- Uten alkohol har man ingenting

Nissedal er en av få kommuner i Norge helt uten coronasmitte, men også de ble rammet av regjeringens skjenkestans.

ÅPNER KRANENE: Ved Fjonesundet kan de igjen åpne kranene til helga. Det er de nederlandske eierne glad for. Foto: Privat
ÅPNER KRANENE: Ved Fjonesundet kan de igjen åpne kranene til helga. Det er de nederlandske eierne glad for. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Vi er veldig glad for at vi kan skjenke fra lørdag, sier Leo Kievit, daglig leder ved Fjonesundet kafé i Treungen i Nissedal kommune, til Børsen.

Som én av 18 norske kommuner har Nissedal vært helt uten coronatilfeller så langt under pandemien. Felles for alle de 18 kommunene er at de har ganske få innbyggere, men også at de også ble rammet av det nasjonale skjenkeforbudet som ble innført like etter nyttår av regjeringen.

Krangel

Da regjeringen denne uka bestemte seg for å forlenge skjenkeforbudet med minst ei uke, hadde Stortinget fått nok. Et flertall der instruerte regjeringen i å «sikre at kommuner med lavt smittetrykk skal kunne tillate alkoholservering i forbindelse med matservering».

Det igjen førte til at Bent Høie opphevet det nasjonale skjenkeforbudet, og har i ettertid ført til ganske krasse salver både fra opposisjonen og regjeringen selv, der blant annet SV anklager Høie for å være «barnslig».

Konsekvensen er uansett at Fjonesundet kafé igjen kan åpne ølkranene. I vinterhalvåret har de bare åpent i helgene, fredag, lørdag og søndag, men med skjenkestansen bestemte de seg for å stenge lokale helt og bare tilby takeaway.

SKREKKEKSEMPEL: Under dagens pressekonferanse presenterte Bent Høie situasjonen i Irland, og hvorfor dette er noe Norge ønsker å unngå Vis mer

Jubler for øl

At Stortinget overkjørte regjeringen og ga dem mulighet til å servere igjen, er Kievit glad for.

- Ja, ja, ja. Det er ikke så travelt her nå om vinteren, men når vi ikke har alkohol heller, da har man ingenting. Det er ingen som er interessert i å komme her nå når du ikke kan kjøpe alkohol, sier Kievit.

Sammen med kona flyttet han til Norge på våren for snart to år siden for å ta over serveringsstedet i Treungen.

For øyeblikket er de det eneste serveringsstedet i kommunen med alkoholservering. Og selv om det ikke er så veldig travelt om vinteren, så hadde skjenkeforbudet konsekvenser også for Fjonesundet.

- Det koster penger, det er jo det gjør. Men corona er jo et stort problem for hele landet. Vi ønsker å gjøre vårt aller beste her også. Men når folk kommer hit så drikker de ikke ti øl til maten. De drikker én øl eller et glass vin. Det er ingen fare da, sier Kievit.

FLYTTET TIL NORGE: Det nederlandske ekteparet Yvonne og Lei Kievit bestemte seg for å prøve noe nytt og flytte til Norge for å ta over Fjonesundet. Foto: Privat
FLYTTET TIL NORGE: Det nederlandske ekteparet Yvonne og Lei Kievit bestemte seg for å prøve noe nytt og flytte til Norge for å ta over Fjonesundet. Foto: Privat Vis mer

Når det nå er lov å skjenke igjen vil de åpne restauranten som vanlig igjen i helgene.

Kievit forteller at de har skjermer mellom bordene og følger reglene til punkt og prikke. Selv sommeren, da Nissedal opplevde uvanlig mange besøkende ettersom nordmenn ferierte i sitt eget land, forble en smitteløs periode i den lille Telemarks-kommunen.

Fornøyd ordfører

Det er nesten ikke til å tro, mener ordfører i Nissedal, Halvor Homme (Ap).

- Det er nesten ubegripelig, jeg sliter med å forstå det. Vi har hatt ekstremt med besøk, spesielt i sommer. Det viser at butikker og serveringssteder har vært ekstremt flinke til å ta det med smittevern og renhold på alvor. Det er vi veldig fornøyd med, lyder ordførerens dom.

Han bekrefter overfor Børsen at Nissedal vil følge de nasjonale føringene som er gitt av Stortinget, sånn at Fjonesundet igjen kan tilby sine gjester alkohol i helga.

Homme føler likevel ikke at det har vært spesielt krevende med de nasjonale rådene, selv om hans kommune er smittefri.

- Selv om man ikke har smitte, så vil man jo unngå smitte. Det er lurt å følge det som for enkelte kan oppleves som strenge tiltak. Det kan bidra til at man går helt klar av smitte. Så det er ikke udelt negativt, selv om det kan framstår noe strengt, sier Homme, og legger til:

- Det er få tiltak jeg har følt har vært veldig vanskelig for oss å gjennomføre fordi vi ikke har hatt smitte.

BAR: I denne baren vil det fra helga av være mulig å få kjøpt seg en øl igjen. Foto: Privat
BAR: I denne baren vil det fra helga av være mulig å få kjøpt seg en øl igjen. Foto: Privat Vis mer

God sommer

Ordføreren forteller at som reiselivskommune så ble de rammet under nedstengningen i mars og april, men det tapet ble så godt som hentet inn igjen da nordmenn begynte å feriere i eget hjemland.

- Det har resultert i at butikker og andre reiselivsaktører har bedre tall enn tidligere. De hentet inn mye av det de tapte i mars og april. Summa summarum så har det vært lite konsekvenser for det lokale næringslivet, sier ordføreren, som får støtte av Kievit.

- Vi hadde en god sommer. Vi bygget en ny garasje med kapasitet til 80 personer, men der vi bare hadde 40 plasser i sommer. Vi gjorde alt vi kunne for å holde avstand. Vi kunne jo tatt inn 80 stykker, men vi sa nei, vi vil følge reglene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer