Flott Gjort:

Utelivsgigant konkurs

Utelivskonsernet Flott har begjært oppbud: - Vi har sviktet, sier en dypt skuffet gründer.

- KNALLHARDT: Medgründer i Flott-konsernet Runar Skjerven Eggesvik er lei seg på vegne av alle aktører og ansatte som rammes av Flott-konkursen. Foto: Morten Uglum / Aftenposten / NTB
- KNALLHARDT: Medgründer i Flott-konsernet Runar Skjerven Eggesvik er lei seg på vegne av alle aktører og ansatte som rammes av Flott-konkursen. Foto: Morten Uglum / Aftenposten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har jobbet døgnet rundt for å finne løsninger. Flott-ideen blir likevel lagt død nå. Det gikk ikke, sier en preget Runar Eggesvik, medgründer og utviklingssjef i Flott Gjort til Børsen.

Det ender med en krasjlanding for det kriserammede utelivsselskapet Flott Gjort. De siste dagene har det ene serveringsstedet etter det andre i selskapets portefølje måttet stenge dørene som følge av alvorlige økonomiske problemer på toppen.

Fredag kaster Flott-konsernet offisielt inn håndkleet - og begjærer oppbud.

- Å drive i denne bransjen er risikosport. Det er vi dessverre et eksempel på, og at det ender slik, er et trist ettermæle. Bakgrunnen for konkursen er mange underliggende faktorer, fortsetter Eggesvik.

- Masse dårlige valg

Han mener det ble for stort fokus på kapitalinnhenting og økonomispørsmål framfor den egentlige planen: Å bruke tid på godt vertskap og gode opplevelser. Dyre byggeprosjekter, svak prosjektstyring og lavere betalingsvilje hos forbrukerne er også medvirkende faktorer.

- Tar dere noe selvkritikk?

- Vi tok masse dårlige valg. Vi hadde for god tro på forretningsplanen til å følge godt nok med på økonomien. Hvis du går tom for penger i dette markedet, er det knallhardt. Det er enormt dyrt å være fattig i en oppstartsbedrift.

- Har sviktet

Minst 60 millioner kroner skal ha gått opp i røyk. Det er videre anslått at bare fire til seks av Flott Gjorts totalt 13 steder vil overleve.

- Hva vil du si til de berørte aktørene og alle ansatte som rammes?

Eggesvik tar et dypt åndedrag.

- Det er knallhardt å ende opp med å ikke kunne betale folk til lønningsdag. Både ansatte, men også leverandører og gårdeiere. Vi har sviktet, og da er det bare å beklage på det sterkeste. De ansatte får lønn via lønnsgaranti ved en konkurs. Leverandørene har levert eksepsjonelt, men det er mange som ikke får betalt det de fortjener ... Det er bare trist.

Bukket under

Så langt har flere serveringssteder under Flott gått med i dragsuget - og lista ventes å bli lengre.

- Vi har brukt for mye penger på å bygge opp nye steder fra bunn, og traff rett inn i dyrtida for byggebransjen. Det ga oss en smell på 30 prosent, som er ganske mye når du bygger for flere titalls millioner.

Onsdag ble det klart at restauranten Bass på Grünerløkka stenger dørene for godt - bare fem måneder etter gjenåpningen. Tidligere i sommer ble Norges største vinbar, Vin Vin, slått konkurs. Også tradisjonsrike Olympen bukket under i hendene på Flott.

Sistnevnte sted har for ordens skyld blitt kjøpt opp av nye eiere og åpnet dørene igjen i september.

- Heldigvis har flere av stedene faktisk hatt god suksess, og kommer til å være og vare videre, men uten Flott som eier, presiserer Eggesvik.

- Oksygenmangel til hjernen

Gründeren har lang fartstid på Oslos utelivsscene og har vært med å starte flere ikoniske utesteder i hovedstaden. Eggesvik legger ikke skjul på at han ser fram til å lukke dette kapittelet av karrieren.

- Det er ikke synd på meg, men akkurat nå føles det veldig tomt.

- Den gjengen som har vært med på dette, som virkelig er utslitte, hadde fortjent så mye bedre. Det er det aller tøffeste. Det sto ikke på teamet. De har fått kjørt seg mye tøffere enn fortjent. Vi som eiere og investorer tar en mer kalkulert risiko enn de som leverer og er ansatt. Den risikoen skulle ikke de trenge å ta, legger han til.

- Du er en ringrev i bransjen - hva ligger i kortene for veien videre?

- Jeg har så vidt fått nesa over vannet. Men helt ærlig, nå har hodet vært under vannet så lenge at jeg nærmest har oksygenmangel til hjernen. Målet er å fullføre dette, så er planen å bruke det jeg har lært til noe positivt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer