:

- Støtteordningene landets nye finansminister lanserer er lite gjennomtenkte og lite treffende.

- De nye tiltakene skal gjelde fra midnatt. Hvordan er det å skulle omstille bedriftene på så kort tid?

- Vi har allerede laget vaktplaner, booket band og DJ-er fra og med i morgen, så hele denne helgen kommer virkelig til å bli spesiell, sier Svendsen og langer igjen ut mot regjeringen:

- Jeg har tidligere denne og forrige uke etterlyst tydelige krav og retningslinjer. Her har regjeringen ventet altfor lenge, og når det først kommer noe så kommer det med et par timers varsel.

Svendsen etterlyser i stedet en lønnskompensasjon som sørger for at de kan holde alle de ansatte i jobb.

- Det burde være mulig å gjøre flere ting samtidig. De tenker bare på smittevern.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer