Arbeiderpartiets strømtopp:

Utfordrer EØS på strøm

Kari Nessa Nordtun leder Arbeiderpartiets strømutvalg. Mens regjeringen skylder på EØS-avtalen, er hun helt klar på at det bare står på politisk vilje og mot, forteller hun Dagbladet.

STRØMSJEF: Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er jurist og er ikke i tvil om at EØS-avtalen kan utfordres slik at Norge får tilbake de lave strømprisene. Foto: NTB
STRØMSJEF: Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er jurist og er ikke i tvil om at EØS-avtalen kan utfordres slik at Norge får tilbake de lave strømprisene. Foto: NTB Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): Nidaros Sosialdemokratiske Forum vokser snart ut av Folkets hus i Trondheim. Lokalet er stappfullt av Trond Giskes Nidaros-disipler som feirer at de nå er 3000 medlemmer.

Tema for kvelden er strøm, og de har invitert Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun til å komme på besøk. Hun leder arbeidet internt i partiet med å utarbeide ny strømpolitikk inn mot landsmøtet i mai.

Hun er kommet for å lytte, sier hun. Og mikrofonen bruker lang tid på å ta runden rundt i lokalet, mens hun noterer ønsker om mer bergvarme, fjerning av moms på strøm, bedre kontroll på strømeksporten og så videre.

Det er en utålmodighet i lokalet. Nessa Nordtun er utålmodig selv.

- Vi må våge å utfordre EØS-avtalen og regelverket på strømpolitikken. Norge har vist tidligere at vi har klart å vinne fram da hjemfallsretten ble problematisert tidlig på 2000-tallet og når det gjaldt bemanningsbransjen for ikke mange år siden. Er det vilje, finner vi en vei, sier en engasjert Kari Nessa Nordtun når hun oppsummerer debatten.

Og så henvender hun seg direkte til lokallagsleder Giske:

- Du spør, Trond, om det er et mål at det skal være lavere priser i Norge enn i resten av Europa: Ja, helt klart. Det er utvalget enige om. Spørsmålet er hvordan vi skal få det til, hvordan vi sikrer konkurransekraften, at familier og folk i Norge ikke lider under vedvarende høye priser hver eneste måned. For sånn kan det ikke være!

NIDAROS: Kari Nessa Nordtun på besøk hos Nidaros Sosialdemokratiske Forum. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
NIDAROS: Kari Nessa Nordtun på besøk hos Nidaros Sosialdemokratiske Forum. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

Trenger «gode jurister»

EØS-avtalen har vært pekt på gjentatte ganger fra regjeringens side når det kommer til Norges mulighet til å regulere strømeksporten og hindre prissmitte fra kontinentet og Storbritannia.

Men Kari Nessa Nordtun mener altså at EØS ikke er noe hinder. Det handler bare om politisk vilje og mot.

- Med gode jurister, så er jeg trygg på at vi finner en måte å sikre målet vi har, sier Nessa Nordtun til Dagbladet.

- Og målet er?

- Målet er at vi skal ha lavere priser enn resten av Europa, sikre konkurransefortrinnet vi har hatt, og sikre husholdningene lavere strømpriser, sier Nordtun som selv er jurist, med permisjon som fra jobben som advokat hos Elden for å være ordfører i Stavanger.

Regjeringen skylder på EØS

Da Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad i romjula gikk ut i NRK og pekte på toprissystem - at Norge får en egen pris mens strømmen vi eksporterer får en annen - sa statssekretær Amund Vik i Olje- og energidepartementet (OED) at det ikke er mulig.

- For å få det til må vi begrense kraftflyten til utlandet og det vil være et brudd på EØS-avtalen, sa Vik.

Vi spør Kari Nessa Nordtun om hvordan vi skal tolke at hun vil gjøre noe en statssekretær fra Ap mener er umulig.

- Nå sitter ikke jeg på innsiden i OED, men vi må være villige til å gå mange runder for å finne handlingsrommet, sier Nessa Nordtun.

- Vi hadde tilsvarende situasjon på hjemfallsretten og bemanningsbyrå for ikke mange år siden, da viste det seg at det var fullt mulig. Her må vi våge å utfordre regelverket for å finne gode løsninger for norske husholdninger, næringsliv og industri. Det er vår plikt som tillitsvalgte å gjøre den jobben, sier hun.

Arnstad peker på Hurdal

Strømkablene til Danmark, som går ut på dato om noen få år, ligger også an til ikke å bli fornyet når Ap skal fornye strømpolitikken, varsler utvalgslederen.

- Kontraktene på kablene til Danmark, som ble etablert på 70-tallet, går ut og det er ikke gitt at Norge skal reinvestere i dem. Det er blant sakene utvalget vurderer, sier Kari Nessa Nordtun.

Marit Arnstad ble irettesatt av statssekretær Amund Vik når det gjaldt handlingsrommet innenfor EØS-avtalen, men får altså støtte av utvalgsleder Nessa Nordtun.

- Jeg er enig med Kari Nessa Nordtun i at vi må våge å utfordre EØS-avtalen og regelverket på energiområdet. Vi må gå gjennom handlingsrommet i EØS avtalen. Vi sier jo i Hurdalsplattformen at vi skal utforske dette handlingsrommet og energiområdet er et naturlig område å gjøre det på, sier Arnstad til Dagbladet.

Når det gjelder kablene til Danmark har nå en rekke sentrale politikere i Ap og Sp gått ut og sagt at det ikke er noen automatikk i at de blir fornyet. Senest Hadia Tajik i Dagbladet i forrige uke.

- Jeg er også enig med Nessa Nordtun i at det ikke er gitt at vi bør reinvestere i kablene til Danmark, sier Arnstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer