Utelivsgigant jubler: - Endelig!

Etter én måneds tørke, kan norske serveringssteder igjen åpne ølkranene. Fullt frislipp blir det likevel ikke.

SLUTT PÅ SKJENKESTOPP: Statsminister Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen presenterte de nye coronatiltakene torsdag 13. januar. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er veldig bra. Nå er vi omsider i gang igjen, lyder den umiddelbare reaksjonen fra Karl-Henning Svendsen, toppsjef i utelivskonsernet Noho Norway, til Børsen.

En drøy måned med full nasjonal skjenkestans er offisielt historie. Etter et voldsomt press mot myndighetene fra aktører i restaurant- og utelivsbransjen, varslet regjeringen torsdag kveld at det igjen skal åpnes for alkoholservering - men med visse begrensninger:

- Vi åpner nå for servering av alkohol, men med skjenkestopp klokka 23.00. Serveringen av alkohol skal skje ved bordene, siden dette bidrar til mindre bevegelse blant gjestene og sikrer smittevernet, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

For utelivsbransjen - som har måttet avlyse planlagte julebord og hatt nær null i omsetning i det som tradisjonelt sett er en av årets travleste måneder, kommer lettelsene ikke en dag for tidlig.

- Vi har holdt stengt siden 13. desember, men har hatt alle ansatte på jobb. Nå kan vi endelig begynne å få litt kjærkommen inntekt, fortsetter Svendsen.

LETTELSER: Marius Heitmann, eier og daglig leder av Fresh restaurant og bar, sier de nye lettelsene er en sår trøst. Reporter: Agusta Magnusdottir. Vis mer

Noho Norway står bak en rekke av de mest kjente og største utestedene i Oslo sentrum. Med tanke på at det fortsatt vil være visse begrensninger i coronatiltakene, vil ikke alle barene åpne med det første.

- Nå skal vi legge en plan i morgen. Nattklubbene blir nok stengt inntil videre, men vi har planer om å åpne så mange av stedene som mulig. Nå gleder vi oss, fortsetter Svendsen.

Krevende erfaring

Siden 16. desember har det vært full stans i alkoholserveringen i Norge. Skjenkeforbudet kom som en del av de omfattende tiltakene mot omikronsmitten.

For reiselivsbedriftene har det vært en brutal erfaring.

I NHOs siste medlemsundersøkelse kom det blant annet fram at bortimot 47 prosent av de spurte bedriftene oppgir at de har opplevd etterspørselssvikt eller kanselleringer på grunn av corona de siste fire ukene, mot 42 prosent i desember.

Forverringen har vært særlig markant for reiselivsbedriftene, fra omsetningssvikt for 54 prosent i desember til hele 88 prosent i januar. NHO pekte hovedsakelig på den nasjonale skjenkestoppen som årsak.

- Skjenkestopp gjør det ulønnsomt å holde åpent. Antallsbegrensninger er en annen hindring for dem som vil arrangere konferanser og konserter eller liknende. Dette betyr igjen at man får en kraftig omsetningssvikt, uttalte NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer