Utelivskonge tar drastisk grep: - Ikke verdig

Billettene var solgt. Myndighetene har lettet på tiltakene. Nå avlyses likevel en av hovedstadens mest populære 17. mai-fester.

ANNERLEDES FEIRING: Gatene, restaurantene og uteserveringene er vanligvis fylt med festkledde og jublende nordmenn under nasjonaldagen. Slik blir det ikke i år. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ANNERLEDES FEIRING: Gatene, restaurantene og uteserveringene er vanligvis fylt med festkledde og jublende nordmenn under nasjonaldagen. Slik blir det ikke i år. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Publisert

- Det blir ikke noen 17. mai-feiring hos oss på Solli plass i år, dessverre, sier Frederik Mygind til Børsen.

Han er landssjef for Rekom-gruppen som eier Nox og Sollihagen. Deres uteservering regnes som en av hovedstadens mest populære på nasjonaldagen. Tradisjonelt sett har utestedet organisert store gatefester med show og DJ-er, akkompagnert av skyhøy champagneføring.

I år etterlater nasjonaldagen seg ingenting annet enn økonomisk bakrus.

- Det blir et tap i millionklassen. Som om ikke det er nok, er det trist å gå glipp av en fantastisk dag som 17. mai.

KOSTBART: Guttegjengen feirer 17. mai på Solli plass i Oslo. Og bordet de har reservert, det koster 20 000 kroner. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Fra rekord til null

For mange av landets restauranter, barer og kafeer er 17. mai en åpen gullgruve. På Nox og Sollihagen graver feststemte nordmenn vanligvis dypt i lommeboka for å sikre seg et av de populære bordene.

- I fjor hadde vi vår beste omsetning på én dag noensinne, opplyser Mygind.

Reservasjonene tikker inn allerede ett år i forveien, der enkelte punger ut opp mot 50 000 for en bordpakke. Billettprisen for bare å sette en fot innenfor gjerdet, starter på 200 kroner.

Nå sendes alle pengene i retur.

- Alle de som har kjøpt billett eller har lagt depositum på bord, er i gang med å bli kontaktet og får refundert det fulle beløp, forsikrer han.

- Ikke verdig

Norske myndigheter har lettet forsiktig på coronatiltakene. I Oslo åpnet ølkranene igjen 6. mai, etter en drøy måned med skjenkeforbud. Dermed står en rekke aktører fritt til å ønske gjester velkommen - så lenge smittevernreglene overholdes.

På Nox og Sollihagen er det likevel tatt en beslutning om stenge kranene og slukke lyset.

Artikkelen fortsetter under:

- Vi mener ikke at det er det er mulig å lage en forsvarlig avvikling av arrangementet, og at vi ville måtte begrense oss så mye at det ikke lenger ville være feiringen verdig.

Vil ha frie rammer

Selv om serveringssteder kan holde åpent, setter Oslo kommune en rekke krav til bransjen:

  • Det er tillatt med grupper på opptil 20 personer.
  • Det skal serveres mat, og servering skal ikke skje som buffet.
  • 17. mai kan skjenkestedene servere øl og vin fra klokka 12.00 og brennevin fra klokka 13.00.
  • Skjenkingen må avsluttes kl. 23.30 og stedet må stenge kl. 24.00.

Artikkelen fortsetter under:

FESTFLETTE: Kjendis-stylist og skjønnhetsekspert Cecilie Krogh Sundbø: - Så enkelt fikser du 17. mai-flettene. Video: Cecilie Krogh Sundbø / Dagbladet TV Vis mer

For Nox og Sollihagens tradisjonsrike fest på Lapsetorvet gjelder derimot alt eller ingenting.

- Vi kunne gjennomført, men kravene var ikke mulig å etterleve til dette arrangementet, sier Mygind og fortsetter:

- Derfor følger vi spent med, og håper at myndighetene forstår at vi ikke kan åpne før vi igjen kan tilby våre gjester det som er vårt kjerneprodukt, nemlig gode sosiale opplevelser i frie rammer.

Strek i regninga

Politisk rådgiver i NHO Reiseliv, Kjersti Aastad, mener at serveringsbransjen fortsatt står overfor en rekke utfordringer.

- For mange av våre serveringsbedrifter er 17. mai den viktigste dagen i vårsesongen omsetningsmessig. Selv om flere nå har åpnet dørene, skjer det med visse begrensninger. Man skal holde avstand, det blir færre langbord med færre gjester per bord og besøksantallet reduseres.

- Er det mulig å oppnå samme omsetning som på en tradisjonell nasjonaldag?

- Det er vanskelig å se for seg. Det finnes nok bedriftseiere som vurderer om det vil lønne seg å åpne eller ikke. Når det blir færre gjester, er lønnsomheten lavere.

Streken i regninga er derimot ikke forbeholdt nasjonaldagen.

- I den perioden alt har vært stengt, har konsekvensene for serveringsbransjen vært store. Våre bedrifter snakker om en omsetningssvikt på 90 prosent de siste ukene. Nå er flere i ferd med å komme tilbake, men det er klart at det er kjempetøft.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer