Utelivstopp fikk skrekk­beskjed: - Smell

Nytt coronatiltak setter kjepper i hjulene for norsk utelivsgigant.

MÅ TA REGNINGA: Fra lørdag er utelivsbransjen pålagt å stenge kranene etter midnatt. Nå frykter flere konsekvensene. Foto: NTB Scanpix
 Foto: Tarjei E Krogh / Samfoto / NTB Scanpix
MÅ TA REGNINGA: Fra lørdag er utelivsbransjen pålagt å stenge kranene etter midnatt. Nå frykter flere konsekvensene. Foto: NTB Scanpix Foto: Tarjei E Krogh / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Når gjelder det fra, sa du? I morgen? Ja ... Da har vi fått en økonomisk smell rett i fanget, sier Karl-Henning Svendsen, administrerende direktør i NOHO Norway, som driver noen av Oslos største utesteder.

Fredag varslet regjeringen at det fra lørdag innføres full skjenkestopp etter midnatt i hele landet. Det skjer i kjølvannet av en rekke lokale smitteutbrudd de siste dagene.

For utelivsbransjen innebærer dette en ny periode med usikkerhet og bekymring.

- Vi begynte å hente folk tilbake fra permitteringer i juni og juli. Det er uunngåelig at vi nå må permittere på nytt. Med færre timer å fylle, har jeg ikke skift til alle, sier Svendsen til Børsen.

Må punge ut

Utelivstoppen understreker at han har forståelse for at regjeringen nå innfører nye coronatiltak. På samme tid hadde han ønsket et tidligere varsel.

- Jeg har satt inn full bemanning på tolv-tretten steder i morgen. Blir det endringer i vaktplanen, må man si fra ei uke før. Dette betyr at jeg må betale servitører, bartendere, vektere og ryddehjelp som planlagt.

MÅ KASTE SEG RUNDT: Karl-Henning Svendsen er administrerende direktør i NOHO Norway, som blant annet eier utestedene Kulturhuset, Grisen, Colonel Mustard og Youngs. Foto: Privat
MÅ KASTE SEG RUNDT: Karl-Henning Svendsen er administrerende direktør i NOHO Norway, som blant annet eier utestedene Kulturhuset, Grisen, Colonel Mustard og Youngs. Foto: Privat Vis mer

- Verst er det nok at vi står overfor permitteringer. De fleste ser tall i denne situasjonen, men dette dreier seg om unge mennesker med forpliktelser, boliglån og studielån. Å gi en slik beskjed, er alt annet enn hyggelig.

Svendsen skal mandag i et hastemøte med de nærmeste lederne i selskapet for å planlegge driften videre.

- Vi forbereder oss på ytterligere tapt omsetning nå. Vi har likviditet å lene oss på, men dette blir ikke et hyggelig år rent økonomisk. Kontantstøtten fra staten har kommet godt med, men vi er avhengig av at både gårdeiere og regjeringen er med på dugnaden videre.

Frykter scenario

Svendsen er videre nysgjerrig på hvordan regjeringens skjenkevedtak vil fungere i praksis.

- Vi må bare tilpasse oss, men jeg er spent på hvordan det blir i gatene. Personlig håper jeg at folk går ut tidligere, og drar hjem i 23-tida, i stedet for å fortsette festen andre steder.

Utelivstoppen får følge av næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv, Ole Michael Bjørndal.

- Våre medlemmer frykter at ved en så tidlig skjenkestopp, vil festen bare flytte seg til mer uorganiserte steder der man har mindre kontroll. De stiller rett og slett spørsmål ved om tidlig skjenkestopp har den tilsiktede effekten, sier Bjørndal til Børsen.

- Mot sin hensikt

Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke er heller ikke nådig i sin dom over tidlig skjenkestopp:

- Smitteøkningen vi har sett til nå skyldes ikke serveringsbransjen, men private fester. Bransjen har på sin side jobbet knallhardt for å sikre overholdelse av smittevernreglene. Vi har forståelse for behovet for å stramme inn, men denne innstrammingen kan i verste fall virke mot sin hensikt hvis det blir flere fester hjemme hos folk, i parker og på andre steder hvor det ikke er profesjonelt oppsyn, sier han til Børsen.

REGJERINGEN: Bent Høie sier at det å holde avstand til hverandre beskytter mer enn munnbind, så nye anbefalinger til å bruke munnbind vil være i situasjoner hvor det å opprettholde avstand vil være vanskelig. Reporter: Sofie Braseth. Foto: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

Næringspolitisk fagsjef Ole Michael Bjørndal i NHO Reiseliv understreker at NHO - i likhet med ovennevnte Svendsen - har klare forventninger om at også kompenserende tiltak nå må trappes opp.

- Først og fremst må serveringsmomsen senkes fra dagens 25 prosent og harmoniseres med matmomsen på 15 prosent. Matbutikkene har hatt veldig gode tider, mens serveringsnæringa rammes knallhardt av innstrammingene, sier Bjørndal.

Frykter konsekvensene

Skule Wigenstad, sosiolog som tidligere har forsket på utelivet, mener det er vanskelig å spå hvordan vedtaket vil slå ut i praksis. Han viser imidlertid til et tidligere eksempel - da serveringen stengte klokka 23.00 i Oslo.

- Da opplevde mange utesteder at gjestene deres dro på nachspiel etterpå. Folk var ikke ferdig å feste klokka 24.00. Å nekte skjenking etter klokka 24.00, kan virke mot sin hensikt, mener han.

NYE REGLER: Fredag varsler regjeringen at det innføres full skjenkestopp fra midnatt i hele landet. Det skjer i kjølvannet av en rekke lokale smitteutbrudd de siste dagene. Reporter: Sofie Braseth. FOTO: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

- Det handler om å finne et balansepunkt, og jeg vet ikke hvor det ligger, men jeg tror nok at mange vil fortsette festen selv etter klokka 24.00. Hadde tidspunktet vært klokka 01.00 eller 01.30, ville folk kanskje vært ferdige og dratt hjem.

Han mener samtidig at dette vil få konsekvenser for bransjen.

- Jeg tror at mange av de uavhengige og mindre stedene vil slite, for de mister sine beste timer. Det er etter 24.00 at mange av utestedene tjener penger.

- Men har du forståelse for regjeringens beslutning?

- Jeg ser jo noen av poengene fra regjeringen. Smittesporing på en fest med maksimalt 20 deltakere, er lettere enn på et utested, men utestedene i Oslo har i alle fall vært relativt gode på å ha kontroll, og det har vært få påviste tilfeller fra utestedene.

Børsen har vært i kontakt med Finansdepartementet, som ikke har noe å tilføye i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer