Krigen i Ukraina

Utfordrer Støre: - Bakpå

Venstres Abid Raja mener statsministeren bør fjerne toll og kvoter for import fra Ukraina.

KREVER MER INNSATS: Abid Raja mener Norge må gjøre mer for å hjelpe Ukraina. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KREVER MER INNSATS: Abid Raja mener Norge må gjøre mer for å hjelpe Ukraina. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Onsdag var det et halvt år siden Russland invaderte Ukraina. Norge har hittil bistått med å ta inn flyktninger, sende våpen og gi støtte på 2,1 milliarder kroner til humanitær bistand, bønder og budsjett.

I tillegg har Norge implementert EUs sanksjonspakker. Nå må det gjøres mer, mener Venstres Abid Raja.

- Det har vært dramatikk og rå ondskap fra første dag. Det har vært en brutalitet som rammer hele Europa. Det finnes ikke en eneste nordmann som ikke er beveget og engasjert i Ukraina-saken. Jeg tror hele det politiske Norge og befolkninga ønsker å gjøre det vi kan for å hjelpe til, sier han til Børsen.

Ber om tollfritak

I mai fjernet EU toll på varer eksportert fra Ukraina i ett år. Liknende tiltak er også gjort av USA, Storbritannia og Canada. I et brev fra ukrainske myndigheter til Norge listes det opp ti tiltak som kan bedre den økonomiske situasjonen i landet. Blant dem er å følge EUs eksempel.

«Den norske regjeringen burde stimulere norsk import fra Ukraina. Et viktig grep for å gjennomføre dette er å fjerne toll og kvote på all ukrainsk eksport til Norge», står det blant annet.

- Jeg tenker at Norge bør følge EU sin linje, og våre viktigste allierte, som er USA, Storbritannia og Canada. Når de har valgt å gjøre dette, er det et lite offer å følge etter. Norge bør ligge fremst i skoene, ikke være seinest i klassen. Regjeringa har vært bakpå hele tida, sier Raja.

UKRAINA: Brannskader på elkabler førte til at Europas største kjernekraftverk, Zaporizjzja, måtte kobles fra strømnettet - nå nedkjøles reaktorene av dieselaggregat: - Problematisk, sier ekspert Astrid Liland. Vis mer

Han kommer samtidig med en klar beskjed til statsminister Jonas Gahr Støre:

- Det er viktig at Støre som statsleder tar dette ansvaret. Hvis vi virkelig vil at Ukraina skal lykkes i krigen mot Russland, så handler det om å strekke seg økonomisk i tillegg til militært, humanitært og når det gjelder flyktninger.

Store forskjeller

Norge importerer klart mer fra Russland enn Ukraina. Børsen omtalte i juni at importen fra Russland eksploderte i mars - til tross for at sanksjonene ble innført i norsk rett 18. mars. Siden gikk importen ned i april, og ytterligere i juni, før den steg noe i juli.

Importen fra Ukraina har vært forholdsvis stabil det siste halvannet året, men er langt lavere enn fra Russland.

- Det er enorm skjevfordeling på hva vi importerer fra Ukraina og Russland. I mars og april importerte vi 60 ganger mindre fra Ukraina enn fra Russland. Et av bidragene våre bør være å hjelpe Ukraina, som har fått redusert nasjonal bruttoprodukt med 35 prosent under krigens første 100 dager. Da bør vi gjøre som ukrainske myndigheter ber om, blant annet å fjerne toll og kvoter fra ukrainske varer og tjenester, sier Raja.

Det er ferdigvarer, maskiner og transportmidler Norge importerer mest fra Ukraina. Fra Russland er det brenselsstoffer, smøreoljer og elektrisk strøm. Der Norge importerte for 48 millioner fra Ukraina i juni, importerte vi for 1,7 milliarder fra Russland.

Vil importere mer

- Vi har hele veien importert mest fra Russland, derfor er det vel ikke så unaturlig at det er skjevfordeling?

- I fredstid er ikke styrkeforholdet noen utfordring. Men nå er vi ikke lenger i fredstid, vi er i krigstid. Vi må vise hvilken side vi ønsker å stå på og støtte oppunder. Det at importen fra Ukraina er stabil betyr ikke at vi ikke kan importere mer, hvis varene lønner seg å ta inn på det norske markedet, mener Raja.

«DRA HJEM»: En konfrontasjon mellom to menn og tre ukrainske studenter har fått mye oppmerksomhet i sosiale medier den siste tiden. Reporter: Christina H. Korneliussen/Maja Walberg Klev Vis mer

Han foreslår blant annet at Norge kan legge til rette for å importere flere landbruksprodukter fra Ukraina i en periode på ett år.

- Dette ansvaret ligger på Støre. Det er ikke sikkert han vil få hjelp av Sp i regjering, verken fra finans- eller landbruksministeren. Derfor er det viktig at Støre som statsleder tar dette ansvaret.

Ikke vurdert tollfrihet

Raja håper regjeringen i forbindelse med budsjettkonferansen, før statsbudsjettet legges fram, har fokus på ytterligere hjelp til Ukraina, og at de foreslår midlertidig fjerning av toll og kvote.

I en kommentar til Børsen sier statssekretær i Finansdepartementet, Erlend Grimstad (Sp), at Ukraina i dag allerede har tollfrihet til Norge for alle industrivarer, sjømat og en rekke landbruksvarer som vegetabilske oljer og kornråvarer til fiskeindustrien.

- Det gjenstår fremdeles toll på landbruksvarer som er viktige for norsk landbruk. Likevel er det slik at også flere av disse kan innføres tollfritt til Norge, dels gjennom kvoter som regulerer volumet og dels gjennom tollnedsettelser, sier han.

Grimstad påpeker at det er stor internasjonal etterspørsel etter landbruksvarer.

- Det er derfor rimelig å tro at Ukraina får omsatt sine landbruksvarer uavhengig av norske tolltiltak. Regjeringen er opptatt av å støtte Ukraina. Så langt har ikke tollfrihet vært vurdert som et godt virkemiddel, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer