Tonje Brenna

Utgiftsbombe: - Enormt

En skummel cocktail driver Nav-utbetalingene til svimlende høyder. Matkøene er rekordlange. - Mer penger er ikke svaret, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

SJEF: Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) ler når Dagbladet spør om jobben hennes - som handler om å få flere i jobb - er selve drømmejobben. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SJEF: Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) ler når Dagbladet spør om jobben hennes - som handler om å få flere i jobb - er selve drømmejobben. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er litt for mye snakk om stønader og nivået på ytelsene. For veien ut av fattigdom går gjennom arbeid, fastslår Tonje Brenna.

Det er en måned siden hun overtok nøklene til statsrådkontoret i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Programerklæringen er klar.

- I tider som nå, hvor det er veldig tøft for mange, er vi enda mer avhengige av å få inkludert flere inn i arbeidslivet. Jeg er alltid litt bekymret for at systemet vårt støter folk ut. Og i den debatten som går nå, må vi snakke mindre om ytelser og mer om en aktiv og inkluderende arbeidslivspolitikk, sier Brenna til Dagbladet.

Svimlende sum

Akkurat det har du kanskje hørt at ulike arbeidsministre med varierende politiske farger har sagt også før. Men det du aldri tidligere har sett maken til, er hvordan statsbudsjettets evig tikkende bombe vokser til uante høyder neste år.

Det er bare å holde seg fast:

Neste år vil det bli utbetalt 580 milliarder kroner over folketrygden. Det er svimlende 60 milliarder kroner mer enn i år. Veksten var omtrent like stor fra 2021 til 2022.

- Det er enormt, innrømmer Brenna, og slår fast:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.