Utelivstopp fortviler: - Alltid på etterskudd

Jan Christian Vestre lover at lønnsstøtteordningen skal presenteres på fredag, men det er egentlig for seint, mener utelivstopper.

OPPGITT: Nevzat Arikan, styreleder i Rodeløkka Invest, mener myndighetene er litt på etterskudd. Foto: Kristin Svorte
OPPGITT: Nevzat Arikan, styreleder i Rodeløkka Invest, mener myndighetene er litt på etterskudd. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er her for å lytte - for å høre på dere. Dere må være dønn ærlige, og det er lov å være sint og frustrert.

Slik innledet næringsminister Jan Christian Vestre sitt møte med et lite knippe av Oslos utelivsaktører på det populære utestedet Dattera til Hagen på Grønland i Oslo.

Dit hadde han kommet for å høre hvor skoen trykker etter den siste nedstengninga, som ble annonsert mandag denne uka.

Brutale tall

Med god coronaavstand mellom alle, malte utelivsaktørene et dystert bilde av en kriserammet bransje, som endelig hadde begynt å komme på fote igjen etter forrige nedstengning. Så kom ny nedstengning.

Og det var brutale tall som ble presentert for ministeren, som flittig noterte innspillene han fikk.

NOTERTE: Næringsminister Jan Christian Vestre notererte flittig de innspillene han fikk. Foto: Kristin Svorte
NOTERTE: Næringsminister Jan Christian Vestre notererte flittig de innspillene han fikk. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Utelivsaktørene var tydelige på at forrige ukes pressekonferanse, der det kom innstramminger, med blant annet skjenkestopp ved midnatt, men som ikke var en reel nedstengning, i realiteten opplevdes som nettopp det.

For resultatet var omtrent det samme:

Folk sluttet å gå ut.

- Yrkesforbud

- Ser du på Oslo by så er det mange som holder seg hjemme, naturlig nok. Når ministere står på TV og sier at det er farlig, så har det en stor innvirkning på folk. Jeg mener at det var da vi fikk yrkesforbud egentlig. Det er bedre å få en klar beskjed, enn at man later som vi får lov til å ha oppe, sier Paal Mangerud, som har eierinteresser i konsertstedet Blå, og sitter i styret og er deleier i Internasjonalen, Feber, Bonansa og Fugler, til Børsen-

Han forteller at han opplevde et omsetningsfall på oppunder to millioner kroner for de stedene han er involvert i. For Nevzat Arikan, styreleder i Rodeløkka Invest, som driver en rekke restauranter og serveringssteder i Oslo, er summene høyere. Han anslår et tap på 16-20 millioner kroner.

- Vi har prøvd å holde liv i et serveringssted uten skjenking, og da sitter vi igjen med 10 prosent av omsetningen. Vi har mistet 15 000 reservasjoner. Det er så brutalt for oss det dere gjør, fortalte en åpenhjertig Arikan til ministeren.

- Utrolig tungt

Han er også svært bekymret for at de vil oppleve en voldsom kompetanseflukt fra utelivsnæringen. I forrige nedstengningsrunde forsvant en tredel av de ansatte.

- Hvordan er det å drive nå?

- Det er utrolig tungt. Det er utrolig tungt at man må møte politiker etter politiker, ingenting er forutsigbart, sier Arakan, før han gir uttrykk for frustrasjon for at den statlige lønsstøtteordningen ikke har kommet på plass ennå.

Den er han og resten av folkene i utelivsbransjen avhengige av, for å holde folk i jobb.

- Vi permitterer, så kommer de med en lønnsordning noen dager etterpå. Vi har jo spurt: «Kan dere ikke si at dere lover? Ikke permitter, ikke gjør det». Nå blir vi spurt om vi kan ta permitteringene tilbake. De er alltid på etterskudd, sier Arakan, før hans kollega i Rodeløkka Invest, partner og daglig leder, Kristian Afzelius, skyter inn.

- De høres sjokkert ut over at vi har permittert. Men vi har ikke råd til å vente.

Håper permitteringer reverseres

Næringsminister Vestre sier at ordningen blir presentert på fredag. Allerede under onsdagens møte avtalte han et nytt møte med utelivsaktørene, sånn at de kan snakke sammen igjen etter at alle de økonomiske støttetiltakene er på plass, og han kan få tilbakemelding på hvor godt de treffer.

- Jeg håper at når jeg kommer tilbake igjen, da er lønnsstøtteordningen lansert, og da kan flere av aktørene fortelle at de kan ta permitterte tilbake og at permitteringsvarsler er trukket, sier Vestre til Børsen,

Det han først og fremst tok med seg fra møtet var den fortvilelsen utelivstoppene sitter med over å igjen måtte permittere sine ansatte, samt at han har fått mange gode innspill til justeringer av den nasjonale kompensasjonsordningen.

- Samtidig har jeg fått klar beskjed om at den kommunale kompensasjonsordningen er bra og fungerer og må styrkes. Den styrker vi med én milliard, og er villig til å styrke ytterligere om det er behov for det, fastslår ministeren.

- Må få midler nå

Akkurat det er den ordningen Mangerud setter sin lit til og har mest tro på.

- Det må midler på plass og det ekstremt hurtig. Nå er det fryktelig mange steder. Man hadde så vidt slikket sårene og kommet seg opp, og man har ikke økonomisk ryggrad til å takle en ny nedstenging. Midler må på plass i løpet av noen dager, sier Mangerud til Børsen, og fortsetter:

KREVER FORTGANG: Paal Mangerud, som blant annet har eierinteresser i konsertstedetet Blå, mener pengene må på bordet, og det fort. Foto: Kristin Svorte
KREVER FORTGANG: Paal Mangerud, som blant annet har eierinteresser i konsertstedetet Blå, mener pengene må på bordet, og det fort. Foto: Kristin Svorte Vis mer

- Den ordningen som har vært, som de har kalt en ventilordning, hvor staten tilfører kommunen ekstra rammer som de kan fordele til hardt rammede næringer, det er det som går fortest og som jeg håper på.

Arikan i Rodeløkka Invest opplevde at ministeren lyttet til innspillene, og at han tok problemene på alvor.

- For meg virker det som han var opptatt av lønsstøtten, for den har han tydeligvis formet. Han tror det er en god ordning for oss, at vi kan ta tilbake ansatte. Jeg håper at den er det. Vårt ønske er å ikke permittere noen. Det er det verste som finnes, sier Arikan.

- Hva kan dere gjøre med en lønnsstøtte?

- Da kan vi jobbe med kompetanseheving. Vi har fryktelig mange som ønsker å lære seg norsk. Vi har søkt Inkluderende Arbeidsliv om midler, og arrangerer kurs i mars. Vi kan ha sånne kurs fortløpende.

- Vi kan ha kaffekurs, vinkurs, ølkurs, supplerer kollega Afzelius, før Arikan fortsetter:

- Og vi kan også åpne til lunsj. Og middag. Kanskje Oslo-folk setter pris på det. Kanskje det er en suksess. Da tar staten også sin del av byrden. Vi alene har erfart at vi ikke klarer å ta det.

TYDELIG: Næringsministeren mener at for å komme raskest mulig ut av nedstengningen må alle som ikke har vaksinert seg gjøre nettopp det. Foto: Kristin Svorte
TYDELIG: Næringsministeren mener at for å komme raskest mulig ut av nedstengningen må alle som ikke har vaksinert seg gjøre nettopp det. Foto: Kristin Svorte Vis mer

- Vaksiner dere!

Næringsminister Vestre håper at denne nedstengingen blir betydelig kortere enn de foregående, og at man med de økonomiske støttetiltakene kan bidra til å trygge fleste mulig arbeidsplasser.

- Så har vi jo et håp om at disse tiltakene på smittevern fungere, og at vi kan begynne å løse opp igjen i januar, og at vi så snart det er forsvarlig kan åpne opp igjen. Det må være det viktigste, sier Vestre, før han med ettertrykk gjentar en oppfordring han har framført mange ganger i det siste:

- Og da må folk vaksinere seg. De som ikke har fått ut fingeren nå: Skjerp dere!

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer