Utelivet varsler dårlig nytt

Flere aktører i Oslos uteliv kommer med oppsiktsvekkende bønn. Nå satser utelivsgigant på skikkelig åpning først til sommeren.

DEN GANG DA: Utelivstopp i Oslo mener det ikke er usannsynlig at en full gjenåpning av deres utesteder først skjer i sommer. Avbildet er et yrende folkeliv i Torggata i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DEN GANG DA: Utelivstopp i Oslo mener det ikke er usannsynlig at en full gjenåpning av deres utesteder først skjer i sommer. Avbildet er et yrende folkeliv i Torggata i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det går ikke å holde denne føre var-strategien i ukevis hvis vi ikke ser en økning i smitte. Det er umulig å forsvare og å kommunisere, uttalte byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), ved utgangen av januar.

Hovedstaden hatt et kraftig fall i smittetallene etter at Johansens ord falt fra talerstolen. Likevel er det få tiltakslettelser å spore fra kommunen.

I Oslo er det i noen tilfeller strengere regler enn de som gjelder nasjonalt. Fortsatt skal treningssentre holdes stengt. Arrangementer er forbudt, både inne og ute, samt at det er full skjenkestopp.

Smittesituasjonen i Oslo:

  • 26. januar: Smittetrykket på cirka 200 per 100.000 siste 14 dager.
  • 8. februar: Smittetrykket på cirka 138 per 100.000 siste 14 dager.
  • Søndag ble det registrert bare 24 nye smittetilfeller i Oslo. Samme dag i forrige uke ble det registrert 59 smittetilfeller.
  • Oslo kommune jobber fortsatt med å få bedre oversikt over spredningen av muterte virusvarianter.

    Kilde: VG / Oslo kommune

- Bedre å være stengt

I snart ett år har særlig utelivsaktørene fått erfare de dramatiske konsekvensene av virusets uforutsigbarhet. Mange har vekslet mellom gjentatte beslutninger om rask nedstenging og åpning, samt forhold rundt skjenking og skjenkeforbud.

Det har kostet.

- IDIOTISK: Noen av kundene på Vinmonopolet på Grünerløkka i Oslo var ikke fornøyd med at Vinmonopolet stengte lørdag 23. januar. Video: Jeanette N. Vik / Christian Roth Christensen Vis mer

- Nå har vi gjort regnestykkene. Det lønnet seg ikke for oss å ha åpent, oppsummerer Paal Mangerud, som er medeier i en rekke Oslo-utesteder, deriblant Blå.

Han utdyper:

- I stedet for å åpne etter første nedstenging da coronaen kom, hadde det vært bedre å være stengt. Vi hadde ekstra tiltak rundt smittevern, bordservering og ekstra folk på jobb, og det gikk dessverre ikke rundt.

- Vil ikke åpne for tidlig

I motsetning til tidligere, der et samlet Oslo-uteliv har tryglet om gjenåpning, er situasjonen i dag en helt annen. Nå bes kommunen om å dra i nødbremsen og ikke åpne for tidlig.

- Vi håper på å få makset utesesongen, og at det ikke blir forsinkelse med vaksinene sånn at det først blir skikkelig åpning i september.

- Så det er bedre å jobbe for å få mest mulig ut av sommeren, framfor å åpne et par uker tidligere?

- Ja, det er bedre enn å åpne et par uker for tidlig, det er det.

Oslo kommune holder ny pressekonferanse om coronasituasjonen tirsdag. Der vil byrådslederen presentere tiltakene som skal gjelde i Oslo fra førstkommende torsdag.

- Vegrer seg

Mangerud mener løsningen han skisserer sikrer bedre forutsigbarhet, framfor å åpne en kort periode, hente inn ansatte, fylle varelageret og potensielt sett måtte stenge nok en gang, «når kompensasjonsordningene fra regjeringen er så dårlige som de er».

Raymond Johansen har forklart at de muterte variantene av coronaviruset skaper usikkerhet, og gjør at befolkningen må være forberedt på at tiltaksnivåene kan svinge noe framover. Fra forrige onsdag ble det besluttet at serveringssteder igjen kunne åpne i Oslo.

Likevel velger flere å holde stengt.

- Er det noe vi ikke tåler nå, er det å betale en ny arbeidsgiverperiode. Det gjør nok at mange vegrer seg for å åpne igjen, fortsetter Mangerud.

- Så nå ser dere rett og slett fram mot sommeren?

- Hvis jeg skal ta mine steder, gitt at det fortsatt er plassbegrensning, og det går jeg ut fra det skal være, da har jeg ikke plass inne til at det lønner seg å åpne. Vi er avhengig av uteservering for at det skal være i nærheten av å gå rundt.

- La februar gå

Mangerud får støtte av utelivstopp og Noho-sjef Karl-Henning Svendsen.

- Bør man forvente en åpning nå?

- Det er et veldig vanskelig spørsmål. Mutantviruset sprer seg raskt, og oppblomstringen ser ut til å ha vært stor på kort tid, sier Svendsen til Børsen.

- Som jeg har sagt flere ganger tidligere, har vi ikke økonomi til å kjøre inn et nytt varelager som potensielt sett går i vasken. Ei heller ønsker vi å ta inn ansatte dersom en ny og rask nedstenging skulle skje. Det handler om forutsigbarhet - også for dem.

Svendsen understreker at han aller helst skulle åpnet dørene på vidt gap og ønsket både mannskapet og gjester velkommen tilbake. Det ligger foreløpig ikke i kortene, slik situasjonen står nå.

- Inntil videre følger vi nøye med på utviklingen. Det mest optimale, slik jeg ser det, er å la februar gå sin gang, og eventuelt se på muligheten for en åpning i begynnelsen av mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer