17. mai:

Utelivets bønn i dag: - Ikke krangle

Nasjonaldagen skal feires ordentlig for første gang på to år. Det kan by på utfordringer.

DUKET FOR FEST: Gatene, restaurantene og uteserveringene ventes å fylles med festkledde og jublende nordmenn i dag. Bransjen har derfor en klar oppfordring til gjestene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
DUKET FOR FEST: Gatene, restaurantene og uteserveringene ventes å fylles med festkledde og jublende nordmenn i dag. Bransjen har derfor en klar oppfordring til gjestene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

- Vi ser fram til å ønske gjestene velkommen til en morsom feiring. Men dette er også den første ordentlige 17. mai-feiringa på to år, noe vi forventer at gjestene har forståelse for, sier toppsjef for utelivsgiganten Noho Norway, Karl-Henning Svendsen, til Børsen.

Serverings- og utelivsbransjen er forberedt på et massivt innrykk av feststemte gjester i dag. Etter to år med coronarestriksjoner - og for enkelte fullt alkoholforbud på selve nasjonaldagen - kan 17. mai igjen feires under normale omstendigheter.

Det betyr også voldsom aktivitet på landets uteserveringer - deriblant på Noho-eide Prindsen Hage i Oslo. Flere aktører har anslått at køene kan strekke seg over to til tre timer innen kort tid.

- Det blir alle mann til pumpene i dag, fortsetter Svendsen.

- Utfordring

Å sikre nødvendig arbeidskraft, har riktignok vært en utfordring. Serveringsbransjen ble hardt rammet av pandemien, og opplevde et kraftig bemanningsfall. Fortsatt sliter utelivsaktører med å rekruttere nok ansatte.

KOSTBART: Guttegjengen feirer 17 på Solli plass i Oslo. Og bordet de har reservert, det koster 20 000 kroner. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Vi skulle gjerne hatt flere på jobb, men gjør det beste ut av situasjonen. Det er en utfordring med å få tak i nok kokker og servitører, noe som gjelder hele bransjen. Vi er godt skodd for nasjonaldagen, og satser på at dette skal gå bra, men vi er alle forberedt på at arbeidsbelastningen blir stor i dag.

Selv om utelivsgiganten lover å gjøre alt i sin makt for å sikre et velsmurt serveringsmaskineri, kommer toppsjefen med en klar bønn til gjestene:

- Det kommer til å bli fullt, så vær tidlig ute, ta med godt humør, og vær tålmodig.

KAN BLI LANGE KØER: God stemning utenfor Noho-eide Kulturhuset i Oslo sentrum da utelivet åpnet etter coronabegrensningene. Nå er det omsider duket for 17. mai-feiring uten restriksjoner. Arkivfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAN BLI LANGE KØER: God stemning utenfor Noho-eide Kulturhuset i Oslo sentrum da utelivet åpnet etter coronabegrensningene. Nå er det omsider duket for 17. mai-feiring uten restriksjoner. Arkivfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Kjenn dine begrensninger

Den oppfordringen stiller Paal Mangerud, medeier i en rekke utesteder i Oslo, seg bak.

- Husk å kjenne dine egne begrensninger. Vær grei og tålmodig med dem som jobber, og behandle folk med respekt. Dersom du får et vennlig råd om å drikke vann, ikke krangle. Ha tålmodighet, så blir dette en vellykket dag for alle, sier Mangerud til Børsen.

Han står blant annet bak Blå og Internasjonalen. I likhet med sin bransjekollega Svendsen, har Mangerud virkelig fått erfare bemanningsutfordringene som følge av pandemien.

- Det har vært en utfordring, men for nasjonaldagen har vi klart å hente tilbake noen veteraner i bransjen, så vi får det til å gå opp. Det har vært en krevende prosess å komme hit, men nå skal vi ha nok kapasitet.

- Betydelige summer

For serveringsbransjen er 17. mai en av årets viktigste dager rent omsetningsmessig. Mangerud presiserer likevel at det koster å arrangere en storstilt fest som denne.

- Alle tenker at dette er en av de mest lukrative dagene i året, men det koster også betydelige summer å åpne dørene. Vi må betale dobbel lønn på alt av dørvakter og det som skal til. For vår del er det imidlertid betryggende og fint å se at så mange ønsker å stille opp på en dag som dette for å få det til å gå rundt.

Kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv, Merete Habberstad, forklarer at det på tross av bemanningsutfordringer, råder stor optimisme i bransjen nå.

- 17. mai er en av de - om ikke den viktigste - dagen med tanke på omsetning for restaurant- og utelivsbransjen. På denne ene dagen omsetter bransjen for det man normalt tjener inn i løpet av en eller to uker. Det bidrar til å sørge for en positiv bunnlinje totalt sett, forklarte hun til Børsen i helga.

- Dersom man skrur ett år tilbake i tid, mistet serveringsbransjen hele mai måned. Det var alvorlig. Nå er det svært gledelig at bransjen kan holde åpent som normalt, fortsatte hun.

For å unngå lange køer, velger mange å forhåndsreservere bord på 17. mai. Børsen har tidligere omtalt at det enkelte steder kan koste opp mot 80 000 kroner for å sikre seg en bordpakke på nasjonaldagen. Bransjen opererer imidlertid ulikt, og mange tilbyr også bare drop in på 17. mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer