Rhodos

«Utenkelige tall» - så snudde alt

Den greske feriefavoritten nærmet seg «normale tilstander», men gleden ble kortvarig.

RHODOS: Feriefavorittøya Rhodos har hatt et brutalt år bak seg. Pandemiens skrekkgrep har ikke sluppet taket riktig ennå. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
RHODOS: Feriefavorittøya Rhodos har hatt et brutalt år bak seg. Pandemiens skrekkgrep har ikke sluppet taket riktig ennå. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter et katastrofeår for turismen var junitallene for Hellas lovende i år: I 2021 hadde landet 13 ganger flere utenlandske besøkende enn samme måned i fjor.

Før coronavirusets herjinger kom over to millioner turister i året til ferieøyfavoritten Rhodos - seinest i 2019.

Pandemisommeren i fjor barberte tallet ned til 600 000 gjester. Bare 30 prosent av hotell- og restaurantbransjen var i drift.

Tallene var knusende for øya, der 80 prosent av befolkningen på en eller annen måte er avhengig av turisttrafikk.

- Utenkelige tall

Da pandemiens brutale grep sakte, men sikkert begynte å slippe taket i år, og temperaturen klatret, trodde George Tselios at marerittet var et tilbakelagt kapittel.

Han driver Blue Sea Resort på Rhodos. Stedet hans er svært populært blant britiske, tyske og skandinaviske turister.

Til Reuters forteller Tselios at han de to første ukene av juli fikk 100 bookinger om dagen.

- Det var helt utenkelige tall sammenliknet med fjoråret, sier grekeren og påpeker at det begynte å nærme seg «normale tilstander».

Men med økt smitte ble øya plutselig nedgradert til oransje nivå på det greske covid-19-kartet - bare ett nivå unna innføring av portforbud og andre tøffe smitteverntiltak.

Usikkerheten kom tilbake, og bookingene halverte seg til rundt 50 om dagen, ifølge resort-eieren, som fortviler over situasjonen.

- Du kan bare se to eller tre uker framover i tid, maks, sier Tselios til Reuters.

Reisegigant merker rødt Kreta

Kommunikasjonsrådgiver Adam Györki i reisegiganten Tui sier at det vanligvis merkes på bookingene når det rapporteres om høyere smitte.

- Da ser vi at nordmennene som reiser utenlands, velger andre destinasjoner, sier han.

Men det gjelder ikke for Rhodos.

- Vi ser at både interessen og bestillingene til Rhodos har tatt seg opp. Salget er doblet denne uka, sammenliknet med forrige uke, sier kommunikasjonsrådgiver Nora Aspengren i samme selskap til Børsen.

REISER: Tidlig lørdag morgen var det stor pågang i avgangshallen på Gardermoen. Video: Christian Fjermeros. Reporter: Stian Drake Vis mer

Hun sier det er vanskelig å si hva det skyldes. Men at et mørkerødt Kreta kan være en faktor.

- Vi har merket effektene av at Kreta har blitt mørkerødt. Det fører til at andre steder i Hellas får et oppsving i bookinger, sier kollegaen Györki.

- Mange lengter vekk

Et annet reiseselskap, Ving, begynte å sende norske turister til Rhodos 18. juli.

- Så langt har vi ikke merket noen endring i bestillingene, verken når det gjelder avbestillinger eller ombookinger. Vi ser at mange lengter etter å komme seg vekk og gleder seg til en etterlengtet ferie, sier pressekontakt i Ving, Anna Hagberg, til Børsen.

De kommende avgangene til Rhodos nærmer seg fulle, opplyser hun.

- Presset har generelt vært litt avventende i sommer, men ettersom flere nå er vaksinert, ser vi også at bestillingene øker farten.

Rundt skolestart vil bookingtrykket gå ned, før det tar fart igjen i september, ifølge Hagberg.

- Høstferien i oktober er allerede godt booket, sier hun.

- Umulig å lage prognose

Denne sesongen har turistnæringen og myndighetene på Rhodos beregnet å være tilbake på minst halvparten av gammelt nivå - mellom 1,0 og 1,2 millioner gjester, med 80 prosent av hotellkapasiteten oppe igjen.

Mye tyder på at turistene er avventende, da august-bestillingene halter, skriver Reuters. Ifølge greske myndigheter er det høyst usikkert hvordan sommeren vil utvikle seg.

- For første gang på noen år er det ikke mulig å lage en endelig prognose for turismeinntektene i år, sa Yannis Retsos i turistorganisasjonen SETE i forrige uke.

Hellas tok imot 33 millioner turister i rekordåret 2019, og landets samlede turistinntekter var på 189 milliarder kroner samme år, ifølge Reuters.

Bank of Greece har anslått at turismeinntektene i år vil havne på rundt 40 prosent av dette.

Hotelleier på Rhodos og styremedlem i det greske hotellforbundet, Ioannis Hatzis, mener at målet kan nås, selv om etterspørselen synker framover.

- Dette er sommeren for tålmodighet, sier han.

Grigoris Tasios, president i samme forbund, er også optimistisk.

- Vi gjør det mye bedre enn i fjor, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer