Utelivsgigant fortviler: - Blytungt

- Enorme konsekvenser, sier utelivstopper om de nye smitteverntiltakene i Oslo.

VARSLER PERMITTERINGER: NOHO Norway, som driver noen av Oslos største utesteder, varsler permitteringer etter dagens nyhet. De omfatter blant annet Kulturhuset (bildet), Grisen, Colonel Mustard og Youngs. Arkivfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

VARSLER PERMITTERINGER: NOHO Norway, som driver noen av Oslos største utesteder, varsler permitteringer etter dagens nyhet. De omfatter blant annet Kulturhuset (bildet), Grisen, Colonel Mustard og Youngs. Arkivfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For noen aktører kan dette bety kroken på døra, oppsummerer utelivsaktører Børsen snakket med umiddelbart etter at byrådsleder Raymond Johansen i dag la fram den nye smittevern-menyen i hovedstaden:

  • Påbudt å bruke munnbind innendørs for ansatte og gjester der man ikke sitter ved et bord.
  • Forbud mot å slippe inn nye gjester på serveringssteder etter klokka 22.

Tiltakene omfatter hele utelivsbransjen - barer, kafeer, puber og restauranter, og de gjelder fra torsdag denne uka.

- Blytung nyhet

- Jeg er faktisk litt matt akkurat nå, og står midt i et møte med mellomlederne her. Nå må vi se på åpningstider og vurdere ytterligere permittering av ansatte, sier utelivstopp Karl-Henning Svendsen til Børsen.

Han er administrerende direktør i NOHO Norway, som driver noen av Oslos største utesteder. De omfatter blant annet Kulturhuset, Grisen, Colonel Mustard og Youngs.

TILTAK: Raymon Johansen presenterte nye tiltak for å hindre smitte i Oslo. Vis mer

Svendsen mener at tiltakene som ble presentert under dagens pressekonferanse, vil få enorme konsekvenser for serverings- og utelivsbransjen.

- Jeg skal ikke kommentere om dette er riktig eller galt ut fra et smittefaglig perspektiv. Poenget er at de går etter restaurant og barer - igjen. Bransjen har vist til lav smitte, og likevel løper politikerne etter oss, sier Svendsen, som kommer med følgende hjertesukk:

- Hvis man ønsker å se et levende uteliv i Oslo i framtida, forventer vi også at næringa kompenseres.

Der er bransjen ikke nå, understreker han.

- Den støtteordningen som finnes nå er ikke i nærheten av å dekke tapene som kommer. I tillegg skal ikke støtten utbetales før i januar. Jeg vet om flere kolleger som virkelig sliter allerede, og nå kom det nok en blytung nyhet, lyder det fra utelivstoppen.

- Blir nødt til å stenge

Kollega Morten Usterud, utviklings- og prosjektansvarlig i NOHO, er overbevist om at de må permittere ansatte. Nå frykter han også for store deler av utelivsbransjen.

- Med meterpresiseringen som kom forrige uke, innslippstopp klokka 22.00 og bruke av maske, så er det mange som kommer til å bli nødt til å stenge. I ytterste konsekvens vil flere måtte melde oppbud, mener han.

Han er dessuten sterkt kritisk til at myndighetene strammer inn tidsrommet for innslipp på utestedene.

- Det er en invitasjon fra myndighetene til at folk skal holde festen hjemme. Der er det ingen restriksjoner, metergrensa finnes ikke og det er heller ingen som passer på at du spriter hendene dine og sørger for at ting går ordentlig for seg.

- Det er ekstremt frustrerende. Vi mener at vi er en del av løsninga, men vi blir alltid presentert som en del av problemet, sier han og legger til:

- Jeg føler at vi blir en syndebukk hele veien, samtidig som det ikke legges noe tallmateriale i bunn som viser at vi fortjener det. Kjente smittetall i utelivet er lave. Det virker som om myndighetene, ved både regjering og byråd, antar at vi er en del av den store andelen som er ukjent. Det er en vanvittig stor bør for oss å bære, når man ser det i forhold til smittetallene. Vi blir ofre for at myndighetene ikke har bedre data på hvor folk blir smittet.

Dagen etter at Norge stengte ned 12. mars i år, permitterte NOHO-gruppen 520 ansatte i Norge. Bare tre stykker satt igjen i administrasjonen.

- Fredag den 13. mars er en dag ingen i bransjen vil glemme på mange år. Nå er rundt 60 prosent av de vi permitterte tilbake i jobb, men de fleste av dem på færre timer enn de hadde før krisa.

Nå må de trolig nok en gang fortelle ansatte at det blir en ny permitteringsrunde.

- Kan være døden

Terje Ommundsen er daglig leder og innehaver av Plah restaurant i Oslo. Han forteller om en drift som balanserer helt på kanten av det som bærer seg.

- Smitteverntiltakene gjør at vi har flere ansatte og færre gjester enn før pandemiutbruddet. Vi har tatt flere grep og balanserer driften slik at det går rundt. Men i forrige uke fikk alle ansatte permitteringsvarsel som et føre var-tiltak. For nå skal det bare et mindre bortfall av antall gjester til før vi må ta drastiske grep, sier han til Børsen.

Ommundsen trekker fram alle tiltakene som allerede er innført og som etterfølges.

- Jeg opplever at vi er blitt flinke i bransjen. Det handler om tryggheten både for gjester og for ansatte. Vi desinfiserer alt fra dører og toaletter flere ganger i løpet av en dag og betalingsterminaler mellom hver gjest. Vi har avstand på en meter og passer på at det ikke er kø i døra, sier Ommundsen.

For et rendyrket spisested som Plah er verken munnbind-krav eller siste innslipp klokka 22 veldig ille, mener Ommundsen.

- Vi har faktisk vurdert munnbind for ansatte en stund, men har avstått fordi vi tenkte at det kunne skremme bort noen gjester. Når det nå blir likt for alle, er det et greit tiltak. Men for bar-bransjen kan dette være døden. Og som bransje er vi veldig sårbare, understreker Plah-innehaveren.

Fursetgruppen har blant annet Ekebergrestauranten, Grand Cafe, Ling Ling og Maaemo under sin paraply. Innehaver Bjørn Tore Furset sier til Børsen at munnbind-krav og siste innslipp klokka 22 ikke vil være veldig inngripende for dem.

- Avgjørende

Virke mener de nye tiltakene i praksis betyr at byrådet i Oslo har stengt utelivet i hovedstaden.

- Derfor vil det være avgjørende med tiltak rettet mot bransjen for at den skal overleve, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, ifølge NTB.

Han mener dagens innstramminger i Oslo vil gjøre det krevende for mange virksomheter i handels- og tjenestenæringen, og spesielt servering og uteliv. Han frykter steder vil se seg nødt til å stenge dørene for godt.

– Disse virksomhetene har allerede store problemer med inntjeningen som følge av nedstengning og smittevernrestriksjoner, og disse vil gi ringvirkninger i årevis for en bransje med lave marginer, sier Horneland Kristensen.

Statsminister Erna Solberg er klar over at utelivsnæringen i Norge har hatt store utfordringer under pandemien.

- Derfor er utelivsnæringen inkludert i ordningen vi har for kompensasjon til reiselivsnæring. Der restauranter og annet også er en del av det, sier Solberg under dagens pressekonferanse, og fortsetter:

- For dem som har tap på mer enn 40 prosent kan komme inn og få en viss kompensasjon knyttet til det. Men det er en tøff runde for norsk reiselivsnæring og norsk utelivsnæring. Da håper jeg at disse reguleringene ikke skal vare så veldig lenge. At det er disse fem ukene fram til begynnelsen av desember, og at vi da faktisk kan ha litt lengre åpningstider eller komme litt lenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer