Utelivsgigant i akutt krise: - En drittsituasjon

En av Nordens største utelivsaktører skriker for full hals etter krisehjelp.

BER OM HJELP: - Slutten er ekstremt nær for oss. Det er en jævla drittsituasjon, sier Moment Groups toppsjef. Foto: John Resborn (Creative Commons)
BER OM HJELP: - Slutten er ekstremt nær for oss. Det er en jævla drittsituasjon, sier Moment Groups toppsjef. Foto: John Resborn (Creative Commons) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronakrisa har slått hardt og brutalt mot en lang rekke næringer over hele verden. Underholdning- og utelivsbransjen har på ingen måte vært noe unntak, og nå skriker en av Norges naboer for full hals om en krise som kan få store konsekvenser også her til lands.

Onsdag kunne svenske DN varsle at konsertarrangøren Live Nation tvinges til å si opp personale i Sverige. I dag melder den samme avisa at tilstanden er langt mer alvorlig for utelivskjempen Moment Group, som eier selskap som 2Entertain, Tickster og Wallmans Group.

- Slutten er nær

I porteføljen finner man også Wallmans Oslo, og 2Entertain Norge - som blant annet leverer underholdning til Color Line.

– Vi fekter med armene for fullt for å ordne en redningsplan. Vi har flere parallelle spor på gang, men dessverre er de gjensidig avhengige av hverandre. Dersom vi ikke klarer dette, siden både investorer, aksjonærer og långivere følger hverandre, vil det være over.

ADVARER: Konsernsjef Otto Drakenberg er mildt sagt bekymret for framtiden for Moment Group. Foto: Berit Roald / NTB
ADVARER: Konsernsjef Otto Drakenberg er mildt sagt bekymret for framtiden for Moment Group. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Det er den nådeløse beskjeden fra Otto Drakenberg. Han er administrerende direktør i selskapet, som blant annet eier populære Wallmans Salonger i Oslo.

Han kan ikke beskyldes for å holde tilbake når han skal beskrive situasjonen for konsernet:

– Slutten er ekstremt nær for oss. Det er en jævla drittsituasjon.

Toppsjefens uttalelser kommer bare dager etter at daglig leder i Wallmans i Oslo, Cecilie Trøan Kjelsaas, i et intervju med Børsen advarte om katastrofale konsekvenser for selskapet dersom julebordgjestene uteblir i år.

– Det vil være totalt krise for oss. Vi lever stort sett på julebordsesongen, sa hun til Børsen.

– Ikke konkurs ennå

Kjelsaas er heller ikke overrasket over krisevarselet fra selskapets toppsjef fredag.

– Dette er ikke ukjent for oss, sier Kjelsaas til Børsen etter å ha snakket med konsernledelsen.

– Det er selvfølgelig bekymringsfullt at moderselskapet går så dårlig, men det har ingen effekt på oss akkurat nå. De har heller ikke gått konkurs ennå. Jeg tror dette oppslaget er det som skal til for å få ting på plass, mener hun.

Hun forteller at konsernet jobber på spreng med å sikre en kortsiktig finansiering, samtidig som det planlegges et lengre løp.

– Håpet er at man har noe på plass i løpet av oktober, på den ene eller andre måten. Vi har en dyktig konsernsjef, så det tror jeg vil ordne seg, sier Wallmans-sjefen til Børsen.

MEXICO: Virksomheten "«Mitt siste kyss» bringer underholdningen til private hjem som en løsning på coronasituasjonen. Video: AP. Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Kjelsaas er også raskt ute med å understreke at Wallmans Oslo opplever stor pågang fra gjester som ønsker å booke bord den nærmeste tida, og at de har en egen økonomi.

– Men dette vil påvirke Wallmans Oslo også. Nå har vi overlevd den første delen av coronapandemien, med seks måneders nedstengning. Vi skal også overleve denne perioden. Jeg er helt sikker på at vi skal klare det på en eller annen måte, men det er naturlig nok ikke positivt at moderselskapet sliter så drastisk, forteller Kjelsaas.

- KRISE: Wallmans restaurant, med sitt musikkshow og dans, er et ettertraktet sted å arrangere julebord. Nå frykter daglig leder at de står overfor en katastrofal sesong. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
- KRISE: Wallmans restaurant, med sitt musikkshow og dans, er et ettertraktet sted å arrangere julebord. Nå frykter daglig leder at de står overfor en katastrofal sesong. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

– Tungt

Hun sier at Wallmans Oslo ikke er økonomisk avhengig av Moment Group for å kunne drifte.

– Det har vi ikke vært i hele 2020. Vi har mottatt støtte fra den norske statens støtteordning, og har hatt ansatte permittert i Norge.

Det er få aktører i utelivs- og underholdningsbransjen i Norge som blir sittende igjen med gode minner fra 2020.

– Hvordan har du opplevd perioden som startet i mars?

– Det har jeg opplevd som ganske tungt. Vi har vært stengt i et halvt år fra 12. mars. Det er rundt 100 personer som er avhengig av sin arbeidsplass her hos oss. Så at vi kunne åpne igjen 4. september, selv med restriksjoner, var en stor lettelse.

Nå er driften nedskalert. Smittevernrestriksjoner sørger for at det nå er færre gjester enn tidligere som slipper inn.

– Det gjør vi nettopp for at vi skal klare oss. Og vi er forberedt på at dette kan komme til å vare lenge. Nå har vi funnet vår måte å overleve gjennom denne situasjonen, og vi har drift her hver torsdag, fredag og lørdag. Det skal vi klare framover også, sier Kjelsaas.

Nedskalert: Wallmans har åpnet dørene igjen i Oslo, men har nedskalert for å kunne overholde de gjeldende smittevernsreglene. Foto: Laila Meyrick/Velour.no
Nedskalert: Wallmans har åpnet dørene igjen i Oslo, men har nedskalert for å kunne overholde de gjeldende smittevernsreglene. Foto: Laila Meyrick/Velour.no Vis mer

Marerittscenario

Det store marerittet er en ny total nedstengning av det norske samfunnet, slik Norge opplevde i mars.

– Helt klart. Eller dersom det skulle komme ytterligere skjerpinger av restriksjonene, sier hun.

– Men vi står godt rustet. Vi har allerede nedskalert og var både forberedt og godt rustet før dette slo til. Da skal ikke en eventuell konkurs i moderselskapet stoppe oss.

– Men hva skjer med Wallmans i Oslo dersom eieren deres faktisk går konkurs?

– Det blir hypotetisk, men da må vi se hvordan vi skal klare å leve videre. Det skal vi klare på en eller annen måte.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer